Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd. Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen.
Bij een anale prolaps betekent dit dat een gedeelte van de endeldarm door de anus naar buiten is uitgezakt. De dikke darm gaat over in de endeldarm (rectum). De endeldarm ligt vlak boven de anus en is een tijdelijke opslagplaats voor ontlasting. Als er ontlasting in de endeldarm komt, ontstaat het gevoel van aandrang.
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven. U hebt na het ontlasten nog steeds het gevoel te moeten ontlasten. U hebt aambeien die zijn ontstaan als gevolg van regelmatig hard persen.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
OLIJFOLIE. Drink olijfolie op een lege maag in een kop heet water met een beetje citroensap of honing, het versnelt de samentrekkingen van de galblaas door de afscheiding van galzouten te stimuleren, die de spijsvertering bevorderen.
Senna is misschien wel het meest bekende en meest gebruikte laxerende ingrediënt voor thee. Het werkt door je darmen te stimuleren om ontlasting mee te laten stromen. De thee wordt gewonnen uit de peulen en bladeren (gedroogd) van de Senna alexandrina-struik.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Ontlasting die in de endeldarm blijft zitten – een ledigingsstoornis – kan komen door een verzakking van de endeldarm. Uw ontlasting kan door de verzakking moeilijker uit het laatste stuk van de darm komen. Als er altijd wat achterblijft in de endeldarm, voelt u constant aandrang.
Blijven de drollen toch nog telkens drijven? Dan is het slim om langs je huisarts te gaan. Zeker wanneer je ook nog gewichtsverlies hebt en vermoeid bent, is het belangrijk op bij een arts aan te kloppen. De ontlasting kan dan worden onderzocht in een laboratorium, raadt de maag- lever- darmstichting aan.
Kan obstipatie kwaad? Kortdurende obstipatie kan in beginsel geen kwaad, maar is vaak wel bijzonder vervelend. Wanneer de ontlasting eenmaal volgt, is deze droog en daardoor hard. Hierdoor kan de stoelgang als pijnlijk worden ervaren.
Bij een, vaak onbewuste, verhoogde spierspanning in de bekkenbodem kan het moeilijk zijn om te ontlasten. Soms is er een gestoorde functie van de bekkenbodemspieren. Daarbij wordt er vaak geperst in plaats van ontspannen om de ontlasting kwijt te raken. Soms is een verzakking de oorzaak van de moeizame stoelgang.
Waarom spoelt mijn toilet niet goed door? – onvoldoende water. Als de toiletpot bij het doorspoelen niet goed wordt leeggemaakt, wordt er waarschijnlijk te weinig water vrijgegeven, of wordt het water te langzaam vrijgegeven. De eerste plek die u in dat geval moet controleren, is de stortbak.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de toiletpot en/of plakken aan de randen van de toiletpot. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.