Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud. Windes zijn echte schoolvissen, die met minimaal vijf exemplaren gehouden dienen te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de goudvis is de goudwinde een echte oppervlaktevis, waardoor hij goed opvalt.
De winde wordt tussen het 3e en het 7e levensjaar geslachtsrijp bij een lengte van circa 30 cm. De maximale lengte die bereikt kan worden ligt rond de 80 cm.
De wetenschappelijke naam is Leuciscus idus melanotus. De zilverwinde wordt in de vijver tussen de veertig en zestig centimeter meter lang. Het gewicht is maximaal 4 kilogram. Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud.
Over het algemeen kan gesteld worden dat de aanschaf van een goudwinde van 5-10 centimeter circa 1 tot 2 euro per stuk gaat kosten.
Deze vissoort springt regelmatig boven het wateroppervlak uit op het moment dat ze aan het jagen zijn op insecten. Dit gebeurd dus veelal in de avond en 's-nachts. Dit is ook de reden dat er wat risico's zitten aan het houden van deze vissen in uw vijver.
Windes planten zich echter in een vijver wel gemakkelijk voort. Ze paaien al bij lage watertemperatuur en zetten de eitjes af in ondiepe delen, op stenen of planten. De eieren komen na 10-20 dagen uit. De pas uit het ei gekomen larven zijn circa 6 mm groot.
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Een goede verzorging is daarbij primair natuurlijk. Dan kunnen goudvissen een leeftijd bereiken van 15 tot 20 jaar als ze in een vijver worden gehouden.
Windes zijn alleseters
De blauwwindes eet graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Naast de natuurlijke, levende bronnen eten windes ook korrelvoer.
Zilverwinde snoeien: Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Vormsnoei kan het beste plaatsvinden na de bloei, in november of december. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.
De winde (Leuciscus idus) is een zoetwatervis die tot de karperachtigen behoort. Hij wordt ook wel zilverwinde genoemd.
Aas voor winde
Brood is een perfect aas de winde omdat het drijft, goedkoop is, en door de witte kleur goed opvalt. Stukjes brood worden enthousiast gegeten door de winde, vaak in een hoog tempo.
Visvoer voor de zilverwinde
De zilverwinde eet graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Naast de natuurlijke, levende bronnen eten zilverwinde ook korrelvoer.
Voorns kunnen redelijk oud worden. Aan de hand van de jaarringen op de schubben zijn leeftijden van 15 jaar bewezen. Hoe groot een vis is wanneer hij die leeftijd bereikt, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het water en van het aanwezige voedselaanbod.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Laag zuurstofgehalte in het vijverwater
Hoe minder zuurstof er aanwezig is in het water, hoe meer de vissen gestrest raken. Plaats vijverbeluchting om meer zuurstof aan het vijverwater toe te voegen. Dan moeten de stresssignalen snel minder worden.
Als men teveel vissen heeft en er geen raad mee weet kan je het Vissenasiel inschakelen en kunnen de vissen bij ons Gratis geplaatst worden.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
De blauwwinde is kweekvorm van een oorspronkelijk uit Europa afkomstige vis, de winde. De wetenschappelijke naam is Leuciscus idus melanotus. De blauwwinde wordt in de vijver tussen de veertig en zestig centimeter meter lang. Het gewicht is maximaal 4 kilogram.
Je moet het aantal vissen in de vijver dus beperken. Dit betekent niet alleen dat je niet teveel vissen in de vijver moet zetten, maar ook dat je het best kunt kiezen voor soorten die zich niet te snel voortplanten. Goudwindes, Mona Lisa's, Komeetstaarten en Sluierstaarten zijn wat dat betreft geschikte soorten.