Op oudere leeftijd kunnen de ogen echter lichter worden, net als het haar wit wordt. Dit komt doordat de productie van melanine afneemt met het ouder worden.
Melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van melanine, zijn nog niet volledig ontwikkeld bij baby's, vandaar dat dit kan variëren. Bij mensen met een lichte huidskleur kan de oogkleur juist ook lichter worden naarmate ze ouder worden. Dit komt omdat de hoeveelheid melanine afneemt.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Ook komt het bij een klein aantal mensen voor dat de oogkleur op hogere leeftijd verandert, vooral bij mensen met een lichtere kleur ogen. Door invloed van de zon kunnen je ogen donkerder worden, net als je huid. Bescherm je ogen dus en draag een zonnebril als je veel buiten bent.
Vanaf het eerste jaar heeft de iris voldoende pigment ontwikkeld om te weten wat de definitieve oogkleur van je baby is. Tot het derde jaar kan de oogkleur nog wat veranderen, vooral bij kindjes met lichte ogen. Bij baby's met een donkere huid zijn de veranderingen minder groot.
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Breng je een vuilniszak vol maden weg? Dan krijgen je ogen een iets lichtere kleur. Dit klinkt als een fabeltje, maar is het niet. Je oogkleur fluctueert zelfs de hele dag door.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
De meeste blanke baby's hebben bij hun geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in elke kleur. Na het derde levensjaar staat de kleur in principe vast. Maar oogkleurverandering komt heel vaak voor, onder andere door contact met zonlicht net zoals dat met de huid gebeurt.
In principe staat de oogkleur na drie jaar vast, maar ondanks dat kunnen er toch kleine veranderingen ontstaan. Zo kan de oogkleur veranderen door bijvoorbeeld contact met de zon. Bruine ogen worden daarmee donkerder, in groene ogen ontstaan vaak bruine vlekjes en in blauwe ogen wordt vaak een bruine ring ontdekt.
Groene ogen accentueren
Koele groene ogen kun je accentueren door smaragdgroen en turkoois. De complementaire kleur van groen is rood omdat deze twee kleuren tegenover elkaar in de kleurencirkel zitten. Dus als je groene ogen hebt, zullen je ogen nog groener lijken wanneer je kleuren draagt met een rode basis.
"Als je dat pigment bij een bruin oog wegneemt met lasertherapie, dan krijg je een blauw oog. De pigmentlaag wordt in hele kleine stukjes verdeeld, waardoor het makkelijk kan worden afgebroken." Gregg Homer richtte Stroma Medical op, dat nu volop bezig is met het testen van de procedure op mensen.
Wanneer je ouder wordt ga je dingen van dichtbij minder goed kunnen zien. Dit verschijnsel noemen we ook wel ouderdomsverziendheid en de eerste tekenen zijn meestal al zichtbaar vanaf een jaar of 40. Ouderdomsverziendheid komt doordat de ooglens minder flexibel wordt.
De ouder met bruine ogen kan een gen voor bruine ogen en blauwe ogen hebben. Als deze het blauwe gen doorgeeft, is er dus geen dominant bruin gen aanwezig. Als beide ouders bruine ogen hebben, maar ook het blauwe gen hebben, bestaat daarom ook de kans dat hun baby blauwe ogen krijgt.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Een blauwe oogkleur wordt veroorzaakt door een genetische mutatie die de functie van bepaalde genen heeft veranderd. Als mensen blauwe ogen hebben, kunnen ze geen bruin of groen pigment aanmaken in de iris. Dit komt doordat de pigment vormende genen die het oog bruin of groen kleuren, niet bestaan in een blauwe versie.
Mensen met groene ogen zijn vaak gedreven en erg gepassioneerd, maar zij zijn ook vaker jaloers. Hierdoor kunnen zij zich vaak vijandig of agressief opstellen. Ook worden mensen met groene ogen vaak omschreven als charmant en aantrekkelijk.
Prachtige blauwe, lichtbruine en donkergrijze ogen
De oogkleur van je baby kan het eerste levensjaar veranderen. Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Mensen die last hebben van lichtschuwheid kunnen weinig of geen licht in hun ogen verdragen, licht kan zelfs als pijnlijk worden ervaren. Fotofobie komt vaak voor als een symptoom van een oogaandoening of een aandoening aan het zenuwstelsel.
Tot op de dag van vandaag discussiëren wetenschappers nog over dit onderwerp: de gedachte dat lezen bij slechte verlichting schadelijk is voor de ogen. Er is echter geen reden tot zorg. Er bestaat geen bewijs waaruit blijkt dat het lezen bij zwak licht slecht is voor uw ogen.
Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.