Meestal wordt eerst geprobeerd de hallux valgus te verhelpen zonder operatie. Dit kan door het dragen van ruime schoenen met een zachte zool. Ook kunt u orthopedische zooltjes laten aanmeten; hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend orthopeed nodig. Als dit niet helpt wordt een operatie overwogen.
Wat kun je zelf doen? Koop passende en voldoende ruime schoenen die voldoende steun bieden. De hak mag niet hoger zijn dan 3 cm. In geval de knobbel of bunion ontstoken is, kun je er ijs op leggen om de pijn en zwelling te verminderen.
Ga zitten en leg de elastische band om het eerste kootje van de grote teen. Plaats de voet valk op de grond> Til nu de grote teen iets op en breng het elastiek op rek. Duw het eerste kootje van de grote teen naar beneden. Houd deze stand vijf seconden vast en til dan het eerste kootje weer op.
Na de operatie kan uw voet nog gevoelloos zijn door de verdoving. Om uw voet is een drukverband aangebracht. Dit drukverband kunt u vaak tot de eerste controle op de polikliniek laten zitten, in overleg met uw chirurg. Uw voet en tenen kunnen in het begin nog gezwollen en pijnlijk zijn.
Wat zijn de oorzaken van hallux valgus? Hallux valgus komt vaak bij meerdere vrouwen in een familie voor, erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Ook is het dragen van nauwe of te kleine schoenen niet bevorderlijk voor de voeten. De stand van de voeten speelt ook een rol bij de ontwikkeling van hallux valgus.
Waarom wordt een hallux valgus steeds erger? Een hallux valgus wordt steeds erger, omdat de botjes steeds meer gaan wijken. Bij een normale voet staan de 2 gewrichtjes van de grote teen in het verlengde van het middenvoetsbeentje. Als je last hebt van een hallux valgus is dit niet meer het geval.
Kies een schoen met flexibel bovenmateriaal. Dat helpt om je voeten (en de knobbel bij je teen) iets meer ruimte en zo min mogelijk beperking te geven. Minder schuren doet nou eenmaal minder pijn. Let er dus ook op dat bij je hallux knobbel zo min mogelijk naden zitten!
Het herstel van een operatie voor hallux valgus duurt tenminste 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de operatie dezelfde dag naar huis. De eerste 2 weken rust u zoveel mogelijk met de voet in hoogstand. U mag voorzichtig en kortdurend wat steunen op uw hiel met behulp van de krukken.
U kunt de eerste zes weken na de operatie niet staan of lopen zonder de achtervoetloopschoen. U mag uw activiteiten als volgt hervatten: Na twee weken kunt u weer zittend werk doen, zodra u voldoende mobiel bent om naar het werk te gaan en u de voet voldoende lang naar beneden kunt houden.
Na twee weken komt u terug op de poli en wordt het verband verwijderd. Soms krijgt u dan het advies de teen nog vier weken te tapen zodat deze recht blijft. Het uiteindelijke herstel neemt vier tot zes maanden in beslag. De meeste mensen met zittend werk kunnen na drie weken weer rustig aan beginnen.
Epitact. De Epitact is een corrigerende sok met een hallux valgus spalk. Wij vinden hem heel comfortabel zitten en je kunt hem gemakkelijk aantrekken. De spalk aan de zijkant van de scheve teen trekt de teen recht.
Oplossing voor een doorgezakte voet
Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt.
Je plaatst je ene hand onder het gewricht. Met je andere hand pak je het gewricht vast. Je trekt de teen mooi in lijn met het middenvoetsbeentje en rekt hem iets uit. Vervolgens kun je je teen gaan bewegen ten opzichte van je middenvoetsbeentje.
Als je artrose of een vorm van ontstekingsreuma hebt, kan je grote teen aan één voet of aan beide voeten scheef gaan staan. Dit heet ook wel: 'hallux valgus'. Je krijgt daarbij meestal last van pijn en zwelling. Een standscorrectie van je grote teen is een mogelijkheid om deze klachten te verminderen.
Pijn bij lopen
De belasting in het gewricht wordt niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten van de beide botstukken. Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd. De irritatie kan tot ontsteking en zwelling leiden.
Letterlijk is hallux rigidus een stijve grote teen. Bij deze aandoening is het gewricht van de grote teen verstijfd. Bij hallux rigidus staat de stijve teen recht (in tegenstelling tot de hallux valgus waarbij de scheefstand van de grote teen het probleem is), maar is de functie van de teen beperkt.
Het bot en vaak ook de banden van de grote teen moeten worden veranderd, zodat het geheel weer in een rechte lijn komt te staan. De kleine tenen worden zo nodig ook rechtgezet. De kans dat de hallux valgus terugkomt is klein: circa 10%.
De Sint Maartenskliniek biedt verschillende behandelmethoden bij een scheefstand van de grote teen (hallux valgus). Bij de operatie aan de voorvoet zijn verschillende nabehandelingen mogelijk. Hier leest u alles over de nabehandeling met gips.
Daar halen we het gips of verband van uw voet. Vervolgens verwijderen we de hechtingen. Als u een basis-osteotomie heeft gehad, krijgt u nieuw gips om uw voet. Dit blijft vier weken zitten.
U kunt na elke voet- of enkeloperatie minimaal drie maanden zwelling en pijn bij inspanning verwachten. Gemiddeld duurt het 12 maanden voordat het eindresultaat bereikt is en u de operatie aan uw voet een beetje begint te vergeten.
Het volledige herstel duurt bij de meeste mensen een half jaar tot een jaar. Voet hoog houden De eerste 2 weken is het van belang om uw voet regelmatig goed hoog te houden in verband met de zwelling en tegen de pijn. Indien u uw been te lang naar beneden houdt zal de pijn en zwelling toenemen en gaat de voet “kloppen”.
Op de speciale voet- en enkelpoli worden ingewikkelde voet- en enkelaandoeningen beoordeeld. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling, orthopedische schoenen) zijn.
De behandeling van een bunion bestaat uit advies, het aanmeten van steunzolen, aanpassen van schoeisel en eventueel het aanmeten van (semi)orthopedische schoenen. Ook kan er een nachtspalk en/of tape gebruikt worden om de teen te corrigeren.
Stevige schoenen met een weinig buigbare, dikke loopzool zijn meest aan te bevelen om de pijn in het gewricht te verminderen. Ook kan een verbetering van het looppatroon optreden door het gebruik van zogenaamde afwikkelschoenen die ervoor zorgen dat de sturing naar de 1e straal (de grote teen) makkelijker verloopt.
Bij Hallux Valgus groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet, een "bunion".