Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven.
“De hemel heeft er een mooie ster bij.”“Wat op liefde gebouwd is, vergaat niet.”“Met veel verdriet nemen wij afscheid van.”“Woorden voor zoveel verdriet zijn er niet.”
Geel staat voor vriendschap en donkerrode rozen staan voor verdriet en rouw. Roze en witte orchideeën worden vaak gebruikt om sympathie te tonen en representeren gewoonlijk de eeuwige liefde.
De voorbeeldbrieven in deze boeken worden afgesloten met Hoogachtend of Met oprechte deelneming. Een afsluiting als Met vriendelijke groet of Veel sterkte kan gebruikt worden als de briefschrijver goed bekend was met de overledene, of goed bekend is met de nabestaanden.
Deel een korte herinnering of anekdote.
Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug. ' Vaak ontstaat er zo op een natuurlijke manier een gesprek waarbinnen ook de rouw een plekje krijgt.
De teksten “Gecondoleerd met uw verlies”, Sterkte in deze moeilijke tijd” of “Mijn innige deelneming” zijn altijd goed om te gebruiken om te condoleren.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
Condoleren is letterlijk je medelijden betonen en is afgeleid van het latijn: 'con dolore'. Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus)Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst.
Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies.
Op het ene lint plaats je dan een persoonlijke boodschap.Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden.
Losse bloemen
Steeds vaker nemen mensen tijdens de dienst een losse bloem mee om die zelf nog bij de kist te leggen. Meestal wordt hiervoor een witte roos gebruikt. Deze staat voor liefde en stilte en is een mooi gebaar naar zowel de overledene als de nabestaanden. Het wordt vaak gezien als een laatste groet.
Dat kan op veel manieren, kijk wat bij jou past. Je kan bijvoorbeeld diegene sterkte wensen of aangeven dat je aan hem of haar denkt. Ben je gelovig of weet je dat de ander gelovig is, dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot.Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
Wat is juist: ter nagedachtenis aan iemand of ter nagedachtenis van iemand? Zowel ter nagedachtenis aan als ter nagedachtenis van is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide mogelijkheden naast elkaar, zonder gebruiks- of betekenisverschil.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Partner, kinderen, kleinkinderen, ouder(s), schoonouders, broer(s) en zus(sen) met aanhang en eventueel hun kinderen.
Een rouwkaart verstuurt u zo snel mogelijk. Meestal is dit één of twee dag(en) na het overlijden.
In gedachten zijn we bij je/jullie. Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden.
Schriftelijk condoleren
Op veel kaarten staat al een tekst, zoals "Sterkte met dit verlies", maar probeer er iets persoonlijks bij te schrijven. Een herinnering aan de overledene, een troostend gedichtje of bijvoorbeeld iets als: "Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd".
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd, ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.