Andijvie kun je in de diepvries bij minimaal -18°C tot 12 maanden bewaren.
De groene bladgroente is in de koelkast dan ook maar twee dagen houdbaar. Een slimme kok leert daarom andijvie in te vriezen. Was de andijvie, kook hem twee minuten met een blokje bouillon, spoel af onder koud water en doe het blad in een diepvriesbak.
Doe de gewassen andijvie in het kokende water en blancheer de andijvie gedurende ongeveer 1 minuut. De groente in een vergiet laten uitlekken en gedurende een paar minuten laten afkoelen. Doe de andijvie, zoveel als je voor een maaltijd nodig hebt, in een diepvrieszak of diepvriesbakje, en sluit het goed af.
Voor stamppot andijvie, ook wel stimpstamp genoemd, is een combinatie van gekookte aardappelen, rauwe andijvie, en gebakken spek. Dit kan gewoon ingevroren worden. Maar ook rauwe andijvie, dus de verse die je zou gebruiken om andijvie te koken, kan gerust ingevroren worden.
Eerst de andijvie schoonmaken en vervolgens afspoelen onder de kraan. Verwijder rotte of verwelkte bladeren en snijd de andijvie in stukjes van 2 cm. Blancheer de andijvie 1 min in kokend water en 30 sec afkoelen in (ijs)koud water. Andijvie luchtdicht in diepvrieszakken verpakken.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet.
Zorg dat je de andijvie eerst goed inpakt en dat ie niet te nat is. Dan kan je de andijvie ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Gesneden andijvie moet je in de koelkast bewaren. Daar blijft de gesneden andijvie ongeveer 2 dagen goed.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
Dit gaat over andijviestamppot, maar andere gerechten met andijvie kunnen waarschijnlijk op dezelfde manier weer opnieuw opgewarmd worden. Als je de stamppot uit de koelkast haalt kun je deze het beste in een koekenpan opnieuw even opwarmen.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
André Huyghebaert is emeritus Voedseltechnologie en was voordien hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Hij weet raad. "Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet.
Bewaar een krop langer door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de krop in een kommetje water in de koelkast te zetten. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek. Blancheer voor het invriezen.
Ook is sla niet geschikt om in te vriezen. De smaak en textuur gaan bij het invriezen helaas verloren. Kortom, sla kan je niet te lang bewaren. Een tip bij het bewaren van een krop sla: Snijd een dun plakje van de onderkant af en zet de krop in een kommetje water in de koelkast.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Doorgeschoten andijvie wordt erg bitter. Rooi de andijvie niet maar geniet van de hemelsblauwe bloemen! Zijn de wortels spits, laat ze dan nog even in de grond zitten.
Andijvie
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten.
Andijvie kun je in de diepvries bij minimaal -18°C tot 12 maanden bewaren. Verwijder eventuele lelijke bladeren en was de krop door deze onder te dompelen in ruim water. Snijd het blad in reepjes en laat ze goed uitlekken.
Rauwe andijvie eten is nog gezonder dan andijvie koken. Andijvie is een van de groentesoorten die het minste aantal koolhydraten bevat.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.
Traditioneel bestaat het gerecht uit aardappels en groenten, maar tegenwoordig zijn er tal van varianten. Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
In de koelkast kun je vers gemaakte stamppot andijvie nog een dag of twee goed houden. Daarbij is het wel van belang dat de stamppot afgedekt wordt. Zou je het open bewaren in de koelkast, kan het binnen een halve dag droog worden. In de vriezer kun je stamppot andijvie nog twee tot drie maanden bewaren.
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Hoef je niet nog een keer te wassen.Is allemaal al gewassen.