Thinner is een oplosmiddel op oliebasis dat vaak gebruikt wordt voor het verdunnen van verf. Naast het verdunnen van verf kan thinner ook gebruikt worden als reiniger of ontvetter. Wil je lijmresten of achtergebleven plaksel van stickers verwijderen? Dan is thinner een geschikt middel.
Thinner is zeer geschikt voor het reinigen en verwijderen van lijmresten of achtergebleven plaksel. Let wel op, gebruik geen thinner voor kunststofoppervlaktes. Thinner kan veel kunststoffen oplossen.
Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt. Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings. Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant.
Het regelmatig in aanraking komen met thinner vergroot daarnaast het risico op het Organisch Psychosyndroom door Solventen (OPS), ook wel de schildersziekte genoemd. Mogelijke gevolgen van deze ziekte zijn concentratieproblemen, vergeetachtigheid, duizeligheid en uitval van spierfuncties.
Thinner is dusdanig aggressief dat het vele plastic soorten aantast. Giet het dus niet zonder meer in een andere fles.
Hoe krijg je geel uitgeslagen kunststof weer wit? Het is helaas niet mogelijk om de gele uitslag weg te krijgen. Wanneer kunststof geel uitslaat is deze waarschijnlijk door uv-straling aangetast. De platen die je bij Kunststofplatenshop koopt zullen niet geel worden, omdat ze uv-bestendig zijn!
Verweerde en doffe plekken ontstaan door weersinvloeden op kunststof kan je met Peek oppoetsen en weer mooi glanzend maken. Doffe plekken kunnen ook veroorzaakt worden door slijtage, door gebruik ontstaan door oppervlakkige krasjes. Oppervlakkige krasjes in kunststof kan je met Peek Polish weg polijsten.
Het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen, zoals wasbenzine, thinner of aceton is uit den boze.
Aceton. Aceton is ook een oplosmiddel en wordt bijvoorbeeld gebruik als nagellakverwijderaar. Aceton heeft dezelfde werking als thinner maar is een stuk minder agressief. Het kan de huid echter wel irriteren en het kan ook de bloedbaan binnendringen bij aanraking met de huid.
Terpentine bestaat uit een mengsel van koolwaterstoffen. Dit zijn vluchtige organische stoffen (VOS). Het inademen van te veel VOS is schadelijk voor je gezondheid. Als terpentine op je huid komt, leidt dit mogelijk tot eczeem.
Het wordt voornamelijk gemaakt uit aardolie. Tolueen verdampt zeer snel en is slecht oplosbaar in water. Je ruikt tolueen pas bij zeer hoge concentraties die reeds schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. De industrie gebruikt tolueen het meest in brandstoffen.
Tot slot kan thinner ook gebruikt worden voor het verwijderen van lijmresten van bijvoorbeeld stickers. Tevens is dit product ook geschikt voor het schoonmaken en reinigen van kwasten en verfspuiten.
Afwasmiddel en groene zeep zijn ideale ontvetters. Ze rekenen bijvoorbeeld moeiteloos af met vettige schalen en borden. Daarnaast hebben de meeste mensen afwasmiddel gewoon in huis staan. Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen.
Aceton en thinner zijn zeer vluchtig stoffen en verdampen meteen. De nieuwe producten bevatten totaal geen gechloreerde koolwaterstoffen zoals methyleenchloride en vervliegen daardoor veel minder snel. De producten zijn gevaarsymboolvrij en hoeven niet volgens PGS 15 opgeslagen te worden.
Nee, dat gaat niet. Je kunt wel spetters van waterverdunbare verf en muurverf weghalen met thinner. Terpentine lukt als niet.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
We zeiden het al, wasbenzine is optimaal geschikt voor het verwijderen van verfvlekken en vetvlekken uit bijvoorbeeld kleding.In tegenstelling tot thinner en terpentine is wasbenzine minder schadelijk.
Terpentine is een verfverdunner, waarmee u ook hars van de auto kunt verwijderen. Terpentine kan ook schadelijk voor de lak zijn. Probeer het daarom eerst uit op een onopvallende plek van de lak.
Er is dan altijd kans dat er iets op de lak van je auto terecht komt. Je ziet dan kleine, hardnekkige zwarte puntjes op je autolak. Gebruik bij het verwijderen van teervlekken geen bijtende huismiddelen zoals wasbenzine, thinner of terpentine. Ook polijstmiddelen zijn geen goed idee.
Strepen op uw ramen ontstaan meestal door een teveel aan schoonmaakmiddel in uw water. Gebruik een scheutje ammoniak als uw ramen vet zijn. Voor heldere ramen kunt een scheutje glansmiddel voor de vaatwas aan uw water toevoegen.
Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.
Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is). Spuit de oplossing op de ruiten en laat het intrekken.
Waterkringen, kalkresten of andere kleine vlekken op kunststof verwijder je met schoonmaakazijn. Andere kleine of hardnekkige vlekken op kunststof verwijder je met een onderhoudsmiddel. Denk aan Glassex, allesreiniger of HG kunststof snel glans.
Voor diepe krassen kun je Zvizzer Heavy cut polijstmiddel gebruiken.Kleinere krassen kun je verwijderen met een krasverwijderaar, zoals Xerapol. Maak tijdens het polijsten ronde bewegingen en blijf niet te lang op één plek polijsten. Maak het gepolijste gedeelte tussendoor schoon om de glans en kras te beoordelen.
Je kunt het zelfs gebruiken op metaal, kunststof en hout. Het smeermiddel is kleurloos, plakt niet, en geeft een uitstekende bescherming tegen vocht.