Er zijn 2 manieren om optrekkend vocht te bestrijden en op die manier ook schimmels en salpeter te verwijderen: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
Dit kan door middel van een vochtwerende gel die in de muren geïnjecteerd wordt. Dit laat je best uitvoeren door een gespecialiseerd vochtbestrijder. Werkwijze: Eens de gel of het vochtwerend middel is ingebracht moet de vochtige muur uitdrogen en wordt het beschadigd stukwerk verwijderd.
Een muur die erg vochtig is, heeft lange tijd nodig om geheel uit te kunnen drogen. Als droogtijd hanteert men in de regel 1 maand per 25 à 30mm muurdikte. Een muur van 80cm dik doet er dus maar liefst 26 tot 32 maanden over om volledig uit te drogen.
Eén van de meest toegepaste methoden om muren tegen vocht te behandelen, is muurinjectie. Dit bestaat uit het boren van meerdere gaten in een muur, waarna deze worden opgevuld met een speciaal waterafstotend middel. Dit dringt diep in de muur door en na opdroging is uw muur weer net zo sterk als een gloednieuwe muur.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Zout heeft van nature vochtabsorberende eigenschappen. Calciumchloride wordt zodoende ook gebruikt op wegen om ijsvorming te voorkomen en water op het wegdek te absorberen. Wanneer vocht in de lucht afkoelt ontstaat er condens.
Een vochtige muur schilderen doe je alleen als je zeker weet dat het vochtprobleem verholpen is. Vervolgens kun je verfproducten uit ons ruime assortiment gebruiken om vochtplekken te isoleren en weg te werken. Daarnaast kun je onze verf gebruiken binnen ruimtes die van nature vochtiger zijn, zoals badkamers.
Hoe weet ik of er in de muur te veel vocht aanwezig is? Soms is dat makkelijk vast te stellen door enkele gaten onderaan in de muur te boren. Bij een droge muur zal er fijn stof uit het boorgat komen (foto 1). Bij een erg natte muur zal er een slurrie uit komen als je een zachte muur hebt en snel boort.
Opstijgend vocht dat ontstaat door grondwater dat in uw muren is gedrongen, dat zal niet worden gedekt. Ook opstijgend vocht door regen heeft geen kans van slagen. Maar als bijvoorbeeld uw kelder vol is gelopen en hierdoor opstijgend vocht is ontstaan, dan kunt u allicht aanspraak maken op een vergoeding.
In sommige situaties kan een muur vochtig zijn. Een vochtige muur kan voor problemen zorgen. Dan is de vraag of u de vochtige muur wel kan stukadoren. Over het algemeen is het stucen of pleisteren op een vochtige muur aan te raden.
Vochtplekken op de muur overschilderen of vochtplekken op een plafond overschilderen heeft alleen nut als de bron van het probleem is aangepakt. Pas hierna kun je over vochtplekken schilderen, mits ze eerst droog zijn. Schimmel kun je het beste eerst verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met deze Südwest Schimmelreiniger.
Vochtbestrijding voor een gemiddelde woning kost in de meeste gevallen tussen 750 tot 2300 euro. De kostprijs is voornamelijk afhankelijk van de methode van vochtbestrijding en het aantal vierkante meters.
In het geval van vochtproblemen kan de verkoper ze bijvoorbeeld bewust gaan camoufleren door bijvoorbeeld de aangetaste muur te verven net voor een bezoek. Dan is er aanvankelijk niks te zien, maar een paar weken later worden de vochtplekken op de muur weer zichtbaar.Dat is dan een verborgen gebrek.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte. Plinten kunnen breken en/of loskomen.
Beïnvloeden vocht en schimmel mijn gezondheid? Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Het simpel overschilderen van muren of plafonds die besmet zijn met schimmel lost het probleem niet op. Als je de schimmel met verf bedekt kan het de groei van de schimmel zelfs versnellen. Dit komt omdat schimmel zich kan hechten aan de verf en daar verder groeien.
Welke verf in natte ruimte? Je wilt een waterbestendige en schimmelwerende verf gebruiken voor in natte ruimtes. Omdat schimmels graag op warme en vochtige plekken groeien, wil je deze geen kans geven. Een waterbestendige verf blijft niet vochtig en is dus ideaal.
Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten. Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven. Thee van rozenbottels, berkenblad, guldenroede of jeneverbes kan hier ook bij helpen.
TIP 1: verlucht vochtige ruimtes regelmatig
Hoe lager de luchtvochtigheid in de woning, hoe minder snel vocht kan neerslaan. Zet dus regelmatig een raam open in de badkamer, de keuken, de wasruimte, … om overtollige waterdamp af te voeren. Let op: enkel verluchten is onvoldoende om een gezond binnenklimaat te creëren.
Gemiddeld kost het repareren en vochtbestrijding van je muur tussen de € 2.200 (injecteren) en € 3.000 (impregneren).
Muren laten injecteren door een professional kost je minstens 100 euro per meter. Wat zit er in dat bedrag allemaal inbegrepen? Een gratis vochtanalyse en diagnose van het soort vochtprobleem dat moet behandeld worden en de muren waar het probleem zich voordoet.
Hoe ontstaat opstijgend vocht? Opstijgend vocht wordt meestal veroorzaakt door het ontbreken van een effectieve waterkering maar het kan ook veroorzaakt worden door een foutieve afwerking van de muur, meestal ter hoogte van de vloerpas.