Je kunt met het polieren van het beton beginnen van zodra je op de vloer kunt lopen, zonder dat je in het beton wegzakt. Ongeveer 30 minuten na het storten zal er een laagje water op staan en wanneer dit verdwijnt, is het beton meestal stevig genoeg om er op te kunnen staan.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Nadat het beton gegoten is, heb je de keuze om de betonvloer te polieren of te polijsten. Zo wordt je vloer strak en glad. Dat gebeurt met een speciale vlindermachine. De betonvloer zal uiteindelijk een minimale dikte hebben van 7 cm.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen beton klasse kan het vlinderen tot wel 24 uur na het storten duren totdat het gewenste resultaat is bereikt. Het eindresultaat is dan ook wel de moeite waard, er ligt immers een naadloze slijtvaste vloer waar je jaren plezier van hebt.
Zo'n 30 minuten nadat de betonvloer is gestort, komt er een dun laagje water op de vloer te staan. Is deze laag verdwenen? Dan kunt u beginnen met vlinderen. Houdt aan dat zodra het beton hard genoeg is om op te lopen, kunt u met het vlinderen starten.
Veel hangt er natuurlijk van af hoe glad je de betonvloer wil krijgen. Als hij spiegelglad moet zijn, is het polijsten met een vlinder toch de enige oplossing. Moet de vloer gewoon vlak zijn, dan kan je hem ook afstrijken met een gladde plank. Deze kan je aan een stok bevestigen voor het gebruiksgemak.
Gepolierd beton wordt bekomen door een ruwe betonvloer te polijsten met een slijpschijf bezet met industriediamantkorrels. Dit zorgt voor een gladde afwerking van de vloer. Beton kan nat of droog gepolijst worden. Bij BECOSAN® verkiezen we het beton nat te polijsten om zo de hoeveelheid stof te beperken.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Eenmaal volledig verhard, kan een betonoppervlak niet meer worden gevlinderd. Corrigeren en glad maken moet nu gebeuren door een laagje van enkele millimeter te verwijderen met een diamantschijf en het oppervlak vervolgens op te blinken. Men spreekt dan van schuren, slijpen en polijsten.
Voor een betonnen terras is de minimale dikte 15 centimeter. Voor een betonnen oprit is dat 20 centimeter. Dat komt door het gewicht dat een oprit moet kunnen dragen.
Prijs. De gemiddelde prijs van een gepolierde betonvloer ligt tussen 75 en 150 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief plaatsing) naargelang oppervlakte, geometrie en complexiteit.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Het snelbeton is hard na 15 min en van dit moment zit de paal muurvast. Belastbaar na ongeveer 3 uur en volledige verharding na 28 dagen.
Normaal kun je na 14 dagen een aantal (ca 40-50%) stempels weghalen. Na 28 dagen de rest (indien geen doorstempeling nodig is voor bovenliggende verdiepingen).
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'. Dat betekent dat het cement te weinig water heeft om uit te harden, waardoor de bovenste laag sneller zal afsluiten, stoffig kan worden…
Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen. Dit voorkomt dat water uit het beton verdampt. Het betonoppervlak enkele dagen continue nat houden met water.
Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
De droogtijd van beton is ongeveer één dag. Dan kan de bekisting verwijderd worden. Na circa vier weken is het beton helemaal uitgehard en de vloer, wand of het dak op volle sterkte.
Vers gestort beton is na 28 dagen volledig uitgehard. Wel is het al na een paar uur beloopbaar.
Gepolierde beton: prijzen
De prijs van polierbeton is afhankelijk van verschillende factoren (zie later in dit artikel). De prijzen beginnen gemiddeld bij vijftig euro per vierkante meter en kunnen oplopen tot 130 of zelfs 200 euro per vierkante meter.
Een nieuwe betonvloer kunt u ook met korrel 40 of 60 schuren als het oppervlak mooi egaal is. Is het een ruwe of erg harde vloer, dan kunt het beste schuren met een vloerschuurmachine die voorzien is van diamantschijven of schuurpads met diamantslijpsel.