Een e-sigaret is volgens de wet geen tabaksproduct. In principe mag je de e-sigaret overal roken. Bedrijven of organisaties kunnen wel in de huisregels vastleggen dat het roken van een e-sigaret is niet is toegestaan. Ook zijn er regels om ervoor te zorgen dat jongeren niet beginnen met het gebruik van de e-sigaret.
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Voor jongeren zijn er verschillende redenen waarom ze sneller kiezen voor vapen dan voor het roken van een normale tabaksigaret: Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
E-sigaretten zijn niet risicovrij, maar het risico dat ze inhouden is een fractie van dat van klassieke tabakssigaretten. Vapen is een minder schadelijke manier om aan nicotine te geraken. Er is geen goed bewijs dat vapen kanker veroorzaakt, volgens 'Cancer Research UK'.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Al in 2019 bleek uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat jongeren vaker voor e-sigaretten kiezen dan voor gewone sigaretten. Van de scholieren tussen 12 en 16 jaar in 2017 had 27,5 procent ooit een e-sigaret gebruikt; van de mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar 44 procent.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.
Het gebruik van een e-sigaret is niet geheel onschadelijk. Dit geldt ook als een e-sigaret wordt gebruikt met vloeistof zonder nicotine. Er worden tijdens het dampen namelijk stoffen geïnhaleerd die eigenlijk niet in het lichaam thuishoren. E-sigaretten zónder nicotine kunnen dus schadelijk zijn.
Geen e-sigaret werkt zonder e-liquid. Of dit nu in een flesje komt waarbij u zelf de clearomizer kunt vullen of in voorgevulde cartridges. Per week heeft men ca 2 a 3 flesjes per week nodig bij een normaal gebruik. Prijs per eliquid verschilt, maar er zijn eliquids te koop voor rond de 3 euro per 10 ml.
Hoe lang doe ik met een wegwerp vape? Bij gemiddeld en 'normaal' gebruik kun je bij een wegwerp vape met daarin 2ml e-liquid zo'n 500 hijsjes nemen.
Hoeveel vapers zijn er in ons land? Volgens de Gezondheidsenquête 2018 heeft 15,5% van de bevolking van 15 jaar en ouder al eens een e-sigaret of vergelijkbaar apparaat geprobeerd. 4,1% gebruikte de e-sigaret op het moment van het interview: 2,7% occasioneel en 1,4% dagelijks.
De shisha-pen is nu verboden voor jongeren onder de 18 jaar. De maatregel is vanaf 20 mei 2016 van kracht gegaan. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zou blijken dat de shisha-pen qua risico's vergelijkbaar is met een e-sigaret.
Proefpersonen die stopten met roken hadden een 4.8% gewichtstoename. Er was geen bewijs van toename van het gewicht na de stopzetting door degenen die gebruikers die overgestapt waren op E-sigaretten. De tweeproduct gebruikers hadden een bescheiden gewichtstoename van 1.5%.
Primera winkels verkopen sigaretten, shag, pijptabak, sigaren en e-sigaretten. Voor de verkoop van tabak geldt een minimum leeftijdsgrens. Tabaksartikelen mogen niet verkocht worden aan jongeren onder 18 jaar, dit is een wettelijke verplichting.
Rookaanslag is vaak bruin maar soms ook gitzwart. Vooral sigaren staan bekend om hun hardnekkige aanslag. Vaak is de aanslag te zien op de voortanden maar is vaak veel erger aan de binnenzijden van tanden en kiezen. Deze aanslag is de kleurstof die in de rook zit die in het tandsteen is getrokken.
Bij Darnashop vind je wegwerpvapes met ongeveer 600 trekjes en andere van ongeveer 700 trekjes. Een wegwerpvape is gelijk aan ongeveer twee pakjes conventionele sigaretten. De puff is dan ook een wegwerp pod zeer zuinig.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
Krijgt u bij het dampen last van uw ogen, keel of spierpijn? De kans is aannemelijk dat u een PG allergie heeft waardoor u de meest gangbare liquids niet meer kunt dampen zonder klachten. Gelukkig is er een oplossing voor mensen met een pg allergie.
Het is namelijk wel zo dat een vape zonder nicotine een stuk minder schadelijk is, dan een vape mét nicotine. Nicotine blijft namelijk een giftige stof dat via je bloed onder andere in je hersenen terecht kan komen. We mogen daarom concluderen dat een vape zonder nicotine minder schadelijk is dan een vape mét nicotine.