Extra grote badhanddoeken worden ook gebruikt om om het lichaam te wikkelen na een bad of douche. Badhanddoeken zijn ook handig op het strand, om op te gaan liggen in plaats van in het zand, en worden dan meestal badlaken of strandlaken genoemd.
Wat is het verschil tussen een badhanddoek, badlaken en strandlaken? Een badhanddoek is gemiddeld 100 x 50 cm. Een badlaken 140 x 70 cm en een strandlaken is een slag groter: 180 x 100 cm.
Wanneer je te weinig handdoeken koopt, moet je vaak haasten met wassen. Om dit te voorkomen, is er een handige vuistregel. Zorg dat er voor elk persoon in jouw huishouden drie volledige handdoekensets aanwezig zijn. Één handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje.
Wil je er echt een tijdspanne aan hangen? Dan kun je bij een handdoek uitgaan van een levensduur van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Washandjes moeten daarentegen volgens Winch elk jaar vervangen worden.
De dikte van een handdoek
Je kunt de dikte aflezen aan het aantal gram per vierkante meter. Hoe meer gram, hoe dikker de handdoek. Dikke handdoeken drogen goed af omdat ze veel vocht opnemen zonder snel nat te worden. Ze voelen zacht aan en gaan bovendien veel langer mee dan dunnere handdoeken.
Hoe vaak moet je handdoeken wassen? Ook al kom je net schoon onder de douche vandaan, toch moet je je handdoeken regelmatig wassen. Ten minste een keer per week, maar het liefst nadat je de handdoek drie tot vijf keer gebruikt hebt. Elke keer dat je je afdroogt, komen er namelijk dode huidcellen in je handdoek terecht.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen."
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Maar hier geldt hetzelfde: na twee jaar verban je die handdoeken best richting vuilnisbak en schaf je nieuwe aan. Als je verschillende sets hebt en regelmatig wisselt kan je ze uiteraard wel wat langer houden.
Door de warmte en vochtige omstandigheden kan meeldauw en schimmel zich nestelen in je handdoeken. Goed ventileren en je raam vaak open zetten helpt. Maar om er zeker van te zijn dat je handdoeken fris en schoon blijven, kan je ze toch beter bewaren in een linnenkast buiten de badkamer.
In de praktijk is al meermaals bewezen dat ons organic badtextiel voor hotels gemiddeld 50% langer mooi blijft en in gebruik is dan reguliere handdoeken, een welbewuste keuze als je gaat voor efficiëntie hand in hand met hotelkwaliteit en minimale belasting voor het milieu.
Een hamamdoek heeft een praktisch formaat en past daardoor in iedere tas of koffer. Het pure katoen voelt licht en luchtig aan en droogt super snel op. Van nature is katoen sterk vochtabsorberend, afdrogen is dus geen enkel probleem. Een hamamdoek is erg veelzijdig; op het strand, zwembad, douche of sauna.
Een handdoek is een doek (meestal gemaakt van badstof, soms van wafelstof) om het lichaam, of delen daarvan (handen), na het wassen mee af te drogen. Het woord heeft een brede, algemene betekenis gekregen: niemand zal nog denken dat een handdoek uitsluitend bedoeld is om alleen de handen mee af te drogen.
Hamamdoek om af te drogen. Maar waar de hamamdoek natuurlijk echt handig voor is, is voor gebruik als handdoek! Het droogt iets anders af dan een badstof handdoek, maar zoveel lekkerder dan een fiber reishanddoek. Ter vervanging van een gewone handdoek is de hamamdoek XS dus ideaal.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
'Een bad nemen moet gerust kunnen'
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Grijstinten: Er zijn heel veel verschillende tinten grijs. Met een kleine hoeveelheid bruin ziet grijs er warm uit, met een blauwe zweem heeft het een verkoelend effect. Accessoires in rood, geel of turkoois passen ook heel goed bij een grijze badkamer.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Maar hoeveel kun je dan in je wasmachine stoppen om aan die maximum aantal kilo's te komen? Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.