Bestaat helemaal veilig beleggen eigenlijk wel? Het antwoord is nee, als u gaat beleggen zitten hier altijd risico's aan verbonden. Als u gaat beleggen, wilt u naast rendement behalen ook graag uw vermogen beschermen. U wilt de impact van tegenvallers minimaliseren en de kans op een positief rendement vergroten.
Obligaties kopen wordt gezien als een relatief veilige manier van beleggen. Als de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers doorgaans in staatsobligaties van veilige landen.
Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market', maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment.
100% veilig investeren bestaat niet. Maar de beste manier om risico's in te perken, is door gespreid en gevarieerd te beleggen. Door gespreid in de tijd te beleggen, zoals maandelijks 25 euro, beleg je op de lange termijn steeds tegen een gemiddelde koers. Gunstige instapmomenten vlakken dan de koersdips uit.
Aan beleggen zijn risico's verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Tot zover is dat waarschijnlijk geen verrassing voor je.
Het kan beter zijn om niet te beleggen als u andere financiële verantwoordelijkheden heeft die voorgaan, omdat beleggen altijd een vorm van risico nemen is. Als u op korte termijn geld nodig heeft voor bijvoorbeeld het kopen van een huis of voor een aanvulling op uw pensioen, dan kunt u zich geen verlies veroorloven.
Om over 10 jaar miljonair te zijn, heb je flink wat geld nodig. Je zal dan namelijk 5.516 euro per maand moeten beleggen. Er wordt bij de berekeningen uitgegaan van een rendement van 8 procent. Dit is het gemiddelde rendement van de afgelopen 120 jaar.
Risico. Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat het met zich meebrengt. U bent nooit verzekerd van een positief rendement, laat staan dat u verzekerd bent van een rendement dat voldoende is voor het behalen van uw beleggingsdoel.
Het is mogelijk om elke maand geld verdienen door te beleggen. Met aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en andere financiële producten behaal je op de lange termijn een stabiel rendement en, als je slim belegt, ga je zelfs meer verdienen.
Wat houden risico's van beleggen precies in? De meest bekende algemene risico's zijn koersrisico, marktrisico, concentratierisico en kredietrisico.
Het verschil tussen sparen en beleggen
Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Op de lange termijn streef je met beleggen naar rendementen die hoger zijn dan bij sparen. Wil je liever geen risico lopen? Dan past sparen waarschijnlijk beter bij jouw situatie.
Je hebt ook helemaal geen gigantische bedragen nodig wanneer je wilt beginnen met beleggen. Je kan al vanaf een paar tientjes per maand beginnen met beleggen. Er is geen minimale inleg. Bij een lage inleg zijn de mogelijke rendementen ook laag, maar iedere grote belegger is ooit klein begonnen.
Wanneer u begint met beleggen in aandelen is het verstandig om te starten met een kleine investering. Op die manier krijgt u feeling met het beleggen en kunt u gestaag uw vermogen opbouwen. Binnen dit segment kunt u denken aan goedkope aandelen zoals: Ordina, PostNL, Nokia, Deceuninck, Renewi, BAM, Atari of Pharming.
Ja u kunt snel geld verdienen en rijk worden met aandelen, maar tegelijkertijd zijn er geen garanties. Vaak worden beleggers niet van de een op andere dag rijk met één aandeel. Een aandeel stijgt namelijk niet in één dag van enkele euro's naar honderden euro's. Dit kan maanden of jaren duren.
Voor beleggen hoef je niet rijk te zijn. Het kan al met eenmalig 100 euro, maar bijvoorbeeld ook met 25 euro per maand. Dit is zo'n beetje het minimum van wat mogelijk is. Maar maandelijks een klein bedrag inleggen kan op lange termijn toch een leuke cent opbrengen.
De minimum looptijd voor lange termijn beleggen is 10 jaar maar door de schommelingen in de markt is het risico op weinig of geen rendement hoog. Na 20 jaar is het risico een stuk kleiner en na 30 jaar is dit risico nagenoeg verdwenen.
Kortom, geld beleggen zonder risico is onmogelijk en dat betekent dat je vermogen minder waard kan worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Als je kiest voor Beheerd Beleggen kun je wel een aantal dingen doen om je risico te beperken: Houd je beleggingsprofiel actueel.
Ja, er zijn veel gevallen bekend van mensen die verslaafd raakten aan het doen van beleggingen. Zij hebben grote vermogens verloren op deze manier. Beleggen heeft dus veel overeenkomsten met gokken. Als je hier problemen mee ervaart dan raden we aan om onze zelfhulp te proberen.
Zo raden we je een spaarbuffer aan voor onverwachte uitgaven. Met het geld dat je vervolgens overhoudt, kun je gaan beleggen. Mits je op de korte termijn het geld niet nodig hebt. Beleggen heeft als voordeel dat je kans maakt op een hoger rendement dan met alleen sparen.
Vooral in de handel, de zorg, de financiële wereld en de specialistische dienstverlening worden mensen rijk.
Mensen die de magische grens van een miljoen euro voorbijgaan, kun je best rijk noemen. Volgens cijfers uit 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er 278.000 huishoudens in Nederland met een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat is 3,5 procent van het totaal aantal huishoudens.
Financiële planning “Wat kun je doen met één miljoen”
De vraag is dan “Wat kun je doen met één miljoen?” Krijg je met 67 jaar AOW en wil je dan stoppen met werken, dan zou je uit kunnen gaan van een levensverwachting van 92 jaar. Je wilt dan 25 jaar van je geld leven.