Ozonlaag afbrekende stoffen en F-gassen zijn synthetische koudemiddelen. Deze koudemiddelen worden gebruikt in airconditioningsystemen, koelmachines en warmtepompen. Naast synthetische koudemiddelen zijn er ook natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 en propaan.
F-gassen of Fluorerende gassen zorgen voor het transport van warmte in een koelmachine en warmtepomp. De werking van koelmachine is gebaseerd op de verdamping en condensatie van koudemiddel zoals weergegeven in deze afbeelding.
F-gassen zijn gassen die je onder andere vindt in aircosystemen, koelsystemen en warmtepompsystemen. Vanwege het schadelijke karakter voor het broeikaseffect, zijn er Europese wetten opgesteld over het werken met F-gassen. In koelsystemen wordt warmte verplaatst.
Met een F-gassen categorie 2 certificaat mag je werkzaamheden verrichten aan installaties met een synthetische koudemiddelinhoud tot 3 kg en maximaal 5 ton CO2 equivalenten.
Terugfasering F-gassen (HFK, PFK, SF6)
Vanaf 1 januari 2030 geldt een verbod op het gebruik voor service en onderhoud van geregenereerde en gerecyclede F-gassen met een GWP groter of gelijk aan 2500.
F-gassen is een verzamelnaam voor volgende soorten gassen: HFK's (fluorkoolwaterstoffen), PFK's (perfluorkoolwaterstoffen) en SF6 (zwafelhexafluoride). Ze komen vrij in de atmosfeer als gevolg van lekken in de toepassingen waar ze worden gebruikt.
Vanaf 2027 mogen nieuwe split-unit airco's en warmtepompen geen koudemiddel meer bevatten met een GWP van meer dan 150. Veel koudemiddelen, waaronder ook R32, kunnen dan niet meer worden toegepast.
Kosten: Deze opleiding kost € 1.815,- (excl.btw). Voor dit bedrag krijg je toegang tot het digitale lesmateriaal, krijg je de theorie en praktijktraining en elke lesdag een lunch. De STEK examenkosten bedragen € 470,- (excl.
Het STEK-certificaat is verplicht voor iedere monteur die werkt aan koel- en klimaatinstallaties die gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen kunnen vrijgeven. In dit artikel lees je waarom je een STEK-certificaat nodig hebt, wat de voordelen zijn en hoe je dit certificaat kunt krijgen.
Verbod per 1 januari 2015
Vanaf 1 januari 2015 is het bijvullen van HCFK's verboden. Daarbij gaat het onder andere om het veelgebruikte koudemiddel R22. Ook mengsels waarin R22 is toegepast vallen onder dit verbod. Dit zijn bijvoorbeeld R402, R403, R408 en R409.
De verschillende soorten aircogas. Er bestaan twee soorten aircogas die gebruikt worden in het aircosysteem van wagens: het gas R134a en het gas R1234yf. Het gas R134a (dat vroeger standaard werd gebruikt) wordt door de Europese wetgeving als te vervuilend beschouwd.
Koudemiddel, ook bekend als F-gas, speelt een belangrijke rol in warmtepompen. Het zorgt voor efficiënte verwarming van water doordat het al bij lagere temperaturen kookt. Er zijn verschillende soorten koudemiddelen, maar de meest toegepast zijn R410a, R32 en R290 (ook wel bekend als propaan).
Als je niet gecertificeerd bent, krijg je geen koudemiddel meer geleverd. Het is dus belangrijk om altijd het juiste certificaat te hebben om zowel aan de regels te voldoen als koudemiddel te kunnen blijven gebruiken.
Examenresultaat. Bij een voldoende voor alle modules ontvang je een wettelijk erkend F-gassen cat. 1 certificaat en het bijbehorende STEK-pasje. Het persoonscertificaat F-gassen is onbeperkt geldig.
R32 heeft goede thermodynamische eigenschappen en is niet brandbaar, dus veilig in gebruik.
Wanneer je airco over te weinig koelvloeistof beschikt, moet deze bijgevuld worden. Een airco zonder koelvloeistof kan immers niet meer koelen. Hoe vaak je airco van nieuwe koelvloeistof voorzien moet worden, is van allerlei factoren afhankelijk. Airco bijvullen gebeurt meestal één keer om de twee jaar.
Het is verstandig je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud door de vakman niet vaker nodig dan eens in de vijf jaar. Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt.
Je aircosysteem zelf bijvullen en vacumeren is bij wet verboden. Het is een bijzonder complexe taak die enkel door een erkende aircospecialist kan en mag worden uitgevoerd.
Om aircomonteur te worden, volg je in ieder geval de cursus F-gassen.Aan het eind van de cursus ontvang je een certificaat waarmee je aantoont over deze kennis te beschikken.Verder wordt koelmonteurs vaak gevraagd om een VCA-diploma. Hiermee toon je aan dat je veilig, gezond en met oog voor het milieu kunt werken.
De Stichting Emissiepreventie Koudetechniek, beter bekend als STEK, werkt sinds 1992 aan het stimuleren van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in de koel-, klimaat- en warmtepompsector.
Wettelijk verplicht
Certificering volgens de BRL 100 is van toepassing voor ondernemingen die lekcontroles, inspecties of onderhoud uitvoeren stationaire koelapparatuur, airco-systemen of warmtepompen. Het f-gassencertificaat is wettelijk verplicht voor ondernemers die deze werkzaamheden verrichten voor opdrachtgevers.
Niet doorboren, doorsteken of verbranden. Let op: het R32-koelmiddel is geurloos.
Natuurlijk houden ook de fabrikanten van koelmachines en warmtepompen de ontwikkelingen op het gebied van koudemiddelen nauwlettend in de gaten. De meeste ogen zijn gericht op R32 en R454B als beste vervanger van R410a.
R32 INHOUD 1800GR = 1,8KG 79,99.