In de inleiding beschrijf je het onderwerp van je profielwerkstuk en leg je uit hoe je PWS is opgebouwd.
Hoeveel uur moet je aan het PWS besteden? Over het algemeen moet je op de havo en het vwo 80 uur per persoon in het profielwerkstuk steken. Op het vmbo tl/gl is dit minimaal 20 uur.
De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en vormt hierbij het beginpunt van je onderzoek. In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
Anders maak je het voor jezelf moeilijk en kan de samenhang binnen je PWS ontbreken. Een goede onderzoeksvraag begint vaak met de woorden 'in hoeverre', 'wat', 'hoe', 'waarom' en 'wanneer'. Hierdoor maak je het onderwerp vaak al specifieker. Aan de andere kant moet de onderzoeksvraag ook niet te smal zijn.
Formuleer een open vraag
Begin hoofdvragen bijvoorbeeld met de volgende woorden: 'in hoeverre', 'welke' of 'wat'. Hiermee kun je gemakkelijk een open vraag formuleren en een breder onderzoek doen. Voorkom echter het gebruik van 'waarom' in je hoofdvraag. Dit maakt je onderzoek te breed en niet specifiek genoeg.
Hoeveel woorden / pagina's moet je profielwerkstuk zijn? Een richtlijn is rond de 10.000 woorden (zo'n 25 pagina's).
Maar omdat het profielwerkstuk alleen een schoolexamen betreft, stelt de school zelf vast of het profielwerkstuk op vwo-niveau is afgerond en of het resultaat wordt meegenomen in de beoordeling. Behaalde cijfers tellen mee in de uitslagbepaling voor het vwo-diploma.
Het te laat inleveren van het PWS kost de leerling één herkansing. Ouders worden ook hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.
Lees meer over hoe je schoolexamens meetellen voor je eindexamen. Volgens de slagingseisen moet je op havo- en vwo-niveau minstens een 4 halen voor ieder afzonderlijk deel van het combinatiecijfer, zo ook voor je profielwerkstuk.
Het profielwerkstuk is behoorlijk groot en je moet er dus ook veel tijd aan besteden. Het is daarom erg belangrijk dat je een onderwerp kiest waar jij je lang mee bezig kunt houden. Als je het onderwerp niet interessant vindt, zal het heel moeilijk zijn om motivatie op te brengen om ermee aan de slag te gaan.
Er is geen vast aantal deelvragen dat je moet opstellen. Wel is het zo dat hoe complexer je onderwerp is, hoe meer deelvragen je nodig zult hebben. Probeer je te beperken tot 4 à 5 deelvragen. Als je er (veel) meer nodig hebt, moet je wellicht je hoofdvraag vereenvoudigen of beter afbakenen.
De inleiding van een essay is meestal niet langer dan een of twee paragrafen en maakt normaliter ongeveer 10 tot 20 procent uit van je tekst.
De inleiding is het eerste deel van een tekst. Daarin staat kort waar de tekst over gaat.
Krachtige beginzin
Met de eerste zin of met de eerste twee zinnen moet je direct je lezer nieuwsgierig maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te beginnen met een vraag aan de lezer, een citaat of een opvallend statement. Je kunt ook je eigen stelling als beginzin gebruiken, alhoewel dat niet heel gebruikelijk is.
Een goede manier om een inleiding te beginnen, is een persoonlijke anekdote die een direct verband houdt met je schrijfwerk. Vertel bijvoorbeeld hoe jouw eigen interesse voor het onderwerp is ontstaan, of op welk moment je op het idee bent gekomen om je boek of scriptie te schrijven.
Als inleiding verwijst naar het eerste gedeelte van een verhaal of boek waarin het onderwerp wordt aangegeven, is bij of van het gebruikelijke voorzetsel. In de inleiding bij / van zijn biografie licht hij toe waarom hij het boek geschreven heeft.
Vanwege de omvang van 80 uur is het na februari praktisch niet meer mogelijk om in je examenjaar het PWS nog te herkansen. Wat moet je weten over het combinatiecijfer en hoe je cijfer PWS meetelt? Voor zowel havo als vwo wordt het PWS afgesloten met een cijfer dat meetelt in het combinatiecijfer.
In de quarantaine periode heeft de leerling met niemand contact, mag er geen gebruik worden gemaakt van internet en telefoon. Het profielwerkstuk (PWS) is ook herkansbaar.
Richtlijn voor de omvang van een schriftelijk verslag voor een profielwerkstuk is 3200 tot 6000 woorden (10 tot 15 pagina's). Hieronder wordt een aantal onderdelen nader toegelicht: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de literatuurlijst en de bijlagen.