'Maar eigenlijk is het niets meer dan cellen die kapot zijn door de klap, en verkleuren. Maar omdat het er niet uitziet, keuren ze binnen de industrie de volledige knol af, huismoeders snijden die plekken weg. ' Wie wil voorkomen dat zijn aardappelen blauwe plekken krijgen, die moet geduld hebben.
De bereiding van blauwe aardappelen
Men kan blauwe aardappelen koken als normale aardappelen, maar ze smaken minder zoet, eerder licht nootachtig. Als je ze rauw opensnijdt, hebben ze een paars-witte-marmerstructuur. Worden ze gekookt, dan zijn ze helemaal paars.
Vitelotte noir
Enkele soorten zijn de Vitelotte, de Blue Potato, oorspronkelijk uit Amerika, en de truffelaardappel. Van de blauwe aardappels heb je er die alleen een blauwe schil hebben, maar van binnen wit zijn; je hebt er die van buiten en van binnen blauw zijn, maar die tijdens het koken wit worden.
Kun je glazige aardappelen eten? Ja! Glazige aardappelen zijn eigenlijk heel gezond en voedzaam.
Aardappels worden groen als ze een tijdje in het licht liggen. Ook groene aardappelen bevatten solanine. Indien je aardappel volledig groen is, eet je die dus beter niet op. Als je de plek gewoon kunt wegsnijden, kan je de rest van de aardappel wel gewoon opeten, net zoals bij uitlopers.
Op aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt de natuurlijke gifstof solanine gevormd.
Schotse wetenschappers hebben nu aangetoond dat de truffelaardappels gezonde aardappelen zijn en dus zijn de chips ook rijk aan antioxidanten, net als de aardappels. De onderzoekers van het Scottish Crop Research Institute (SCRI) testen de chips in samenwerking met Amerikaanse onderzoekers.
De truffelaardappel is een paarse, ietwat langwerpige aardappel. Het is een zeer smakelijke, vastkokende aardappel. De paarse kleur blijft behouden als de aardappel wordt gekookt. Van origine komt de truffelaardappel uit Frankrijk, waar zij beter bekend is als de "Vitelotte-Noir".
In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine en tomatine.
Wanneer aardappelen blootgesteld worden aan licht, worden ze groen, en produceren ze meer glycoalkaloïden. De groene kleur is een aanwijzing dat er verhoogde hoeveelheden van de glycoalkaloïden solanine en chaconine aanwezig zijn. Groengekleurde delen van de aardappel zijn daarom niet meer geschikt voor consumptie.
Een bedorven aardappel ruikt zuur en muf.
Bewaar je aardappelen te warm (>8°C), dan lopen ze uit. De uitlopers (wortels) en 'pitten' zijn niet gezond, ze bevatten solanine, een voor sommige mensen licht giftige stof die in grote hoeveelheden buikklachten, depressies en slapeloosheid kan veroorzaken.
De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als 'tomatine' in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn.
Net zoals de aubergine behoort de aardappel tot de nachtschadefamilie en bevat het de giftige solanine. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom je aardappelen best schilt. Tijdens het koken verdwijnt de rest van het gif in het kookwater, dat je daarom ook niet voor andere doeleinden mag gebruiken.
Ube wordt ook wel de paarse zoete aardappel genoemd. Het heeft namelijk de vorm van een zoete aardappel, maar dan met een intens paarse kleur. Allemaal puur natuur! De smaak is licht zoet en een beetje hartig, maar volgens kenners zit de smaak tussen pistache, witte chocolade, vanille en kokos.
Bestel Truffelaardappels
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Pel de schil van de aardappels en snijd eventuele oneffenheden weg. Doe de aardappels terug in de pan met een klontje boter, scheutje melk en pers de knoflook erboven. Gebruik een pureestamper om er een mooie puree van te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Lekker gezond!
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stofjes van buitenaf. Ook vitamine C en E zijn antioxidanten. Paarse aardappelen bevatten veel meer antioxidanten dan de gewone aardappel. Ook zitten ze boordevol met kalium en dit mineraal helpt onder andere de bloeddruk gezond te houden.
Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers. Ook kunnen aardappelen niet goed tegen het vocht in een koelkast. Daar kunnen ze van gaan rotten.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.