In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar. Daarna beslissen ze zelf over hun pensioen.
Kippen kunnen uit de leg gaan door stress (vb. andere omgeving, nieuw hok, nieuwe kippen erbij, andere voeding, lawaai hinder, werken in de tuin, …) het is dan gewoon een kwestie van tijd en zullen daarna terug beginnen leggen. Kippen durven ook wel eens hun eieren opeten.
Als kippen zo rond de 3 à 4 jaar oud zijn, wordt de eierproductie minder. Dit is ook ras gerelateerd. Het ene ras blijft langer eieren leggen dan het andere ras. Het aantal uren licht dat een kip krijgt, speelt ook een rol.
Op sommige momenten leggen kippen geen eieren meer. Er zijn sowieso twee vaste momenten in het jaar waarop de kip even stopt met leggen: de winter en de rui. In de winter stoppen bijna alle kuikens met eieren leggen. De rui is voor iedere kip verschillend, maar de meeste kippen stoppen met leggen.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Hoe oud kippen doorgaans worden valt moeilijk te zeggen. De gemiddelde leeftijd van een kip schommelt tussen de 5 tot 10 jaar. Maar de maximum leeftijd is sterk afhankelijk van ras tot ras. De ene kippensoort wordt doorgaans slechts drie jaar oud.
Aanmaak van de eieren
Een kip heeft voldoende water nodig voor de aanmaak van eieren. Een ei bestaat dan ook voornamelijk uit vocht. Naast water heeft een kip voldoende calcium nodig. Zonder calcium kan de kip eieren leggen met een broze schaal, of zelfs windeieren (eieren zonder schaal) leggen.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Maar eerst, hoe oud wordt een kip nu? “Als je je kip goed verzorgt, kan ze makkelijk tien jaar worden”, weet dierenarts Henk Decock. Al leven grotere kippen minder lang dan kleinere rassen. “Als je een kip wil die lang leeft, dan koop je best een krielkip, zoals de Sebright of de Semara.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunne schaal leggen. Op den duur zullen de kippen ook stoppen met leggen. Kalk halen de kippen van nature uit kalkrijke plantensoorten, zoals gras en klaver.
Laat deze dieren oud worden op de kinderboerderij. Haal de eieren iedere dag weg en verkoop ze als echte vrijekippeneieren. Als er plek is voor nieuwe kippen op de kinderboerderij, red ze dan uit de industrie of haal een gedumpte kip of haan uit een opvang.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Araucana's hebben namelijk een rustig karakter en behoren tot de vitaalste en sterkste rassen. De kleuren van de eieren verschillen sterk. Soms zijn ze wit, soms zijn ze blauw en soms zelfs groen. Kortom: alles aan deze kip is bijzonder.
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken.
Zorg voor een felle lamp en houd het ei ervoor. Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
Hennen zijn onrustig zonder een haan en kibbelen veel. Een haan helpt ze in de hiërarchie en biedt structuur. Wil je in het voorjaar kuikentjes zien opgroeien? Dan heb je natuurlijk een haan nodig.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Ze hebben waarschijnlijk wat tijd nodig. En anders kun je misschien wat lekkers in de ren strooien als ze er toevallig zijn. Je zult zien dat ze steeds wat langer in de ren zullen zijn. Alhoewel veel kippen zitten met de kou liever binnen dan buiten.
Het zien van eieren en broedende kippen zorgt bij een hen voor extra aanmaak van het hormoon prolactine, dat haar broeds maakt. Ook de temperatuur heeft een invloed. Hoe warmer het is, hoe groter de kans dat je kip broedt. De aanwezigheid van een haan heeft overigens geen invloed.