In de meeste Europese landen geven ze elkaar twee zoenen. In Frankrijk ligt het aan de streek waar je op dat moment bent hoeveel zoenen je krijgt. Soms krijg je er wel vijf! Mannen onder elkaar zoenen elkaar minder vaak.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
Hun gemiddelde antwoord? 10 seconden. Voor liplocking zonder tong vinden wij dat aan de lange kant. Voor tongzoenen juist weer kort!
Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
In Italië doe je maar. Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
Een kus op de mond is heel persoonlijk, dat doe je eigenlijk alleen bij mensen van wie je houdt. Er is nog verschil tussen een snelle kus en een lange kus op de mond. Als je iemand op de mond kust, dan raak je met jouw lippen de lippen van de ander aan.
Het nieuwe drie is één, zo lijkt het. Tot maart 2020 waren in Nederland zoenen (één keer of drie keer) en een handdruk (altijd met de rechterhand) de populairste begroetingen. Als teken van verbondenheid gaat de handdruk al lang mee, een eeuw of dertig minstens.
Een begroeting tussen twee personen heeft vooral met respect te maken. Het is de gewoonte om als jongere je hoofd te buigen, zodat de oudere er zijn/haar hand op kan leggen om je te zegenen.
Zeg nu eerst gewoon dat 'het je spijt' en ga verder, waarbij je ergens anders naartoe gaat, zonder de ander. Het zal voor iedereen gemakkelijker zijn om het gebeuren even te vergeten als jullie niet in dezelfde kamer zijn. Maak later even tijd om uit te leggen waarom je niet wilde zoenen, als dat gepast lijkt.
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie. Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie. Zoenen is ook goed voor de tanden.
Plaats je lippen op de lippen van je partner en blijf rustig door je neus doorademen. Wanneer je haar lippen aanraakt, druk jou lippen dan rustig over haar lippen. Je kunt je lippen vervolgens stil houden of je kunt je lippen rustig over de hare bewegen.
Één zoen, twee zoenen of toch drie! in elk land hebben ze andere tradities en gewoonten. Maar Nederland is één van de weinige landen waar we er drie geven.
Drie kussen
Ook in België, Zwitserland, Slovenië, Macedonië, Montenegro, Servië en Egypte doen ze dit, en in Rusland in combinatie met een stevige knuffel. De landen die drie keer kussen, beginnen hiermee aan de linkerkant. Voor twee wordt meestal juist eerst de rechterwang gekust.
Met een kus versterken we de band met onze partner, onderhouden we de relatie en testen we of alles nog koek en ei is. Hoe vaker partners kussen (op de lippen en op de wangen), hoe tevredener ze blijken met hun relatie.
Culturele manieren waarop je mensen begroet
In Spanje schudden mannen echter elkaar de handen of geven elkaar een omhelzing, terwijl twee vrouwen of een vrouw en een man elkaar meestal twee keer op beide wangen kussen. Zowel Italiaanse mannen als vrouwen schudden andere mannen en vrouwen de hand.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
De 'natte zoen' draait volledig om seksuele spanning. Er wordt tijdens deze zoen veel speeksel uitgewisseld. Deze zoen betekent dat je snel naar de slaapkamer geleid wordt. Dus als je geen seks wilt, kun je beter overstappen op een andere manier van zoenen.
Een kus vol op de mond, maar wel met de lippen gesloten, zie je vaak bij stellen die al een tijdje samen zijn. Pakt hij daarentegen je hoofd vast en laat hij de kus iets langer aanhouden, dan heeft hij je duidelijk gemist en is hij dolblij je een dikke smakkerd te kunnen geven.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.”
Zelfs binnen Europa zijn er verschillen in het aantal zoenen dat geven. In Nederland wordt vaak drie keer gekust op de wang, in Frankrijk kan dat wel vier of vijf keer zijn. In Duitsland krijg je één of twee zoenen.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars.
In de meeste regio's zijn twee kussen gebruikelijk. Toch zien we een aantal opvallende verschillen. Bretagne houdt het op twee zoenen, terwijl in Finistère in het meest westelijke deel van Frankrijk één kus volstaat.