Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren.Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken. Dit staat in de Drank - en Horecawet.
Volgens de nieuwe Alcoholwet mag iemand vanaf 14 jaar alcohol schenken als diegene een voor zijn opleiding werkt in de horeca. Als dat niet zo is moet de jongeren minimaal 16 jaar oud zijn.
Medewerkers van 16 jaar en ouder mogen wel werken in een café of restaurant en alle soorten drank schenken aan gasten. Dit geldt zowel voor leerlingen als voor reguliere medewerkers. Wel moet er altijd toezicht zijn van een volwassen deskundige bij de uitvoering van deze werkzaamheden.
15-jarige kinderen
Afwassen met een geautomatiseerde afwasmachine of afwasstraat is voor hen dus ook niet toegestaan. Zij mogen wel de hoofdafwasser helpen met het wegzetten van de afwas, poleren en met de hand afwassen. Zij mogen daarnaast iets meer uren per dag werken dan 13- en 14-jarigen.
Je kan bijvoorbeeld schoonmaker worden of helpen met de maaltijden in een verzorgingstehuis, werken in de kantine of wasserij van een ziekenhuis, of solliciteren op een bijbaan als huishoudelijke hulp. Bij bijbanen in de zorg kan je als jongere vaak flink boven het minimumjeugdloon verdienen.
Medewerkers van 15 jaar mogen maximaal vijf dagen per week werken. Is de medewerker leerplichtig dan mag hij 2 uur per schooldag werken, 8 uur per niet-schooldag, 20 uur per schoolweek en 40 uur per vakantieweek.
15-jarige kinderen mogen niet voor 7.00 uur s' morgens werken en niet na 19.00 uur 's avonds werken. Op de dagen dat zij naar school gaan mogen zij maximaal 2 uur werken. In schoolweken mag niet op meer dan 12 uren worden gewerkt. In vakantieweken mag er niet meer dan 40 uur worden gewerkt.
Eigenlijk zegt de wet niets over de leeftijd waarop je mag beginnen uitgaan. De wet zegt wél dat de toegang tot cafés en dancings verboden is voor kinderen jonger dan zestien jaar als er geen volwassene bij is.
De minimumleeftijd ligt voor de meeste clubs op de 18 jaar, voor sommige clubs ook op 21. Ik maak af en toe mee dat er identiteitscontrole is, maar niet altijd. Voor bars geldt in principe geen minimumleeftijd maar wel een rookverbod, ookal wordt deze niet altijd nagestreefd.
Vanaf 18 jaar. Onder die leeftijd is het strafbaar om alcohol bij je te hebben op openbare plekken. Je kunt dan een boete krijgen.
Als je 15 jaar bent, moet je iedere dag minimaal 12 uur rust hebben. En heb je recht op een pauze van 30 minuten achter elkaar als je meer dan 4,5 uur achter elkaar werkt.
Tillen boven hoofdhoogte (175 cm): 4 kg. Tweehandig tillen door jeugdigen (tot 16 jaar): 10 kg. Tweehandig tillen van grond tot heuphoogte dicht bij het lichaam: 15 kg. Tweehandig tillen tussen knie- en borsthoogte: 12 kg.
Pauze volwassen horecamedewerker
Wanneer er meer dan 5,5 uur per dienst wordt gewerkt, heeft je medewerker recht op een pauze van 30 minuten. Wordt er per dienst meer dan 10 uur gewerkt, dan moet het werk worden onderbroken door een pauze van 45 minuten. De pauzes kunnen worden gesplitst in perioden van 15 minuten.
Kinderen van 15 jaar mogen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Het uitgangspunt is dan wel dat kinderen van 15 jaar alleen werk mogen doen dat bij hun leeftijd past. Het werk mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling.
Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken. U mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze. Een pauze is bedoeld als onderbreking van de werktijd.
Als u minder dan 5,5 uur per dag werkt, heeft u geen wettelijk recht op pauze, al kunt u die vaak wel nemen in overleg met uw manager. Werkt u dagelijks langer dan 5,5 uur, dan heeft u een pauze van minimaal 30 minuten.
Zolang mensen hun folders of krant maar krijgen. Je kunt als 15-jarige ook de ochtendkrant bezorgen. Maar dan mag je tussen zes uur 's avonds en zes uur 's ochtends niet werken.
Hoeveel betaalt Lidl in Nederland? Het gemiddelde maandsalaris bij Lidl varieert vanaf ongeveer € 1.234 per maand voor een Allround Medewerker (m/v) tot ongeveer € 4.466 per maand voor een Human Resources Medewerker (m/v).
Of je nou barman- of vrouw, chef-kok of receptionist bent of in een snackbar werkt, jouw minimumloon per uur wordt vastgesteld op basis van deze werkweek. Vanaf 21 jaar verdien je in de horeca minstens € 10,48 per uur. Als voltijds medewerker ligt je minimumloon per maand op minimaal € 1.725.