Ja, dat kan. De oliebollen blijven ongeveer 2 maanden goed. Als je ze wilt eten: eerst ontdooien en daarna verwarmen.
Oliebollen bewaren
Laat de verse oliebollen eerst goed afkoelen voordat je er iets mee doet. Verpak ze daarna luchtdicht buiten de koelkast. Wil je oliebollen langer bewaren? Dan kun je ze tot 2 maanden invriezen.
Oliebollen invriezen
Verpak ze in een luchtdichte zak en plaats ze in de vriezer. U kunt ze zo makkelijk tot 3 maanden bewaren, maar dus ook al met oud en nieuw eten.
Je kunt verse oliebollen invriezen. Doe de koude oliebollen in een luchtdichte zak. Haal ze wel binnen 2 maanden uit de vriezer, want de smaak gaat naar een wel verloren. Wanneer je de oliebol uit de vriezer haalt is wel aan te raden de bol eerst helemaal te ontdooien voor je hem opwarmt.
Ze zijn ook prima in te vriezen. Bewaar ze in een luchtdicht gesloten plastic zak. Het is beter om ze niet in de vetvrije papieren oliebollenzak in te vriezen. In de vriezer kunnen oliebollen en appelbeignets tot maximaal 6 weken bewaard worden.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) maakt een duidelijk onderscheid tussen de twee: het driehoekige appelgebak van bladerdeeg uit de oven heet appelflap, en de in beslag gedoopte en gefrituurde appelschijf is een appelbeignet.
Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kan je gebakken oliebollen tot twee dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft dus echt niet die hele schaal in een keer op te eten. Wel is het belangrijk dat je de bollen goed lichtdicht verpakt.
Er zijn twee mogelijkheden om oliebollen te bewaren: in een afgesloten bak of zak of in de vriezer. Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel.
Zolang kun je oliebollen bewaren
Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op nieuwjaarsdag te verorberen. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, want dan blijven ze wel 3 maanden goed.
Heerlijk, die zelfgebakken oliebollen. Maar wat moet je met de gebruikte olie? Spoel deze niet door de wc of de gootsteen, maar breng de olie naar een van de speciale inzamelpunten voor vet en olie. De olie krijgt dan een tweede leven als biobrandstof.
Vandaag de oliebol: een zeer oude traditie! Geloof het of niet, maar al bij de Bataven en de Friezen, aan het begin van de Christelijke jaartelling, werden aan het einde van het jaar bollen gebakken die te vergelijken zijn met de oliebol. Tijdens het Joelfeest werd voedsel geofferd om de goden tevreden te stellen.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Appelflappen kun je ongeveer twee dagen bewaren. Bewaar ze luchtdicht verpakt buiten de koelkast. Je kunt de appelflappen bewaren in een plastic zak of een afgesloten bak. Laat ze na het bakken eerst goed afkoelen.
Verse appelflappen zijn natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook tot ongeveer 2 dagen na het bakken bewaren. Laat de flappen eerst na het bakken goed afkoelen. Daarna kun je ze buiten de koelkast bewaren. Het beste kun je ze dan in luchtdichte trommel stoppen of ze luchtdicht verpakken met plasticfolie.
Geniet jij meer van appelbeignets? Ook deze kan je prima opwarmen in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. 10 minuten in een vuurvaste schaal en ze zijn weer heerlijk warm.
Oliebollen bewaren kun je het beste doen in een afgesloten tupperware doos of een afgesloten plastic zak. In ieder geval op een plek waar er geen verse lucht bij komt. Oliebollen blijven op deze manier ongeveer 2 dagen goed. Oliebollen worden helaas hard als ze afkoelen.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Oliebollen opwarmen in de airfryer
Oliebollen kun je ook opwarmen in een airfryer (heteluchtfriteuse). Je hoeft de airfryer niet voor te verwarmen. Leg een oliebol erin en verwarm deze op 180 graden in 3 minuten. Je hebt dan weer een lekkere warme, en heerlijk knapperige oliebol!
warm je oliebollen op in de Airfryerr op 170˚C ca. 3 minuten. Je kan ook je oliebollen opwarmen in de magnetron op 850 watt voor 2 minuten.
Er zitten 157 kilocalorieën in 1 stuk (65 gram) oliebol. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'oliebol'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren.Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Appelflappen zijn gezonder dan oliebollen
Een oliebol heeft veel minder calorieën dan een appelflap van bladerdeeg. In een oliebol zitten 161 calorieën. Zitten er krenten of rozijnen in, dan heeft de oliebol 179 calorieën. Een appelflap van bladerdeeg bevat er twee keer zoveel: maar liefst 361 calorieën.
Een appelbeignet (met gat en dun laagje deeg) is gezonder dan een oliebol; Let op, de dikke zonder gat zijn juist vaak extra gevuld en er zit meer deeg en suiker omheen. Ze zijn juist minder goed dan een oliebol. Worden vaak 'appelflap' genoemd, maar die zijn driehoekig en met bladerdeeg.
Antwoord: De appelflappen zijn het lekkerste als ze net gebakken zijn. Je kunt de appelflappen ook even oppiepen in de oven: 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Zo worden ze weer lekker knapperig.