Het jonge blad smaakt wat naar spinazie en wordt ook zo bereid. Spoel de bladeren grondig onder stromend water. De bladstelen kun je in stukjes snijden, gaar koken en daarna nog even stoven en opdienen met witte saus. Je kunt het jonge blad ook rauw eten in een gemengde salade.
Maar bovenal is snijbiet een ware vitaminebom. Vooral vitamine K, A en C zijn in deze groente bijzonder goed vertegenwoordigd. Je kunt zowel de bladeren als de stelen eten. Rauw, gekookt, of bijvoorbeeld gemixt in een vers groentesapje.
Warmoes is familie van de rode biet, suikerbiet en voederbiet en word ook ondergebracht in de zelfde groep als de doorlevende spinazie. Snijbiet is niet lang houdbaar, gebruik hem liefst onmiddellijk. Gekookte snijbiet kan je zeker niet bewaren. Maar u kunt hem net als spinazie licht geblancheerd invriezen.
Snijbiet bevat ook een ruime hoeveelheid vitamine C. Dit is handig, want vitamine C helpt bij de opname van ijzer in je bloed. Verder zijn ook de vitamines A, B6 (pyridoxine), B11 (folaat) en K én het mineraal kalium volop in de snijbiet te vinden.
Ze zijn allebei afgeleid van warmoes, een samenvoeging van warm en moes, oorspronkelijk dus 'groente die warm genuttigd wordt'. In het oudste Nederlands was moes nog synoniem met voedsel; later werd de betekenis verengd tot 'groente als gewas'. Het woord is verwant aan het Duitse Gemüse ('groente').
Het is een historische groente, die vroeger veel geteeld werd. Maar het woord 'Warmoes' verwijst ook naar warmoezeniers; de boeren die in de omgeving van de stad groenten en fruit kweekten en deze verkochten aan de stedelingen.
Een restje gekookte snijbiet kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Bewaar het restje snijbiet in een afgesloten bewaarbakje. Was snijbiet zorgvuldig. Na het schoonmaken snijd je het blad van de steel.
Waarom is de postelein goed voor je gezondheid:
Postelein bevat opvallend veel vitamines, mineralen en vezels. Zo zijn de vitamines A, C en folaat (vitamine B11) in ruime hoeveelheden te vinden. Ook bevat deze friszure bladgroente tal van mineralen. Calcium is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
Palmkool in de keuken
De smaak van palmkool kun je vergelijken met boerenkool, al smaakt palmkool wat zoeter zodra er de vorst overheen is geweest. De nerf van het blad is taai en kun je het beste verwijderen. De bladeren van palmkool kun je kort koken of lekker roerbakken. Vers in een salade smaken ze ook!
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Het is een groente die ontstekingsremmend werkt en helpt de lever bij de ontgifting. De de kleine, jonge bladeren van snijbiet zijn geschikt om rauw te eten. De stelen zijn taai en zijn daar minder geschikt voor.
Warm gekookte en afgekoelde snijbiet niet opnieuw op.De reden hiervoor: Snijbiet bevat nitraat. Door herhaald verwarmen kan nitraat omgezet worden in nitriet en dat is erg ongezond.
Zowel blad als stengels kunnen worden gegeten, en het smaakt een beetje als spinazie of de stengels van de rode biet. Overigens bestaat er nagenoeg geen verschil wat smaak betreft tussen de verschillende kleuren. Snijbiet kun je tot nog toe niet in pot of uit de diepvries kopen, dus alleen vers.
Als snijbiet doorschiet kun je nog snel wat bladeren oogsten en eventueel ook de bloeistengel wegknippen. Maar vaak zie je dan toch dat het blad niet goed meer groeit, wat gelig wordt, en de smaak kan wat bitter worden.
Zo kun je ze tot in het voorjaar blijven oogsten. De snijbiet vormt na de winter volop nieuw blad voordat ze als tweejarige planten in bloei gaan. Dat jonge blad is vaak het eerste 'nieuwe' groen dat je kunt oogsten in het vroege voorjaar.
Meestal kan snijbiet echter gewoon buiten overwinteren als de wortels genoeg ontwikkeld zijn. Wanneer het echt te koud wordt beschermen we de planten met een dikke laag mulch.
Warmoes is een 'vergeten' bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de biologische vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Denk aan andijvie, asperges, bloemkool, boerenkool, knotselderij, koolsoorten, koolrabi, prei, snijbonen, sperziebonen, spinazie, zomerworteltjes/peentjes en meer! Zorg dat de groenten vers zijn voordat je het invriest.