Hydrofiele doeken drogen supersnel. Daarom is het niet nodig om ze in de droger te doen. In sommige gevallen kan het drogen van hydrofiele doeken in de droger de vezels van de stof beschadigen, vervormen of krimpen.
Zo was je een hydrofiele doek
Als je lang plezier wil hebben van je doeken is het belangrijk dat je ze op de juiste manier wast. Er zijn doeken die je kunt wassen op 60 graden, maar voor de meeste doeken is het advies om ze te wassen op 30 graden.
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel.
Jarenlang werd geadviseerd om hydrofiele luiers te strijken, vanwege een bacteriedodende werking. Dat idee is achterhaald. Het gladstrijken van de vezels heeft wel tot gevolg dat de stof iets minder goed vocht opneemt, maar welk verschil dit geeft weet ik niet.
Hydrofiele doeken zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. De maat die veel gebruikt wordt is 70×70 cm. Dit formaat is ideaal te gebruiken tijdens de kraamweek om onder het hoofdje van de baby te leggen, om zo boertjes en spuug op te vangen.
Vroeger werden hydrofiele doeken gevouwen tot wasbare luiers. Tegenwoordig gebruik je ze voor van alles en nog wat. Als spuugdoekje op je schouder na een voeding, tijdens het verschonen om snel ongelukjes op te ruimen, als handdoek om af te drogen na het badje of als wikkeldoek wanneer je baby graag gebakerd slaapt.
Het is lastig een exact getal te noemen als het gaat om hoeveel hydrofiele doeken je nodig gaat hebben. Dit hangt namelijk sterk af van hoe vaak je ze gebruikt en hoe vaak je wast. Over het algemeen wordt aangeraden om tussen de 15 en 20 hydrofiele doeken in huis te hebben.
Babykleding niet in de droger
Hang de babykleding te drogen aan een waslijn of wasrek. Babykleertjes kunnen krimpen als je de droger gebruikt.
Het is dan raadzaam om 24 hydrofiele doeken te kopen voor je baby-uitzet. In de meeste gevallen worden de doeken echter voor andere doeleinden gebruikt, waardoor je er niet zo veel nodig zult hebben per dag. Twaalf doeken is een goed begin voor de baby-uitzet.
Op de plek waar jouw mini met zijn hoofdje kom te liggen is het verstandig om een hydrofiele multidoek small neer te leggen. Vouw de doek in een punt en leg deze met de punt naar boven in het bedje en stop deze goed onder het matrasje in.
Is moussline hetzelfde als hydrofiel? Jazeker! Hydrofiel is ook wel bekend als mousseline en tetra. Een heerlijk zacht kwaliteit katoen die goed vocht absorbeerd.
Hydrofiele doeken zijn hetzelfde als hydrofiele luiers. Je komt ze ook tegen onder de naam Swaddle doeken. Het zijn grote doeken gemaakt van katoen en soms een combinatie met bamboe, die zowel zacht als dun zijn, goed absorberen en ook nog eens super snel drogen.
De stof van hydrofiele doeken krimpt niet, waardoor je ze op 60 graden kunt wassen. Deze temperatuur doodt alle bacteriën, wat vooral bij pasgeboren baby's belangrijk is. Later kun je ze ook op 40 graden wassen. Dit is beter voor het milieu.
De doeken zijn geschikt als ondergrond in het bedje, de kinderwagen, de box, de autostoel, op het aankleedkussen of op de verschoonmat uit de luiertas. Op deze manier beschermt de doek de spullen die je niet gemakkelijk kunt wassen.
Hydrofiele doeken zijn ideaal om te gebruiken als lakentje of dun dekentje in de warme zomermaanden en op vakantie. Je kunt de doek ook als verschoonmatje gebruiken, handig voor onderweg.
Als je kindje in de wandelwagen ligt, dan kan het voorkomen dat je kindje wat melk teruggeeft. Dan is het handig om een hydrofiele doek, bijv. als een ruit, onder het hoofdje van je kindje te leggen om te voorkomen dat het matrasje van de wandelwagen vies wordt.
Voorkom oververhitting bij kinderen
Een hydrofiele doek heeft een los geweven structuur, deze biedt een goede ventilatie, maar geen bescherming tegen de schadelijke UV stralen. Daarnaast kan door het afdekken de temperatuur 7 graden stijgen in de wagenbak, waardoor er oververhitting ontstaat.
Tip 2: Zorg voor genoeg luiers in huis
circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week!
Hydrofiele babyslaapzakken met een TOG-waarde van rond de 0,5 is de dunste en meest luchtige slaapzak die er zijn. Daardoor perfect voor hete zomernachten! Meer weten of TOG-waardes?
Waslabel symbolen bij het drogen
Op het kledinglabel staat het vierkantje met een cirkel erin voor de manier waarop je het kledingstuk mag drogen. Staat er een kruis door dit symbool? Dan mag het niet in de droger. In dat geval kun je het voorzichtig ophangen aan de waslijn.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
De beste hydrofiele doek zijn volgens onze deze XL doeken van Jollein. Vanwege de grootte zijn ze te gebruiken om je baby mee in te bakeren, af te drogen na een badje, maar ook als spuugdoek. Een must dus om in huis te hebben. Ze zijn gemaakt van zacht katoen en hebben een mooie lichtroze kleur.
Hydrofiel washandje baby voordelen
De hydrofiele washandjes zijn zacht en nmen veel vocht op. Een badstof washandje is voor een baby wat ruwer op de huid. Door een hydrofiel washandje te gebruiken tussen de plooitjes en liezen, voorkom je dat de huid van de baby beschadigt.
Hydrofiel houdt van water. Met andere woorden, hydrofiel absorbeert water als geen andere stof. Het wordt gemaakt van fijn geweven katoen, is soepel en heerlijk zacht voor de tere babyhuid. De combinatie van het fijne katoen en een speciale weving zorgt ervoor dat de doeken zeer licht en ademend zijn.