Iberische ham is dus eigenlijk echt 'slow food' die een behoorlijke investering vergt vanwege het boerenbedrijf. Vandaar ook de hogere prijs.
Naast de heerlijke smaak van het vlees van het iberico varken is het ook nog eens gezond voor de mens. Het vlees bevat een hoog percentage enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren net als olijolie. Dit betekend een hoog omega 3, 6 en 9 gehalte dat essentieel is voor een gezond dieet.
3. Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam 'pata negra' wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden.
Na de slachting van de dieren heeft de ham drie jaar nodig om te rijpen, zorgvuldig behandeld en verwend te worden door professionals. Al deze tijd en processen beïnvloeden de uiteindelijke prijs. Maar het belangrijkste deel is de prijs van het Iberisch varken zelf: die kan schommelen naar gelang het klimaat.
de ´jamón ibérico de bellota´ de duurste ham ter wereld is. de voorpoten 6 tot 8 maanden korter rijpen dan achterpoten.
Ibérico varkens leven buiten en eten grassen, kruiden, wortels en soms olijven. In de gortdroge zomertijd worden ze bijgevoerd met graan. Het afmesten begint in de herfst, als de eikels (Bellotas) van de bomen vallen. De eikels vormen het hoofdvoedsel en geven het vlees zijn kenmerkende kruidige smaak.
Ibericoham (jámon ibérico, spreek uit: 'ga-MON ie-bee-rie-ko', met een harde g) is een dieprode Spaanse rauwe ham gemaakt van Iberische varkens, die in Spanje eenvoudigweg bekend staan als zwartvoeters (pata negra).
Het eten van Jamón Ibérico de Bellota is gezond! Het heeft een positieve invloed op je cholesterolgehalte en Bellota-ham bevat mineralen als magnesium, zink en calcium en vitamines waaronder E, B1, B12 en foliumzuur.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Reacties. Serranoham en parmaham zijn gedroogde rauwe hammen met hun eigen productieregels en hun eigen smaak. Parmaham is een ham die uitsluitend in de Italiaanse provincie Parma gemaakt mag worden van Italiaanse varkens.
Serranoham is een gedroogde ham van allerlei gekruiste 'witte' varkensrassen. Je kunt een goede serranoham herkennen doordat hij donkerroze van kleur is. De ham is dikker en minder gemarmerd dan ibéricoham en de poot korter. Door de kortere en minder rijke voeding is het vet wit, harder en minder soepel.
Wat is Iberico ham? Jamón ibérico de bellota is waarschijnlijk de beste ham die je ooit zult proeven. De ham komt van Iberische vrijeuitloopvarkens, die niets anders eten dan eikels en gras. Op die manier wordt het vlees heel vet en superzacht – waardoor het bijna smelt op je tong.
De Iberico varkens komen vooral voor in de regio's Extremadura, Andalusië en Castilië. De belangrijkste habitat van het Iberisch varken zijn de uitgestrekte bossen van Extremadura 'Las Dehesas de Extremadura', deze beschikt over één van de mooiste ecosystemen.
Bellota: Volledig vrije uitloop in mediterrane bossen. Gevoed met bellotas (eikels van de kurkeik) en wat de natuur te bieden heeft: kruiden, gras, knollen, enz.
Dan zijn er nog de rijke wijnen, waartussen we de fino en de manzanilla vinden (soorten sherry), die volgens velen de ideale combinatie vormen met een pata negra ham, door hun penetrante karakter die de smaak van de ham naar boven haalt en hem langer laat hangen in de mond.
De Jamon Iberico Bellota is een ham gemaakt van 100% raszuiver Iberico varken die vrije uitloop hebben genoten in de Dehesa. Alleen varkens die een strikt dieet van eikels en wilde grassen hebben gevolgt komen in aanmerking voor de classificatie Pata Negra ham.
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!
Zoals je aan de cijfers ziet, ontlopen de twee elkaar niet heel spectaculair. Qua calorieen scheelt het weinig; maar 16 kcal. Het broodje kroket bevat wel meer vet, maar weer minder verzadigd vet en meer koolhydraten.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'. Rauwe ham wordt namelijk gerijpt, gerookt en/of gezouten.
Bewaar op een droge koele plaats. Ideale bewaartemperatuur: 10-20ºC. Bewaar nooit in de koelkast! Dek het vlees af met lapjes vet van de ham zelf.
Pata negra ("zwarte poot") is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd. De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken.