De progestagenen dienogest, dydrogesteron, lynestrenol, medroxyprogesteron, norethisteron en levonorgestrel IUD (offlabel) zijn effectief bij endometriose-gerelateerde pijn 1. Gecombineerde hormonale anticonceptiva en progestagenen worden door zowel de eerste- als tweedelijnszorg voorgeschreven.
Voor de behandeling van endometriose heeft een pil waarin een sterkwerkend progestageen zit de voorkeur. De anticonceptiepil voorkomt de eisprong. De pilhormonen zorgen voor geringe opbouw van het baarmoederslijmvlies waardoor onttrekkingsbloedingen minder hevig zijn.
Door de klachten van endometriose kun je stress krijgen in je dagelijks leven. Anderzijds kan stress je klachten verergeren. Belangrijk is dat je zorgt voor momenten van rust. Dit kan bijvoorbeeld een dagje bankhangen zijn of een ontspannen uitje.
De hormonen stoppen de opbouw en afstoting van het baarmoederslijmvlies, waardoor de endometriose tot rust komt. Er zit dan nog wel baarmoederslijmvlies op plekken buiten de baarmoeder, maar dat geeft minder klachten.
Wat is de oorzaak van endometriose? Volgens de Chinese geneeswijze is de oorzaak van endometriose dat je onvoldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken hebt. Het kan zijn dat je daar al aanleg voor had, maar het kan ook komen omdat je niet de juiste voeding binnenkrijgt.
Endometriose gaat niet weg met hormonen. Ze zorgen dat de endometriose rustiger wordt en u minder klachten heeft. Als u stopt met hormonen, komen de klachten meestal weer terug. Middelen met hormonen zijn niet geschikt als u zwanger wilt worden.
Endometriose is een aandoening waarbij slijmvlies dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terecht komt. Het is een goedaardige aandoening die niet vanzelf overgaat.
Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn vocht vasthouden en gewichtstoename. Andere mogelijke bijwerkingen zijn: een vettige huid, depressiviteit of minder zin in seks. Niet elke vrouw heeft last van deze bijwerkingen; sommige vrouwen voelen zich juist heel goed als zij deze medicijnen gebruiken.
Verschijnselen. De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Endometriose is een chronische aandoening en de behandeling ervan geeft wel verlichting van de klachten, maar meestal geen blijvende genezing. De gynaecoloog bespreekt de behandelingsopties met de patiënt.
Endometriose en adenomyose geven een verhoogde kans op kanker, maar overleving is gunstiger. Patiënten met endometriose of adenomyose hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker.
Een dieet met veel groenten en fruit zit vaak vol vitamine C, carotenoïden en foliumzuur. Dit zijn allemaal micronutriënten die overmatige celdeling remmen. Dit verkleint mogelijk de kans op endometriose.
Door middel van vaginaal toucher (inwendig onderzoek met twee vingers en de andere hand op de buik) kan de arts voelen of de eierstokken vergroot zijn. Ook is het soms mogelijk endometriose knobbeltjes te voelen aan de ophangbanden van de baarmoeder.
Pijnlijke benen en schouders bij endometriose
Endometriose plekjes kunnen ook op je middenrif zitten. Een geprikkeld middenrif geeft weer een pijn die naar boven uitstraalt. Dat betekent dat endometriose zelfs cyclische schouderklachten kan veroorzaken.
De goedaardige aandoening kan leiden tot een chronische ontstekingsreactie met pijn en verklevingen als gevolg. Verklevingen ontstaan wanneer littekenweefsel verschillende structuren of organen met elkaar verbindt. Darmen, blaas, urineleiders en buikholte kunnen zijn aangetast.
Tarwe en gluten kunnen de darmen irriteren; 80% van de endometriosepatienten is tarwe-intolerant! Tarwe wordt volledig afgeraden binnen dit dieet, gluten kunnen met mate worden gegeten. Caffeine: hoog gebruik van koffie verhoogd het risico op endometriose. Dat komt omdat koffie oestrogeenverhogend werkt.
Endometriose is geen kwaadaardige ziekte. Wel kan de aandoening vervelende ongemakken geven of problemen opleveren met zwanger worden omdat de bloedingen in de buikholte verklevingen veroorzaken.
Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is. Bij endometriose kan de bezinking van uw bloed verhoogd zijn. Dat komt door de ontsteking die endometriose kan veroorzaken. Ook kan de bloedwaarde CA-125 verhoogd zijn.
Inwendig echo onderzoek
Dit zijn de vagina, baarmoeder, eileiders en de eierstokken. Maar ook de blaas en de endeldarm. Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo. De uitslag van het echografisch onderzoek is direct beschikbaar.
De endometriose is dan het beste te zien en te voelen. De gynaecoloog kan ook een echoscopie verrichten. Dit onderzoek doet men bij een volle blaas via de buikwand en bij een lege blaas via de vagina. Lichte vormen van endometriose zijn met een echo niet te zien.
Endometriose kan vervelende klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen van endometriose juist veel klachten, zoals pijn bij plassen of hevige menstruatie.
De klachten zijn wisselend: sommige vrouwen merken er niets van, anderen hebben veel klachten, zoals pijn bij menstruatie, vrijen of plassen.
Veel vrouwen met endometriose hebben geen klachten. Endometriose is een chronische ziekte die alleen in de vruchtbare jaren voorkomt. Endometriose is niet levensbedreigend en behandeling is alleen bij klachten nodig. De behandeling kan bestaan uit medicijnen en/of een operatie.