Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Hulpmiddelen zijn voor mensen met een lichamelijke aandoening van levensbelang om zelfredzaam te blijven. Gemeenten vergoeden hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel vanuit het Wmo-budget (al dan niet met een eigen Wmo-bijdrage). Bij veel hulpmiddelen is maatwerk vereist.
Wat kost de Wmo (eigen bijdrage)?
Hulp en ondersteuning vanuit de Wmo is niet gratis. Gemeenten vragen een eigen bijdrage van burgers (vanaf 18 jaar) voor het ontvangen van ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp en andere voorzieningen. De eigen bijdrage bedraagt maximaal 19 euro per maand*.
omvang van 40 uur per week.
In 2021 is de eigen bijdrage Wmo maximaal €19,- per maand. Heeft u een hulpmiddel of aanpassing zelf aangeschaft? Dan kunt u onder de regeling Bijzondere ziektekosten in aanmerking komen voor belastingaftrek.
Deze hulpmiddelen krijgt u van de gemeente vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015). Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.
Eigen bijdrage Wmo-voorziening
Uw gemeente bepaalt of u voor een voorziening een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage moet betalen. In de Wmo staat dat het CAK de eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen vaststelt en ook int.
Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. Soms zal je dit bedrag zelf moeten aanvullen. Dit hangt volledig af van de hoogte van het persoonsgebonden budget dat je krijgt.
U komt in aanmerking voor een Wmo-voorziening als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U bent niet meer zelfredzaam en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. Of omdat u langdurige zorg nodig hebt. U hebt geen of onvoldoende mogelijkheden het zelf op te lossen.
Wanneer u niet meer in staat bent om uw huishouden zelf te doen (bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte of omdat u slecht ter been bent), kunt u huishoudelijke hulp inschakelen. Om in aanmerking te komen voor de WMO dient u contact op te nemen met uw gemeente.
Een aangepast bed en de eventueel benodigde, aan het bed gerelateerde hulpmiddelen, krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Ook wanneer u enkel aan het bed gerelateerde hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Hulpmiddelen voor ouderen kunnen onder andere zijn; bad, douche en toilethulpmiddelen, aankleedhulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen.
Een rollator helpt u om nog zelfstandig te bewegen. De aanschaf van een rollator is echter niet gratis. In sommige gevallen is het echter wel mogelijk om een tegemoetkoming van uw mutualiteit of zelfs volledige terugbetaling voor uw rollator te ontvangen.
Medische voorwaarde: langdurige problemen met verplaatsingen
Heb je voor een relatief korte periode een mobiliteitshulpmiddel nodig, bijvoorbeeld na een beenbreuk, dan zal je via je ziekenfonds een hulpmiddel (bv. een kruk of rolstoel) kunnen uitlenen.
Het aanvragen van een hulpmiddel bij de gemeente (wmo) kan zomaar een paar weken tot en paar maanden in beslag nemen. Dat kan erg lang zijn als je een aandoening hebt waarbij je situatie snel verslechtert. Of als je door een ongeval plotseling hulp nodig hebt.
Wmo aanvragen bij uw gemeente
Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van uw gemeente geeft u informatie over de Wmo. En helpt u bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. U kunt bij uw gemeente ook vragen naar de gratis cliëntondersteuning.
In 2 of 3 uur per week kunnen doorgaans alle basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen, het schoonmaken van de keuken en badkamer uitgevoerd worden.
Huishoudelijke ondersteuning heeft alleen betrekking op het schoonmaakwerk in het huis. Hierbij horen geen activiteiten buitenshuis, zoals het onderhouden van de tuin, opruimen van schuur, wassen van de auto of schoonmaken van de stoep.
Als je zelf niet meer kunt instaan voor het regelmatig onderhoud van je woning, kun je een beroep doen op poetshulp. Je kunt daarvoor terecht bij diensten voor gezinszorg of soms het OCMW. De kostprijs van de poetsdienst is afhankelijk van het inkomen van jezelf of je gezin en van de gezinssamenstelling.