De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel.
Gekookte aardappelen zijn gezonder dan gefrituurde of gebakken aardappels. Hoe bewerkten hoe minder okay! Friet (patat) of chips zijn daarom ongezonder dan gekookte aardappelen. En als je aardappelen kookt, laat afkoelen en ze daarna verwerkt in bijvoorbeeld een salade, dan verlaag je de glycemische index tot wel 40%.
De zoete aardappel bevat per 100 gram 96 kcal en 21 gram koolhydraten. De gewone aardappel 88 kcal en 18 gram koolhydraten. Een normale aardappel bevat wel bijna uitsluitend zetmeel, terwijl de zoete versie 4,2 gram suikers per 100 gram bevat.
Zoete aardappelen bevatten op hun beurt meer vezels, calcium en vitamine A. Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander. Waar het allemaal om draait: de bereidingswijze. Normale friet worden vaker gefrituurd dan zoete-aardappelfriet, die vaker in de oven worden gebakken.
Zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte minder snel stijgt. De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel 'langzame' koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Aardappelen Coronada en Montana aangeprezen als Lower Carb
Europlant heeft twee aardappelrassen gekweekt die minder koolhydraten bevatten: Coronada en Montana. Beide rassen zijn ontwikkeld door middel van klassieke veredeling op basis van selectie.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Waarom ze doorgaans niet worden gefrituurd is omdat zoete aardappels meer suiker en water bevatten en geen zetmeel. Als je ze dan zo in een pan hete olie gooit, zijn ze eerder geneigd keihard te verbranden in plaats van dat ze lekker krokant bakken.
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel.
De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met 'normale' piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten. Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Aardappelen zijn goed voor je darmen. Naast het feit dat resistent zetmeel in aardappelen de bloedsuikerspiegel ten goede kan komen, kan het ook bijdragen aan een goede darmflora. Wanneer de stof de dikke darm bereikt, wordt het een waardevolle voedingsbron voor heilzame darmbacteriën.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.
Conclusie. Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte.
De aardappel bevat minder calorieën en koolhydraten. De aardappel is rijk aan kalium en een bron van vitamine C. Wil je afvallen dan kun je af en toe prima aardappels op tafel zetten. Het advies is om dan niet meer dan twee aardappels (200 gram) per dag te eten.