Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Planten bemesten
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Dompel je auto onder in thee
Laat je dan eens gaan met theezakjes! Verspreid ze in je wagen. Groene thee, met sinaasappel-, linde-, of jasmijnsmaak, … wat je zelf verkiest! Je wijst vieze geurtjes in een wip de (auto)deur.
Weg met komkommerschijfjes, theezakjes zijn duizend keer beter. Bij vermoeide ogen werkt een gekoeld en vochtig theezakje kalmerend en voedend.Ook bij huidirritaties en muggenbeten helpt het én stopt het de jeuk. Het zorgt ook voor verlichting als je huid in de zomer verbrand is door de zon.
Je zou het bijvoorbeeld op de composthoop kunnen gooien of, als je die niet hebt, in het compostvat.En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan.
Vooral in de tuin heeft het gebruik van koffieprut dus veel zin. Het drab maakt de grond namelijk mild zuur en veel tuinplanten doen het goed op een (mild-)zure bodem. Denk hierbij aan de hortensia, magnolia, rododendron, blauwe bes, conifeer, roos, het lelietje-van-dalen en het Kaaps viooltje.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Meststof voor planten
Oude yoghurt kan ook worden gebruikt als natuurlijke meststof voor je planten. Meng je yoghurt met water (50% yoghurt, 50% water) en giet de inhoud op de potgrond.
Thee tegen muizen
Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima.
Theezakjes ogen misschien onschuldig, milieuvriendelijk zijn ze niet. Ze horen niet thuis bij het gft-afval, en recycleren is onbegonnen werk. En dan gaat het niet enkel over de piramidevormige, 'zijden' zakjes.
Sterker nog: het is hartstikke veilig. “Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën,” zo legt ze uit. “Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood.”
Zuurminnende planten
Belangrijk om te weten is dat koffiedik aan de zure kant is. Sommige planten houden daar erg van, zoals hortensia's, azalea's en rododendrons. Ook het gras en de moestuin weten er wel raad mee.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie. Qua groenten moet je denken aan wortels, tomaten en pompoenen.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Cafeïnehoudende dranken als koffie en thee worden niet in verband gebracht met uitdroging. Echter wel met andere gezondheisklachten zoals maagklachten, verhoogde hartslag en slapeloosheid.
Thee is een gedroogd product en kan eigenlijk niet bederven, maar het zal wel zijn smaak verliezen. Je kunt thee 12 tot 18 maanden bewaren zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
Losse thee is gezonder
In theezakjes in de supermarkt gaan veel goede stoffen van de thee verloren tijdens het verwerkingsproces. Zo heeft losse thee veel meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen dan thee in zakjes.
L- theanine in thee
Dit zijn twee neurotransmitters van het brein en ons zenuwstelsel. Thee, en dan vooral de theanine in thee, werkt dus in op de neurotransmitters. Dit is de reden dat thee ontspannend en rustgevend werkt bij stress en (in)spanning. Thee zorgt voor een rustige, maar toch heldere geest.
Gekoelde theezakjes (liefst met cafeïne) leg je twee keer per dag ongeveer een kwartier op je ogen als je het beste effect wil. Deze koele zakjes gaan verkleuring tegen en zorgen ervoor dat de zenuwen rond je ogen zich ontspannen. Drink je graag thee?