De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Is de blaar open? Maak dan de wond schoon en dek deze af met steriel verband of een pleister. Zorg dat het verband ruim over de blaar zit, er geen plooien in zitten en het niet kan schuiven. Na een dag kan het verband vervangen worden.
"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving.
Als je de beschermende huidlaag van blaren doorprikt, kunnen bacteriën de wond in en dat is medisch gezien een open wond. Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister.
Duw met een schoon watje of steriel gaasje het vocht uit de blaar. Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller. Open blaar: Spoel de blaar uit met schoon water. Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
Bij een open blaar is het verstandig om gewone pleisters te gebruiken, omdat blarenpleisters soms akelig aan je wond of korstje kunnen gaan plakken. Soms blijven blarenpleisters ook aan sokken plakken. Voor goede bescherming kun je dan het beste tape of gewone pleisters over de blarenpleister heen gebruiken.
Bij een opengescheurde blaar:
Overplak de wonde enkele dagen met een tweede huidpleister (Compeed).
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Een ontstoken blaar is te herkennen aan het groene of gele vocht binnenin de blaar. De huid eromheen ziet er rood uit en kan gezwollen of gevoelig zijn. Prik een ontstoken blaar of bloedblaar niet zelf door. Voor een ontstoken blaar is behandeling door de huisarts vaak aan te raden.
Open blaren dienen gedesinfecteerd te worden. Zorg dat de huid schoon en droog is voordat de blaarpleister wordt aangebracht. Breng de pleister zonder rimpeltjes aan en druk deze stevig op de huid. Kom niet aan de pleister totdat deze vanzelf loslaat.
- De Compeed Patch Invisible tegen koortsblaasjes moet dag en nacht blijven zitten tot het blaasje genezen is. Een pleister laat na ca. 12 uur vanzelf los en moet dan door een nieuwe worden vervangen.
De blaar blijft vrij van water en vuil en de huid kan zich herstellen. Gebruik een blarenpleister op een schone, vetvrije en droge huid. De flexibele en waterproof pleister blijft tot 7 dagen plakken. Wij adviseren de pleister pas te verwijderen als deze vanzelf loslaat.
Zo'n pleister vormt als het ware een tweede huid. Het zorgt ervoor dat de druk op de blaar verminderd wordt. Mocht de blaar onder de pleister opengaan, dan neemt de pleister het vocht op. Tevens beschermt de pleister de wond, zodat er geen infectie kan ontstaan.
Blaren (bulla) zijn een ophoping van vocht onder de bovenste huidlaag. De opperhuid is niet beschadigd, maar de ondergelegen huidlagen wel. Hierdoor ontstaat een blaas, welke zeer pijnlijk kan zijn.
Blaren genezen meestal vanzelf of na de behandeling van de blaar. Uiteindelijk zal het wondkorstje loslaten en zal er nieuwe huid over de wond groeien. Afhankelijk van de diepte en grootte van de blaar kan dit enkele dagen tot weken duren.
Je moet de blaar dakpansgewijs afplakken. Bij een blaar op je hiel begin je hoog: de eerste laag tape moet dan horizontaal boven de plek waar de rand van je schoen zit worden geplakt. Daarna plak je steeds een nieuw stukje tape dat het vorige stuk een deel overlapt.
Gaat u afstanden lopen van meer dan 20 kilometer en u bent blaar gevoelig dan moet u medium dikke wandelsokken gebruiken. Loopt u afstanden van maximaal 15 kilometer en u bent blaar gevoelig dan is ook de dunne versie geschikt. Bent u niet blaar gevoelig dan kunt iedere anti-blaar sok aantrekken.
Belangrijk om te weten: de pleister mag zonder problemen een aantal dagen blijven zitten! Let op! Prik een blaar nooit door! Hij geneest namelijk beter als hij door een huidlaagje afgedekt is.
Compeed Blarenpleister beschermt in tegenstelling tot een normale pleister beter. Dit komt omdat de blarenpleister van Compeed de rand van het verband stevig aan de huid vastzit en zo pijnlijke wrijving wordt voorkomen.
Als een blaar kapot is gegaan, dan kun je inderdaad een blarenpleister gebruiken. Het is wel belangrijk dat je de wond en de daaromheen gelegen huid goed ontsmet, alvorens je de kapotte blaar afdekt. Wanneer je dit niet doet dan is de kans aanwezig dat er een nare infectie ontstaat.
Hitte, vocht, slecht passende schoenen, een toename van belasting of een onbekende ondergrond zijn risicofactoren voor blaren. Door herhaaldelijke wrijving worden de huidcellen als het ware uit elkaar getrokken. Vervolgens vult het aangetaste gebied zich met vocht.
Reinig de blaar en de huid rondom met stromend water of een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Houd een naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar. Reinig de wonde en de huid rondom opnieuw.
Hansaplast Anti-Blaar Sporttape moet wrijving beperken en de ontwikkeling van blaren en pijnlijke plekken voorkomen. De tape is niet bedoeld om gewrichten te ondersteunen of spierpijn te behandelen. Breng de tape aan ten minste 20 minuten vóór de fysieke activiteit/vóór je sokken en/of schoenen aantrekt.