Insulineresistentie Als er chronisch te veel snelle koolhydraten worden gegeten, raakt onze alvleesklier overprikkeld en gaat deze zelfs bij weinig koolhydraten/suikers veel insuline aanmaken. Door het grote aanbod worden onze cellen als het ware 'doof' voor het aanbod van insuline plus glucose.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Je lever zet fructose om in energie
Daarnaast zorgt je lever ervoor dat voedingstoffen worden omgezet in bouwstoffen of energie. Zo wordt fructose (fruitsuiker) door je lever omgezet in glucose. Hierdoor krijgt je lichaam energie.
Gevolgen. Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Als je veel fructose eet, kan de lever overbelast raken.De fructose stapelt zich dan op en je lichaam beschermt zichzelf door de fructose om te zetten naar vet. Wanneer dit regelmatig gebeurt kan leververvetting ontstaan. Dit is schadelijk voor de lever, waardoor je verschillende gezondheidsklachten kunt krijgen.
De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld. De cellen die in de alvleesklier insuline maken, heten bètacellen. Ze zitten in de eilandjes van Langerhans.
Wat is diabetes? Diabetes ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline of doordat uw lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier.
Wat is diabetes mellitus? Diabetes mellitus wordt vaak suikerziekte of ouderdomssuiker genoemd. Bij deze ziekte blijft te veel suiker, ook wel glucose genoemd, in het bloed zitten. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt ook wel bloedglucosegehalte genoemd.
Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd. Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten.
Marieke Velema legt uit: “De schildklier produceert de hormonen T3 en T4. Deze schildklierhormonen regelen de stofwisseling in het lichaam. De stofwisseling is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in onze lichaamscellen. In feite regelen de schildklierhormonen de snelheid van de stofwisseling.
Tijdens de vertering (hydrolyse) van de ingenomen sacharose (suiker), met behulp van het enzym sacharase, vroeger ook invertase genoemd, wordt de binding tussen deze twee eenheden (een glucose- en een fructose-eenheid) verbroken.
Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht? Dan heb je een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Het eten van veel suikerrijke producten kan zorgen voor een onevenwichtig voedingspatroon en dit kan weer leiden tot maagdarmklachten als diarree.
Wie geen ervaring heeft met te hoge bloedsuiker, zal misschien moeite hebben om de symptomen te koppelen aan een te hoog bloedsuikergehalte. Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel.
De huidinfectie die het meest voorkomt bij diabetes is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans. De infectie manifesteert zich in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina en komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen.
De alvleesklier is een zeer belangrijk orgaan voor het regelen van de glucose in het lichaam. De alvleesklier maakt namelijk enzymen en hormonen. Een zeer belangrijk hormoon is insuline. Bij diabetes maakt het lichaam geen of onvoldoende insuline aan.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie).Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden.
Wanneer de alvleesklier niet goed werkt, is dit vaak direct merkbaar. De klachten zijn buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Omdat de spijsvertering verstoord is, worden belangrijke voedingsstoffen niet opgenomen door de dunne darm. Deze voedingsstoffen verlaten samen met de ontlasting (diarree) het lichaam.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.