En de bijbelse naam Sarah was vroeger een van de meest voorkomende namen. Vandaar de uitdrukking "nu weet jij waar Sarah de mosterd haalt". - De uitdrukking "weten waar Sarah de mosterd haalt" ook wel betekent dat je weet hoe iets in elkaar steekt en dus goed op de hoogte bent van iets.
'Weten waar Abraham de mosterd haalt' is eigenlijk een tamelijk eenvoudig spreekwoord. Het betekent zoiets als 'weten hoe iets in elkaar steekt, weten hoe iets werkt of iets goed snappen'. Als je dus weet waar je de mosterd moet vinden, dat weet je dus eigenlijk hoe je met een bepaald ding moet omgaan.
Mosterd voor Abraham
Eigenlijk heeft dit niets met de 50-jarige leeftijd te maken, het zou betekenen dat hij weet hoe de zaken in elkaar steken. De verklaring over de herkomst van het woord mosterd in de uitdrukking geeft aan dat in het verleden mosterd of mutsaard nooit in verband is gebracht met Sarah.
Abraham en 'mosterd' 'Weten waar Abraham de mosterd haalt', is volgens de meeste verklaarders een uitdrukking uit de Bijbel en verwijst naar Genesis 22 vers 6. Daar staat dat Abraham zijn zoon Izaäk moest offeren van God.
Uitdrukkingen met Abraham
"Hij weet waar Abraham de mosterd haalt": hij weet hoe de zaken in elkaar steken. Het is een verbastering van mutsaard (takkenbos, brandhout) "Hij heeft Abraham gezien": hij is vijftig jaar oud geworden. Deze uitdrukking is afgeleid van Johannes 8:57.
De geschiedenis van mosterd. Mosterd bestaat al heel lang. Door de eeuwen heen is mosterd altijd een heel populaire 'saus' geweest. We weten dat 3000 jaar voor onze jaartelling al in China mosterdzaad werd verbouwd.
De geschiedenis van de mosterd uit Dijon
Rond 1200 stond Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne, al bekend als een regio waar ze goede mosterd maakten. Maar pas vijf eeuwen later, in 1858, werd het gele goedje pas echt populair.
Abrahams Mosterdmakerij is een begrip in Noord-Groningen. Het bedrijf is vier jaar geleden overgenomen door Sten Sipkes en Wendy Boonstra, die het met vol enthousiasme voortzetten. Ze komen zelfs met een primeur.
Mosterd na den maaltijd,
d.i. het benoodigde brengen als het niet meer noodig, als 't te laat is.
Het gezegde 'een appeltje voor de dorst' komt uit de 18e eeuw! Het gezegde is ontstaan doordat er in arme tijden een appeltje werd bewaard voor de latere dorst, aangezien appels aardig lang te bewaren zijn! Het gezegde betekent dus als het ware 'iets bewaren om het in nood te gebruiken'.
Omdat Abraham en Sarah volgens de verhalen zo oud waren, waren ze ook zeer wijs en hadden ze erg veel levenservaring. In vroegere tijden werden mensen niet oud en was 50 al een zeer hoge leeftijd, waardoor erg opgekeken werd naar oudere mensen.
De uitdrukking Abraham gezien hebben is gebaseerd op een bijbelpassage, Johannes 8:56-58. Jezus is in deze passage in een discussie verwikkeld in de tempel. “De Joden zeiden: 'U bent nog geen vijftig en u zou Abraham gezien hebben? ' 'Waarachtig, ik verzeker u,' antwoordde Jezus, 'van voordat Abraham er was, ben ik er.
In Nederland wordt een 50e verjaardag soms extra gevierd. Bij de 50e verjaardag wordt soms een pop voor het huis gezet die Abraham of Sarah moet voorstellen. Het is dan gebruikelijk om een pop van brooddeeg, banket, vlees of stof te maken die Abraham (bij een man) of Sarah (bij een vrouw) voorstelt.
Mosterd kan bijna overal in gematigde streken worden gekweekt. De mosterd wordt bereid door de zaadjes droog te malen tot een fijn of grof poeder (dit verschilt per type mosterd). Het poeder wordt met water, azijn en smaakstoffen tot een pasta gemengd.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!
Volgens hen kon iemand Abraham eigenlijk pas gezien hebben na het bereiken van de leeftijd van 50, omdat Abraham een oude man was. Daar komt dan ook de uitdrukking “Abraham gezien hebben” vandaan. De levensverwachting lag daarnaast vroeger een stuk lager dan nu.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Een fijne mosterd wordt het meest gewaardeerd, maar volgens de echte fijnproevers zijn grove mosterdsoorten de enige soorten die men mosterd mag noemen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Door meer of juist minder mosterdzaden te gebruiken kun je de pittigheid en mildheid van mosterd bepalen.
De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel. Het hielp niet dat ook de oogst in de Franse Bourgogne – waar de beroemde mosterd oorspronkelijk vandaan komt – mislukte na een natte winter en een koud voorjaar.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Ons unieke Limburgse recept geeft Marne Limburgse Mosterd een ware Bourgondische smaak. Een milde mosterd met in natuurlijke azijn gewelde mosterdzaadjes.