Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
Ingrediënten. ui, tomaat, 15% paprika, 9,9% komijn, peterselie, knoflook, korianderzaad, cayennepeper, 4% chili ancho, tijm.
Wie denkt aan Mexico denkt aan Tequila. Deze pittige drank wordt traditioneel geserveerd met wat zout en een schijfje limoen, maar ook kaneel en sinaasappel smaken verrassend goed bij deze typisch Mexicaanse drank.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Echte Mexicaanse specialiteiten zijn verder sopa de limas (een soep waarin limoenen zijn verwerkt) tamales (in maïsbladeren gestoomde maïskolven gevuld met vlees en Spaanse pepers), cabrito (gegrild of gebakken geitenvlees), carne asada (dunne plakjes gebraden rundvlees) en Huachinango a la Veracruzana (roodbaars in ...
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
De echte kwaliteitswijnen zijn in Mexico erg prijzig. Het Mexicaanse ontbijt is stevig met vruchtensap, koffie en een gerecht met eieren. De lunch gebruikt men in Mexico vanaf 14.00 uur; het diner wordt pas na zonsondergang geserveerd. In Mexicaanse restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven.
taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt. Kies uit een taco met biefstuk reepjes, chorizo, kip of eentje met varkensvlees en ananas.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
Koriander, oregano, limoen, zwarte bonen, tomaten, tomatillo's, avocado's, nopales (cactusplant), cacao en vanille zijn enkele andere ingrediënten die vaak worden gebruikt in de Mexicaanse keuken.
Ingrediënten: 20% witte kool, 20% rode paprika, 18% maïskorrel, 15% prei, 15% sperzieboon, 12% kidneyboon, water, zout, voedingszuur (citroenzuur [E330]), zuurteregelaar (calciumchloride [E509]), stabilisator (calciumdinatrium-EDTA [E385]).
De Rajas in dit recept komt van het woord rajas wat 'reepjes' (in dit geval chilli pepers) betekent in de Mexicaanse keuken. Normaal worden ze gebakken met uien en kruiden.
Tortilla's. Tortilla's zijn de 'wraps waarmee veel gerechten in Mexico gemaakt worden. Oorspronkelijk bestaan ze uit maïsmeel, maar tegenwoordig worden er ook evenveel bloemtortilla's gegeten.
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Je koopt er allerlei pepers, saffraan, truffels en veel meer. Een van de grootste markten van de stad op het gebied van kruidenierswaren, fruit, bloemen, groente, vlees, vis en nog veel meer is Central de Abasto de la Ciudad de México (CEDA), te vinden in Iztapalapa in het zuidoostelijk deel van de stad.
Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard en ongeaard zijn. Voor gebruik van deze stopcontacten is een adapter van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Elektriciteit in Mexico
In Mexico worden de stopcontacten van type A en B gebruikt. De netspanning is 127 V en de frequentie is 60 Hz.