Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het behandelen van ongeverfd hout. Door de diepbruine kleur van de olie krijgt de houten plank een warme uitstraling. In de loop van de tijd wordt de houtkleur donkerder, vooral als het hout vaak blootstaat aan zonlicht.
In principe kun je olie gebruiken voor de meeste houtsoorten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat olie minder diep in de poriën van hardhout trekt dan in die van zachtere houtsoorten, zoals vuren en grenen.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Meubels een goede bescherming geven
Zou ik altijd kiezen voor een impregneerolie. Dit geeft wel een licht glanzende werking en het hout wordt iets je donkerder. maar beschermt de meubels optimaal.
de olie dun aanbrengen. ongeveer een half uurtje in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen behandeld u direct nog een keer. Na een half uur maar in ieder geval voordat de olie begint te drogen het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn en strooi hier zeezout over. Wrijf het zout en citroensap of witte azijn met keukenpapier goed in en laat 15 minuten intrekken.
Walnootolie en lijnzaadolie
Deze oliesoorten worden al eeuwen gebruikt. Ze leveren een duurzame beschermlaag op voor de houten snijplank en geven ook nog een mooie natuurlijke tint. Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het conserveren van ongeverfd hout.
De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.
Hardhout kan vergrijzen. Dit kunt u tegen gaan door het hout te behandelen met GRIPWOOD Care. Als uw (hard)hout al vergrijsd is dan kunt u het ontgrijzen met GRIPWOOD Cleaner. U krijgt dan weer de natuurlijke frisse kleur terug en u hout ziet weer uit als nieuw.
Op deze foto kun je zien hoe diep de olie in het hout trekt. Ik heb alleen de kopse kant geverfd. De olie trekt in een paar minuten 1,5 tot 2,5 centimeter het hout in. Behandel je een plank van twee kanten, dan zal de olie dus overal in het hout komen.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
De Osmo TopOil is hét product om houten tafels die gemaakt zijn van houtsoorten zoals eiken, acacia, mango en grenen te behandelen. Dit is dus de perfecte olie voor een eikenhouten tafel. De TopOil is er in verschillende kleuren en glansgraden. De kleurloze variant is te verkrijgen in zijdemat en mat.
Om uw onbewerkt hout (dat dus niet op voorhand werd behandeld) te beschermen, moet u het goed ontvetten, opschuren, opvullen waar nodig en het reinigen (als het vergrijsd is, gebruikt u een reiniger voor onbehandeld hout). Het oppervlak moet kurkdroog zijn. Goed voorbereid hout zal veel beter beschermd zijn.
Rauwe Lijnolie is geheel voedselveilig en wordt zelfs ook in de keuken gebruikt. Dit product kent echter een droogtijd van circa 6 maanden en is dus weliswaar voedselveilig maar door die droogtijd minder geschikt voor het afwerken van snijplanken en dergelijke.
Houten snijplank oliën
Als het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en vormt zich als het ware een beschermlaagje. Voor het oliën van een houten snijplank kun je het beste een geur- en smaakloze olie gebruiken. Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes.
Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
U kunt hierover zowel beitsen als dekkend schilderen. Gebruik wel alkydharsverf ( terpentine gedragen ). Oppervlak eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna opschuren, gronden en aflakken ( of enkele lagen beits aanbrengen).
Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke. Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.
Wanneer je de tafel netjes hebt opgeschuurd, moet je deze eerst stofvrij maken, dit kun je het beste doen met een droge doek. Als de tafel stofvrij is kun je beginnen met de olie. Drenk de doek flink in de olie en smeer jouw tafel met lange halen in met de olie.
De middelen die worden gebruikt om hout te maken zijn schoonmaakazijn, olijfolie, soda en groene zeep. Dit zijn manieren om zowel bewerkt als onbewerkt hout schoon te maken.