Daarnaast moet hij/zij het verlof gebruiken voor de dwingende reden waarvoor je het verlof hebt toegestaan. Hiervoor kan je bewijs vragen: Bij ziekte of een ongeval van een (schoon)kind, partner of (schoon)ouder is een attest voorgeschreven door de huisarts of spoeddienst nodig.
Sociaal verlof is een recht van de werknemer. Dit betekent dat (mits je de juiste bewijsdocumenten voorlegt) je werkgever je dit niet kan weigeren.
Hoe vraag ik het aan? Je moet je werkgever vooraf verwittigen. De dagen verlof die je neemt om dwingende redenen zijn onbetaald, maar mogen niet leiden tot een vermindering van bijvoorbeeld je eindejaarspremie of andere bij cao toegekende voordelen.
Sociaal of familiaal verlof krijg je voor elke niet-voorziene gebeurtenis die je tussenkomst vereist. Hieronder verstaan we: Ziekte, ongeval of ziekenhuisopname van je partner of een familielid dat onder hetzelfde dak woont (ook als dat bijvoorbeeld de grootvader is van je partner).
je hebt maximaal 10 werkdagen per jaar recht op sociaal verlof. Werk je deeltijds, dan is dat maximum beperkt in verhouding tot je arbeidsprestaties. je ontvangt geen loon de dagen dat je familiaal verlof opneemt. Dit leidt niet tot een vermindering op je eindejaarspremie of andere bij cao toegekende voordelen.
Medewerkers mogen 'sociaal verlof om dwingende redenen' nemen in situaties waarvoor er geen klein verlet mogelijk is en de tussenkomst van de medewerker onmiddellijk nodig is. Sociaal verlof of familiaal verlof is hetzelfde. Verlof om dwingende reden is in principe onbetaald, tenzij anders overeengekomen.
Word je tijdens sociaal verlof betaald? In principe is dit verlof onbetaald. Je ontvangt voor die dagen dus geen loon. Sommige werkgevers voorzien toch loon voor een aantal dagen sociaal verlof.
Sociaal verlof is hetzelfde als familiaal verlof. Het is verlof dat je opneemt als je er moet zijn voor iemand in je directe omgeving. Het gaat dan om je partner of een familielid dat onder hetzelfde dak woont. Of om een (schoon)kind of (schoon)ouder dat al dan niet bij je in huis woont.
Als uw kind ziek is geworden, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. U meldt het verlof zo snel mogelijk bij uw werkgever.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat heb je gestudeerd? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.
Neen, het verlof om dwingende reden is onbetaald verlof. Wel zijn de dagen gelijkgesteld op het vlak van de sociale zekerheid: kinderbijslag, werkloosheid, pensioen, enz. Er is echter geen gelijkstelling voor het recht op jaarlijkse vakantie.
Je hebt maximaal 10 kalenderdagen familiaal verlof bij ziekte van je kind, of om een andere dwingende reden. Als je deeltijds werkt wordt dit maximum pro rate herberekend. Neem je familiaal verlof voor je ziek kind op, dan moet je werkgever in principe geen loon betalen.
Onder dwingende reden wordt verstaan elke onvoorzienbare, los van het werk staande gebeurtenis die de dringende en noodzakelijke tussenkomst van de werknemer vereist, en dit voor zover de uitvoering van de arbeidsovereenkomst deze tussenkomst onmogelijk maakt.
De eerste 3 dagen moet de werknemer verplicht opnemen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. De overige 7 dagen mag de werknemer vrij opnemen binnen het jaar na het overlijden.
Verlof bij overlijden
De regels voor verlof bij overlijden zijn: echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad: vier dagen (vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis/crematie) bloed- of aanverwanten in de 2e graad: twee dagen (de dag van overlijden en de dag van begrafenis/crematie)
Bij het overlijden van een naaste heb je als werknemer recht op klein verlet. Het aantal dagen varieert naargelang de relatie die je had met de overledene. Gaat het bijvoorbeeld om je echtgenoot, je kind, je (schoon)vader of moeder die gestorven is, dan heb je wettelijk recht op drie dagen rouwverlof.
Wanneer je kind heel plotseling ziek geworden is en je direct moet stoppen met je werk, kun je calamiteitenverlof aanvragen. De Consumentenbond: ,,Het moet dan wel dringend zijn: er is niemand anders die je kind kan opvangen. Je werkgever zal in het algemeen wel begrip hebben voor je situatie.
Als u iemand uit uw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, heeft u recht op langdurend zorgverlof. U kunt ook langdurend zorgverlof aanvragen als iemand uit uw omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die deze zorg kan geven.
De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook is deze verplicht om tenminste 70% van het loon door te betalen. Hierdoor wordt voorkomen dat werknemers deze noodzakelijke zorg niet geven omdat het financiële consequenties heeft.
“Toegestane afwezigheid” is een algemene formulering voor een schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst die louter gebaseerd is op een akkoord tussen werkgever en werknemer.
De werkgever is verplicht om je werk te geven voor de voorziene uren (= het aantal uren per week dat voorzien is in je contract). Dus als een klant afbelt, dan moet de werkgever je een andere klant geven (op hetzelfde tijdstip) . Lukt dat niet, dan moet hij toch je loon betalen (zelfs al werk je niet).
De werknemer kan enkel verlof opnemen wanneer zijn ziekte afgelopen is. Heeft de werknemer nog recht op verlof, dan kan hij dat wel opnemen aansluitend aan een ziekteperiode. Hij hoeft niet eerst effectief te werken voor dit mogelijk is.
KORTOM • Als een werknemer in die omstandigheden klein verlet vraagt, moet hij bewijzen dat hij aan de voorwaarden voldoet. Je kan van je werknemer geen attest van de begrafenisondernemer eisen. Andere bewijzen – zoals een overlijdensbericht – zijn voldoende.
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals partner, ouder, kind) heeft een medewerker recht op vier dagen verlof (van overlijden tot en met de begrafenis of crematie).
Drie dagen voor het overlijden van vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder van de werknemer of van zijn of haar echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner. Deze dagen moeten opgenomen worden tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis .