Mungbonen zijn rijk aan proteïne en vezels, hebben een neutrale smaak en zijn een ideaal basis voor soepen, stoofschotels en andere gerechten.
Hoe smaken mung bonen? De textuur is een beetje dik en vlezig, zoals je bijvoorbeeld ook van bruine bonen enzo gewend bent, maar toch anders! Deze groene boontjes nemen veel vocht op en daardoor ook de smaak van specerijen. Heerlijk vind ik dat.
Mungbonen zijn licht verteerbaar en tegelijkertijd super voedzaam. Mung bevat veel proteïne/eiwitten en vezels, maar weinig calorieën. De bonen zijn rijk aan kalium (draagt bij aan een goede werking van je hart en bloedvaten), foliumzuur, vitamine B en mineralen.
Maar kiemen van peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en mungbonen ('sprouty' kiemen en taugé) kun je beter nog even verhitten voor consumptie. Rauwe bonen bevatten namelijk lectine, een natuurlijke gifstof waarmee een plant zich beschermt tegen insectenvraat.
Kook de mungbonen in water met zout in ca.20 min. gaar.
Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. In de vriezer kun je ze zo zeker 3 maanden goed bewaren.
Mungbonen bevatten veel vitaminen (zoals foliumzuur, B-vitaminen), mineralen (zoals mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, koper, kalium, zink en selenium) en vezels. Verder zijn ze een van de beste plantaardige bronnen van essentiële aminozuren (zoals leucine, fenylalanine, lysine, arginine, isoleucine enz.)
Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken. Ook zijn ze gepureerd heerlijk door smoothies. Taugé is enorm veelzijdig inzetbaar in salades, wokgerechten, en als decoratie op brood. Als snack zijn ze bovendien ook lekker!
Bij De Notenshop koop je de beste kwaliteit Mungbonen tegen de scherpste prijs. Kies voor de verpakking van 400 gram of voor 25kg en laat uw mungbonen gemakkelijk thuisbezorgen. Kan mogelijk sporen bevatten van glutenbevattende granen, noten, pinda's, soja en sesamzaad.
De oorsprong van de mungboon is te herleiden naar India. Vanuit daar zijn de bonen snel verspreid naar het zuiden en oosten van Azië, Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Tegenwoordig groeien mungbonen over de hele wereld. De bonen worden tot een hoogte van 1850 meter verbouwd.
Week de gele mungbonen minstens 4 uur of zet ze een nacht van te voren in water. Breng een liter water aan de kook. Verhit wat (kokos)olie in een grote pan en fruit de venkelzaad, komijnzaad en korianderzaad tot de smaken goed in de olie zijn getrokken.
Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E.coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier op letten.
Taugé wordt gewonnen uit mungbonen, ook wel groene bonen genoemd. Mungbonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en worden tegenwoordig voornamelijk in Azië en Oost-Afrika verbouwd. Taugé wordt veel gebruikt in de Indische en Chinese keuken en bestaat uit witte knapperige steeltjes.
Ze hebben een vrij neutrale smaak en passen in vele gerechten. Gedroogde bonen week je voordat je ze in gerechten kunt verwerken eerst een nacht in koud water. Vervolgens kook je ze nog in circa 45 minuten gaar.
De urid bonen worden vaak gezien als familie van de groene mungboon.Vandaar dat deze boon ook wel zwarte mungboon wordt genoemd. In werkelijkheid zijn ze geen familie. De hele urid bonen worden door hun uiterlijk ook wel de urid zwarte linzen genoemd, niet te verwarren met de echte zwarte linzen.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Mungbonen groeien het beste in vruchtbare en vochtige leemgrond met een pH-waarde van 6.2 tot 7.2. Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot.Spoel ze af met water.Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Taugé is de ontkiemde mungboon. Deze boon staat ook bekend als katjang idjoe of 'groene boon'. Taugé wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken, onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer.
Katjang Idjoe (ook wel groene boon genoemd) is het zaad van de Mungboon (Vigna radiata) wat een eenjarige plant is. De kiemen van de Mungboon zijn in de westerse wereld bekend als taugé. Katjang Idjoe heeft een kruidig-nootachtig smaak, is daarbij licht verteerbaar en bevat heel veel vitamine C.