Wat is Tunisch haken? Bij Tunisch haken werk je met meerdere steken op een naald (zoals bij breien). Je hebt echter maar 1 naald nodig en dat is een langere haaknaald. In de ene toer zet je de steken op de naald, in de volgende toer worden de steken afgewerkt en van de naald gehaald.
Tunisch haken is een combinatie van breien en haken. Je werkt met één naald, met een haakje: dat lijkt op haken. Maar je haalt al je steken op je naald, en haakt in een heen- en teruggaande rij: dat lijkt op breien. De techniek is niet zo moeilijk, en geeft een heel leuk uiterlijk.
Tunisch haken is een voordelige manier van haken. Je hebt minder garen nodig dan bij gewoon haakwerk. Het haakwerk wordt dunner en soepeler dan bij gewoon haakwerk.
De standaard regel bij het kiezen van een haaknaald voor Tunisch haken is dat je de naald minimaal 1 mm en maximaal 2 dikker neemt dan de aangegeven naalddikte op de wikkel van je garen. Dus ga je haken met wol geschikt voor naalden nummer 4, dan kies je bijvoorbeeld een Tunische haaknaald van 5 of 6 mm.
Bij de tunische breisteek steek je de naald door die omgekeerde 'u', sla je de draad om en neem je de lus op. Als je de lussen gaat afhalen in de teruggaande toer rek je de steken op. Hierdoor komt er spanning te staan op je haakwerk en kan het gaan krullen.
Tunische haaknaald
Deze haaknaald is langer dan een gewone haaknaald, waardoor er een aantal steken op de naald kan staan. Aan het einde van de haaknaald zit een knop, waardoor de steken er niet af kunnen vallen. Ook kun je kiezen voor een haaknaald met verlengkabel (handig bij een groot project of bij rond haken).
Strak of los haken
Als u merkt dat u losser haakt dan in het patroon staat aangegeven, kunt u een dunnere haaknaald gebruiken (een halve punt of punt kleiner is meestal goed). Haakt u juist strakker, gebruik dan een dikkere haaknaald (ook een halve punt of punt groter).
Als je wil beginnen met haken, raad ik je aan dikte 3 of 3,5 aan te schaffen. Deze dikte kan je met de meeste katoengarens gebruiken om amigurumi te haken. Wil je liever sjaals en mutsen haken, schaf dan haaknaald 6mm aan.
Haaknaalden van 2,0 tot 6,0 mm zijn de meest gebruikte naalden. Zij worden vaak aangeduid als “wolhaaknaald”. Ze worden (zeker de ergonomische) meestal uit aluminium gemaakt.
Bij Tapestry haken, haak je vasten waarbij je om de andere draden heen haakt. De naam van de techniek, die in het Engels ” tapijt” betekent, zegt het eigenlijk al een beetje: Doordat je om andere draden heen haakt, krijg je een dikker en steviger haakwerk.
Tunische haaknaalden van KnitPro zijnhaaknaalden van ±15cm, deze worden verlengd met een kabel, zo kunt u ze net zo lang maken als u zelf wilt! Een kabel van 40cm betekend dat hij inclusief haaknaald 40cm wordt. Zo ook met de andere kabels. Zo kunnen er ook grotere projecten aan 1 stuk worden gehaakt.
Het houdt in dat je een stukje haakt met het aanbevolen garen en de aanbevolen haaknaald en dan opmeet hoe groot het geworden is. Je maakt dan net zolang proeflapjes, totdat je een combinatie van garen en haaknaaldmaat hebt die klopt! Op die manier weet je dat jouw project even groot zal worden als het voorbeeld.
Het werk golft/krult om – te veel of te weinig steken
Bij het haken van een cirkel of bij het begin van een bol, kan het werk soms gaan golfen of omkrullen. Soms probeer je misschien het probleem te negeren en haak je verder, hopend dat het probleem vanzelf verdwijnt. Helaas is dat bijna nooit het geval!
In principe kun je met ieder garen haken. Of het nu wol, katoen, linnen of acryl is, dat maakt niet uit. Let wel goed op dat het garen past bij het ontwerp dat je maakt. Zo haak je een babyknuffel liever met katoen, dit garen niet pluiste en is anti-allergisch.
Wol van schapen wordt veel gebruikt voor het haken, net als katoen en acryl. Wol is goed isolerend en kan dus warm of koel werken als je het draagt. Haken of breien met wol is vergefelijk, je kunt makkelijk uithalen en foutjes zijn vaak minder goed te zien dan bij gladde garens zoals katoen.
Er zijn eindeloos veel steken die je kunt gebruiken om allerlei verschillende patronen te creëren. Van kleding en woon-accessoires tot sieraden en knuffels, het kan allemaal gehaakt worden. Wat betreft techniek is haken eigenlijk vrij gemakkelijk en je hebt het dan ook redelijk snel onder de knie.
Kies voor een gemiddelde dikte, dat haakt in het begin het fijnst. En kies bijvoorbeeld Phil Coton4 van Phildar of Colour Crafter van Scheepjes. Deze garens hebben een fijne draad die niet snel splijt, zodat je als beginner gewoon lekker door kan haken, zonder steeds in de draad te steken.
Het haakstekenalfabet: De W van Weefsteek. Het is een super makkelijke steek. Wanneer je vasten en lossen kan haken, kun je ook de Weefsteek haken!
Het blocken van je haakwerk zorgt ervoor dat je steken van je haakwerk gelijkmatiger worden, en het helpt bij de drapering ervan. Je haakwerk zal er dus mooier uit zien, en meer gelijk van vorm worden.
De grootste website met gratis patronen is DROPS Design. Deze website is van een Noorse webwinkel in garens. Binnen de Nederlandse omgeving van deze website, vindt u ruim 1600 gratis haakpatronen en meer dan 8200 gratis breipatronen. Een groot voordeel van de website is dat u er goed op kunt zoeken.
Blocken is een ander woord voor het opspannen van je brei of haakwerk. Dit doe je om kleine onregelmatigheden, door bijvoorbeeld spanningsverschil in je steken, minder zichtbaar te maken of om een kantpatroon beter 'open' te krijgen.