Schimmels kunnen groeien op gewassen zoals granen, noten en (peul)vruchten, maar kunnen ook in producten terecht komen die daarvan gemaakt zijn, zoals brood en pindakaas. Producten worden goed gecontroleerd op schimmelgifstoffen. Het risico voor de gezondheid is daarom erg klein.
De schimmel herken je als als wit pluis dat je niet zomaar van de noot afveegt, zie de noot op de 2e foto links. Bepaalde schimmels zorgen voor ernstige diarree en ook na verhitting (of invriezen) blijft schimmel actief: weggooien dus!
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
De noten kunnen daarvoor eerst goed worden gedroogd in de zon. Maar als ze eenmaal zijn open gekraakt, is het een heerlijke noot om direct te eten of als ingrediënt toe te voegen aan gerechten. De soort komt van oorsprong uit het oosten van de Verenigde Staten.
Door ze goed te drogen, kan je de noten wel tot een jaar bewaren. Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen.Ook kun je diarree en buikpijn krijgen. Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.
Het schoonmaken van de walnoten is veel werk, maar wel belangrijk! Hoe langer de stukken bolster aan de walnoot blijven, hoe sneller de kwaliteit van de walnoot achteruit gaat. Ze moeten echt helemaal schoon zijn voordat je ze te drogen kunt leggen.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten verminderd de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Eet walnoten echter met mate, ze bevatten relatief veel calorieën. Je kunt er dus zeker van aankomen, zoals je weet gaat het om je totale calorieën die je binnenkrijgt. Walnoten zijn dus gezond, maar een handje walnoten per dag is meer dan voldoende!
Op uw huid krijgt u 1 of meer plekken met kleine schilfers (velletjes). Bij een lichte huid zijn de plekken meestal rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter dan de kleur van de rest van uw huid. De randen van de plekken zijn vaak dikker.
Zwarte schimmel kan mycotoxinen in uw huis brengen. Dit zijn giftige stoffen die uw gezondheid kunnen aantasten. Wanneer u langdurig blootgesteld wordt aan mycotoxinen en deze met regelmaat inademt, kunt u last krijgen van gezondheidsklachten.En het kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.
Schimmels kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid.Blootstelling aan schimmels kan leiden tot luchtweginfecties en ademhalingsproblemen. Pas daarom goed op als je schimmel in je huis hebt. Sommige groepen zoals ouderen en mensen met een schimmelallergie zijn extra vatbaar voor gezondheidsproblemen.
De schimmel, Aspergillus niger, is kankerverwekkend en wordt veroorzaakt door een te vochtige omgeving, bijvoorbeeld doordat ze te lang op een natte grond hebben gelegen of in een afgesloten zak of pan bewaard zijn. Verse noten geven uit zichzelf nog vocht af en moeten daarom op een koele, droge plaats bewaard worden.
Walnoten smaken bijzonder goed onmiddellijk na de oogst. Voordat u zeer verse noten eet, moet u de dunne witte schil verwijderen die onder de nootdop om de vrucht zit en zeer bitter smaakt.
Waarom noten, zaden en granen weken? Het weken van noten, zaden en granen (ze vochtig maken) repliceert in feite de perfecte vochtige omstandigheden die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor ze beter verteerbaar worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Met een handje noten per dag (25 gram) doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet.
Noten in je voedingspatroon
Het advies voor volwassenen is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. In de nieuwe Schijf van Vijf hebben noten zelfs een apart puntje in het vak met eiwitrijke producten gekregen. Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.