Onbewerkte pompoenpitten bevatten veel vocht en zijn na 1 á 2 dagen niet meer houdbaar. Geroosterde pompoenpitten zijn daarentegen een stuk langer houdbaar. In een goed afgesloten verpakking zo'n 2 weken. In de vriezer zijn de pompoenpitten 2 maanden houdbaar.
Noten, zaden en pitten zijn natuurproducten die van zichzelf allemaal veel onverzadigde vetten bevatten. Noten, zaden en pitten die van nature een hoog vetgehalte hebben, zoals bijvoorbeeld pijnboompitten en walnoten, zullen sneller bederven dan producten met een lager vetgehalte.
Als je zelf veel pompoenzaden over hebt kun je ze het best een aantal dagen laten drogen op keukenpapier en vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Ze blijven dan nog maanden goed en vers van smaak.
Zaden, pitten en noten bewaren
Bewaar de ongebrande variant daarom goed afgesloten in bijvoorbeeld een bewaardoosje. Doe dit op een koele en donkere plek (niet in de koelkast). Dit voorkomt dat de olie naar buiten treedt. Je kunt de producten op deze manier tot een half jaar echt lekker houden.
Door het koken gaat die schil geleidelijk open en kun je ze eventueel ook pellen. Dat is even een werkje, maar veel mensen vinden ze daardoor wel lekkerder!
Pompoenpitten zitten vol met vitamines, zoals vitamine B1, B3, B11 (foliumzuur) en E. Deze vitamines helpen je lichaam gezond te houden. Zo zijn vitamine B1 en B3 belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel. Vitamine B11 kan vermoeidheid helpen verminderen.
Elke dag zouden we niet meer dan ongeveer 30g pompoenpitten moeten consumeren. Hoewel dit product buitengewoon waardevol is voor onze gezondheid, kan het door het hoge caloriegehalte toch bijdragen aan gewichtstoename. Het gebruik van pompoenpitten in de voeding wordt niet aanbevolen voor pasgeborenen.
Nog geen pompoenpitten op het menu staan? Kijk dan bij de volgende winkelronde zeker eens uit voor 'pepita', groenachtige pompoenzaden die je rauw kan smullen. Ze bevatten meer voedingsstoffen dan de witte pompoenpitten en brengen heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee.
Wist je bijvoorbeeld dat je pompoenpitten zelf kunt roosteren en dan als snack kan eten? Daarnaast kun je ook de schil eten (van een flespompoen) en het vruchtvlees.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
Wij raden je alvast aan om de pompoenzaden binnen te zaaien tussen januari en eind april. De plantjes hebben immers veel tijd nodig om aan te slaan. Vul de potjes met zaai- en stekgrond. Plant de zaadjes op 2,5 cm diep, op hun kant.
Gemiddeld kan je noten ongeveer een jaar bewaren. Noten in dop zijn het langst houdbaar. Als noten bewerkt worden, bijvoorbeeld door branden, roosteren of zouten, wordt de houdbaarheid korter. Pinda's kunnen zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar zijn gevoelig voor hoge en vochtige temperaturen.
Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen, terwijl de groene pitjes ook gewoon lekker zijn. Je maakt pompoenpitten extra smaakvol door ze even te roosteren in de koekenpan. Klein beetje olie erbij, en klaar ben je om zelfs het saaiste gerecht op te vrolijken. Want dat is o zo simpel met pompoenpitten!
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast.
Haal de pompoenpitten uit het vruchtvlees en leg ze in een zeef. Spoel de pitten onder de kraan en verwijder het meeste vruchtvlees. Leg de pitten in een kom met water. Voeg een theelepel zout toe en laat een nacht weken.
Pompoenpitten zitten in een witte schil. Als je deze verwijdert, komen de groene pitjes tevoorschijn. Hoewel de vezelrijke schil na het roosteren gewoon eetbaar is, vinden veel mensen hem te hard en taai.
Pompoenpitten - gezondheidseigenschappen
Regelmatige consumptie van pompoenpitten, in combinatie met een uitgebalanceerd dieet en systematische lichaamsbeweging, kan een positief effect hebben op de menselijke gezondheid en het welzijn. Dit alles dankzij waardevolle vitamines en mineralen, waarvan het hoge zinkgehalte.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek.
Door de pompoenpitten in en op het brood levert het zelfs nóg meer vezels en gezonde vetzuren dan een volkorenbrood zonder deze bijzondere kenmerkende bestanddelen.
Zonnebloempitten zijn net als pompoenpitten rijk aan omega 6-vetzuren, in de vorm van linolzuur.Ze leveren naar verhouding wat minder vezels en eiwitten dan pompoenpitten: een eetlepel is goed voor 1,1 gram vezels en 2,7 gram eiwit. Wel leveren ze met 97 kilocalorieën per eetlepel des te meer energie.
Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en andere zaden
Je darmen zijn jou in ieder geval dankbaar voor een extra portie chia-, lijn- of hennepzaad!
Voor het medicinale gebruik van pompoenzaden kan worden gekozen voor een gestandaardiseerd pompoenextract zoals EFLA 940, een gestandaardiseerd olievrij hydro-ethanolextract dat werkzaam is gebleken in klinische studies met mannen met urinewegklachten door goedaardige prostaatvergroting en vrouwen met een overactieve ...
Minimaal 8 uur weken:
Pistachenoten. Hazelnoten. Pompoenpitten.