Mentaal sterker worden
Gezond eten, voldoende slapen en regelmatig bewegen zijn belangrijke onderdelen. Een gezond lichaam is belangrijk. Er is nog iets anders wat belangrijk is maar wat we tegelijkertijd vaker over het hoofd zien: je mentale gezondheid. Veel mensen ervaren een vorm van mentale uitputting.
Mentaal sterke mensen hebben geleerd verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en de resultaten van hun acties. Ze weten zo ook wel dat het leven lang niet altijd eerlijk is. Als ze in een lastige situatie terechtkomen, kijken ze naar hun eigen aandeel en zijn ze dankbaar voor de lessen die ze leren.
Hieronder een aantal voorbeelden, doe wat voor jou goed voelt. - Ga wandelen door de natuur, de natuur heelt je en brengt je terug bij jezelf. - Ga mediteren, kom terug bij wie jij bent en jouw eigen mening. - Neem voeding tot je die voor meer kracht staan, denk aan een groene smoothie, noten en eiwitten.
Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Voor sterker worden moet je jouw lichaam iets zwaarder belasten dan het gewend is. Dit wordt ook wel progressieve overload genoemd. Hierop reageert het lichaam door wat meer spiermassa op te bouwen en dit efficiënter te gaan gebruiken. Blijf dus constant de belasting aanpassen om gewenning te voorkomen.
Positieve gedachten en emoties zijn een bron van innerlijke kracht. Onderzoek wijst uit dat zij stress en gevoeligheid verminderen. Positieve emoties bevorderen succes en moedigen ook aan om kansen te benutten zodat je een positieve cyclus creëert.
Om sneller in een meditatieve toestand te komen, kun je vooraf wat stretchen, via je buik ademen of een andere ademhalingsoefening doen, zoals de wisselende neusademhaling. Hierbij adem je afwisselend in- en uit door je linker of rechterneusgat. Als je ademhaling kort en gejaagd is, heeft dit invloed op je lichaam.
Regelmatig bewegen zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en nieuwe verbindingen tussen die cellen. Door activiteiten als denken en je geheugen trainen help je je hersenen actief te houden. Wat je eet is heel belangrijk voor een optimale werking van de hersenen.
Herbeleef leuke momenten, door erover te vertellen of door erover te praten met de mensen die toen bij je waren. Maak tijd voor activiteiten die jou een goed gevoel geven: een koffie gaan drinken met vrienden, luid zingen, een wandeling maken, rustig de krant lezen, gaan joggen …
Een kracht op een voorwerp kan drie gevolgen hebben: De vorm van het voorwerp verandert;De snelheid waarmee het voorwerp beweegt verandert;De richting waarin het voorwerp beweegt verandert.
Mentale veerkracht wordt beschreven als “de kracht van de geest om zich snel te herstellen” (Van Dale woordenboek) en “de kunst om mee te deinen op de golven van de verandering, om tegenslagen te boven te komen en zelfs te zien als groeimogelijkheden.” (Baeijaert & Stellamans, 2009).
Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie.
Heel wat vaardigheden of competenties die belangrijk zijn om ons mentaal welbevinden te versterken, dragen ook bij tot meer veerkracht. Drie van deze vaardigheden zijn in het bijzonder belangrijk gebleken: 'emotie- en stressregulatie', 'flexibiliteit' en 'het omgaan met tegenslagen' .
Bel uw huisarts of diens vervanger. De huisarts verwijst u zo nodig naar de crisisdienst. De Luisterlijn (088 0767 000). De luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een luisterend oor.