Het antwoord van de onderzoekers: varkens, paarden en runderen. In Eurazië werden die gedomesticeerd en gebruikt om landbouwgrond te ploegen en te bemesten, waardoor de grondopbrengst steeg. Omdat vooral rijken zich zo'n upgrade konden veroorloven, werden die nog rijker, terwijl de armen arm bleven.
Arm betekent dat je niet rijk bent. Je hebt dan weinig geld. Als je rijk bent heb je juist genoeg geld om goed van te kunnen leven. In Europa is er een kloof tussen arm en rijk binnen de verschillende landen.
Wereldwijd onderzoek laat de landen zien waar de ongelijkheid in vermogen het grootst is. Weyzig noemt landen als Libanon, Cyprus en Turkije.
De rijkste 10 procent bezat op 1 januari 2020 ongeveer 60 procent van al het vermogen (1830 miljard euro), tegen 70 procent in 2015. Bij de rijkste 1 procent gaat het om 26 procent van het totale bezit in Nederland, tegenover 32 procent in 2015.
Een groot verschil in welvaart tussen arm en rijk. Dat kan zijn binnen een land c.q. economie, maar ook een kloof tussen stad en platteland, tussen regio's, landen of werelddelen. Engels: wealth gap.
Door de toename van de bevolking en daarmee de toename van de bebouwing is er in sommige gebieden een gebrek aan ruimte ontstaan. Door het te bebouwen gebied uit te breiden op het water ontstaat er op het land de mogelijkheid meer ruimte open te laten en mensen en natuur zo meer leefruimte te geven.
De grootste verschillen tussen stedelijke en plattelandsgemeenten zijn zichtbaar in milieu, veiligheid en materiële welvaart. In de stad is het vaak minder schoon en minder veilig, en stedelingen zijn ook minder gezond. Daarbij is in een stad meestal minder sociale cohesie.
Individuele armoede. Individuele armoede kan het gevolg zijn van een echtscheiding, juridische problemen, langdurige werkloosheid, ondernemingsfaillissement, ziekte, of verslaving aan gokken, kopen, alcohol of drugs. Hierdoor kan iemand van welstand tot armoede vervallen.
De oorzaken van vermogensongelijkheid
Het gemiddelde rendement op bijvoorbeeld aandelen ligt vele malen hoger dan de economische groei. De mensen waarvan een groter deel van het inkomen bestaat uit vermogensinkomsten profiteren hiervan. Ook overerfbare ongelijkheid is een belangrijke oorzaak.
Het percentage van de bevolking dat in armoede leeft is volgens de Wereldbank het hoogst in Madagaskar (82 procent), Burundi (78 procent) en de Democratische Republiek Congo (77 procent). Maar ook in veel andere Afrikaanse landen leven nog steeds veel mensen in armoede.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
In Bulgarije is de inkomensongelijkheid het grootst met een Ginicoëfficiënt van 0,40 en een ratio 80/20 van 8,2. Dit laatste betekent dat de 20 procent hoogste inkomens over ruim 8 keer zo veel inkomen beschikken als de 20 procent laagste inkomens.
Armoede wereldwijd
Sinds de jaren '90 is extreme armoede gedaald. Waren eerst nog 1,2 miljard mensen extreem arm, zijn dit nu nog 789 miljoen. Je bent 'extreem' arm als je minder dan 1 dollar 90 per dag verdient.
Een kloof of een ravijn is een door erosie diep uitgesleten rivierdal met steile (rots)wanden. Grote kloven worden vaak met de term cañon (Engels canyon) aangeduid.
De economie van Polen is booming. Polen kent is de hardst groeiende economie van de Europese Unie. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,2% sinds 1990 maakt het land een enorme inhaalslag. Inmiddels is het de 7e economie van de Unie.
De armoede uit zich onder meer in (zeer) beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs. In 2020 leefden ruim 900.000 mensen in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 376.000 al ten minste vier jaar achtereen.
Migratie en mobiliteit van mensen moet beter en veiliger georganiseerd worden. Ook moet er een einde komen aan discriminerende wetten en praktijken die ongelijkheid alleen maar groter maken. Iedereen moet gelijke kansen hebben en betrokken worden bij alle sociale, economische en politieke aspecten van de maatschappij.
Ongelijkheid is volgens hen slecht voor de gezondheid, zorgt voor meer geweld, meer criminaliteit, meer tienerzwangerschappen, meer obesitas, meer depressies, meer wantrouwen, meer kindersterfte, meer stress en minder sociale mobiliteit. Ongelijkheid is niet alleen slecht voor arm, maar ook voor rijk.
diploma, sociaal netwerk, inkomen uit arbeid,…). Maar door tegenslagen zoals echtscheiding, werkloosheid, ziekte, overlijden van een gezinslid, (meestal een combinatie van factoren waarbij een sneeuwbaleffect ontstaat…) komen ze in armoede terecht.
Bijna 85 procent van de Ethiopische bevolking voedt zich met landbouw afhankelijk van regen. In het noorden van Ethiopië is meer dan 90 procent van de oogst verloren gegaan. De droogte zorgt bovendien voor ernstige veesterfte, waardoor nomaden in het zuiden geen bron van inkomsten en voedsel meer hebben.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Even als voorbeeld: een doorsnee Nederlands huishouden heeft 28.300 euro vermogen, dat is de mediaan. Het gemiddelde vermogen is 163.800 euro. Daar zit dus een enorm gat tussen.
Op de hele wereld is er in totaal €1,03 biljard (€1.031.681.160.000.000). Dit bedrag is inclusief al het contante geld, geld op spaarrekeningen, investeringen, cryptovaluta en elke ander vorm van geld.
Daarnaast zijn er veel organisaties en bedrijven die het belangrijk vinden deze arme landen hulp te bieden. De hulp die ontwikkelingslanden krijgen noem je ontwikkelingssamenwerking of ontwikkelingshulp. Bekende organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingslanden zijn UNICEF, Edukans, Cordaid en Humana.