Voor ontspannen bestaat ook geen vaste norm. Het is belangrijk dat het lichaam niet non-stop door gaat. Ook de hersenen hebben regelmatig ontspanning nodig. Dit zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek tot rust komt en herstelt.
BRAVO: De BRAVO aanpak (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) is een goede manier om het gezondheidsbeleid vorm te geven. Het BRAVO-kompas geeft informatie, instrumenten en praktijkvoorbeelden met specifieke aandacht voor de BRAVO thema's.
BRAVO staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Door een goed vitaliteits- en gezondheidsbeleid, met structurele aandacht voor BRAVO-thema's, komen medewerkers beter in hun vel te zitten. Hierdoor verbetert hun duurzame inzetbaarheid, ook bij externe werkgevers.
BRAVO staat voor (meer) Bewegen, (stoppen met) Roken, (matig gebruik van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning.
Factoren die invloed hebben op het ontstaan van een ziekte of het beloop ervan noemen we determinanten. Vijf belangrijke determinanten van de gezondheid zijn ongezonde voeding, weinig bewegen, problematisch alcoholgebruik, psychosociale arbeidsbelasting en slechte luchtkwaliteit.
BRAVO staat voor de verschillende factoren die betrekking hebben op een gezonde leefstijl. De B staat voor voldoende bewegen, de R voor niet roken, de A voor matig met alcohol, de V voor gezonde voeding en de O voor voldoende ontspanning.
Ongezond gedrag, zoals roken, alcoholgebruik, te weinig bewegen en ongezonde voeding, was in 2015 verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de ziektelast, ruim 35 duizend doden en 9 miljard aan zorguitgaven.
Roken, te veel eten en te weinig bewegen en alcoholgebruik zijn leefstijlfactoren die in belangrijke mate bijdragen aan de ziektelast in Nederland. Ook zorgen zij voor verlies aan levensjaren. Rokers verliezen gemiddeld 4,1 jaar ten opzichte van niet-rokers.
Mindfulness. Stress ontstaat vaak door gedachten over dingen die mis zouden kunnen gaan. Oefeningen in mindfulness kunnen dan helpen. Gebruik tools als meditatie, (geleide) spierrelaxatie en ademhalingsoefeningen om je bewuster te worden van je lichaam en stress te verminderen.
TRE® (Tension & Trauma Releasing Exercises) is een methode die helpt diepliggende spierspanning, veroorzaakt door inspanning, stress of trauma, los te laten. Door middel van een natuurlijk trilmechanisme in spier- en bindweefsel wordt spanning afgevoerd en zal er weer ruimte komen voor herstel en veerkracht.
Leefstijl is een heel breed begrip. Het is de manier waarop je leeft, en dat heeft met heel veel aspecten te maken. Bekende leefstijlfactoren kennen we ook wel onder de naam BRAVO-factoren. Dat staat voor Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.
Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende bewegen, gevarieerd eten en ontspannen waar het kan. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken en matig te zijn met alcohol.
In 2021 brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9 uur en 6 minuten zittend door.In het weekend zitten Nederlanders gemiddeld ruim een uur minder per dag dan doordeweeks. Over de jaren is een licht stijgende trend te zien in het aantal uren zitten.
3 categorieën van determinanten
In het gedragswiel vind je drie grote categorieën van determinanten: competenties, drijfveren en context.
Wat is een 'westers voedingspatroon'? Voorbeelden van eten dat deel uitmaakt van een westers voedingspatroon zijn: koek, snoep, gebak, vlees en fastfood als friet en hamburgers.
In de praatplaten worden vijf zogenaamde 'directe determinanten' in kaart gebracht: ongezonde voeding, weinig bewegen, problematisch alcoholgebruik, psychosociale arbeidsbelasting en slechte luchtkwaliteit. Deze vijf factoren verklaren ongeveer een derde tot 40 procent van de ziektelast in Nederland.
'Veel aandoenin- gen – zoals kanker, diabetes, COPD, beroerte en hartfalen – hangen vaak samen met een ongezonde leefstijl. Als huisarts kun je iemands ongezonde leef- gewoontes bespreekbaar maken en een patiënt motiveren om een plan te maken om dit te veranderen.
Determinanten van gezond gedrag
Voldoende bewegen en gezond eten is belangrijk ter preventie van aandoeningen zoals obesitas, type 2 diabetes en hart-en vaatziekten.
Leefstijlziektes zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, osteoporose, parodontitis, kanker, auto-immuunziekten en psychiatrische aandoeningen komen steeds vaker voor, en op steeds jongere leeftijd.