De oorspronkelijke bevolking van Brazilië bestond uit indianen die de tropische kuststrook, het Paraná-, São Francisco- en het Amazonebekken bewoonden. De kolonisatie van Brazilië begon in 1500 met de komst van zeevaarder Pedro Álvares Cabral, die Brazilië tot Portugese kolonie uitriep.
Pedro Álvares Cabral (Belmonte, 1467 (?) – Santarém, 1520 (?), als ['pedɾu 'awvaɾis ca'bɾaw] uitgesproken in het Braziliaans Portugees), was een Portugees zeevaarder en ontdekkingsreiziger.
Brazilië staat onder meer bekend om het carnaval, de capoeira en zijn koffie. Daarnaast staat Brazilië nog bekend om zijn veelzijdige natuur. Het Amazoneregenwoud, rondom de Amazonerivier, ligt grotendeels in Brazilië. In de sportwereld staat het land bekend om zijn voetbal; veel bekende voetballers komen uit het land.
Wat zijn belangrijke tradities in Brazilië? Carnaval en voetbal zijn de belangrijkste zaken in het Braziliaanse leven. Het grootste gedeelte van het sociale leven vindt in de buitenlucht plaats. Brazilianen hangen graag op straat, in restaurants en cafés en natuurlijk op het strand.
De officiële taal van Brazilië is Portugees. Het Portugees dat gesproken wordt is niet helemaal gelijk aan het Portugees van Portugal. De woorden verschillen soms en ook de uitspraak is vaak anders.
Het is het 5de grootste land in de wereld, met een oppervlakte van 8.514.877 km2, om precies te zijn. Niet voor niks staat Brazilië bekend om zijn mooie stranden. De kustlijn van Brazilië is meer dan 8000 km lang. 2) De grootste stad van Brazilië is NIET Rio de Janeiro, maar São Paulo.
Is Brazilië veilig? In de grote steden moet je rekening houden met kleine criminaliteit, buiten de grote metropolen is het over algemeen veilig en rustig. Op openbare plekken als luchthavens en busstations lopen veel zakkenrollers rond. In Rio de Janeiro moet je extra oppassen, zeker op en rond de stranden.
De eerste grote Europese ontdekkingsreizen waren die van de Portugezen. In 1415 veroverden de Portugezen in het verlengde van de Reconquista het rijke Ceuta, het eindpunt van handelskaravanen vanuit West-Afrika. Na de verovering droogde deze bron op, waarna men besloot de handel zelf over te nemen.
Portugese ontdekkingsreiziger. Leider van de voor zover bekend eerste Europese expeditie over zee naar India. Vasco da Gama (1469-1524) Vasco da Gama wordt in 1469 geboren in het Portugese dorpje Sines.
De ontdekkingsreizen begonnen met de Reconquista en werden gemotiveerd door de zoektocht naar alternatieve routes voor de handel in het Middellandse Zeegebied. Met de ontdekkingstochten luidden de Portugezen het tijdperk van de grote ontdekkingen in Europa in, dat duurde van de 15e tot de 17e eeuw.
5,2 miljoen indianen zijn er nu. Dat is zo'n 2 procent van de Amerikaanse bevolking. 325 reservaten liggen er verspreid over de VS. Het zijn zelfstandige gebieden, waar de stammen hun eigen wetten bepalen.
Weinig Nederlanders weten dat Brazilië van 1630 tot 1654 een Nederlandse kolonie was. In de Gouden Eeuw waren de perikelen in Brazilië echter jarenlang voorpaginanieuws van de vele kranten en pamfletten die toen verschenen.
Koloniaal Brazilië was een Portugese kolonie in Zuid-Amerika die bestond tot 1815, toen Portugal veranderde in het Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en de Algarve. De kolonie werd oorspronkelijk voor de houtkap en suikerproductie gebruikt, maar vanaf de 17e eeuw stopte de grootschalige houtkap.
Voor een Nederlandse reiziger is Brazilië vrij duur. Vooral in grote steden kunnen de kosten voor eten, drinken en hotels net zo hoog zijn als in Nederland. Brazilië is een van de sterkere economische landen van Zuid-Amerika. Verwacht dus geen extreem lage prijzen.
Als u iemand wilt begroeten, zegt u eenvoudigweg Oi!, dat “hallo” betekent. Ook kunt u Boa-tarde zeggen, dat “goedendag” betekent.
Zonder de Pantanal en mèt een retourtje moet je een maandje door Brazilië kunnen reizen voor ongeveer €2.200-€2.500 per persoon.
Brasil betekent in het Portugees "alsof het gloeit". De naam verwijst naar de rode kleurstof van de boom, die erg gewild was bij Europese textielververs. Omdat de Europeanen hun koloniën gewoonlijk noemden naar de handelswaar in het gebied, kreeg het nieuwe land de naam Brazilië.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert ongeveer een derde van de wereldproductie. De waarde van koffie als exportproduct nam wel zeer sterk af als gevolg van de diversificatiepolitiek van de Braziliaanse regering. Cacao, suiker en met name sojabonen zijn belangrijke exportproducten geworden.
In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds.
Hoofdbestanddelen van de keuken zijn rijst, bonen en vlees. Exotisch fruit is volop verkrijgbaar en wordt regelmatig in maaltijden verwerkt. Het nationale gerecht van Brazilië is Fejioada, een gerecht dat de typisch Braziliaanse keuken goed reflecteert.
Aantal. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er op 1 januari 2020 zo'n 33.348 Nederlanders met een Braziliaanse migratieachtergrond in Nederland. Het overgrote deel van de Brazilianen in Nederland is vrouwelijk (19.553 vrouwen tegen 13.795 mannen).