Het beste kun je net voor de winterperiode of 1 maand voordat je de jaarnota ontvangt overstappen. Als je bijna je jaarafrekening ontvangt, heb je praktisch het jaar vol gemaakt. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk je hoge energiekosten in de winter gecompenseerd met de lagere energiekosten in de zomer.
Veel consumenten vragen zich af wanneer de tijd rijp is om te wisselen van energieleverancier. Daarover kunnen we kort en duidelijk zijn: –> Het is verstandig om over te stappen zodra je huidige energiecontract binnen 6 à 8 weken afloopt.
De hele afhandeling duurt gemiddeld vier weken, wat ook de opzegtermijn is waarmee je rekening dient te houden.
In de meeste gevallen kun je al 3 maanden van tevoren energie aanvragen. Doe dit uiterlijk 3 weken voor de verhuisdatum. Zodat je energieleverancier genoeg tijd heeft om alles voor je te regelen.
De Vastelastenbond raadt af om nu voor een meerjarencontract in de vorm van een 3 jaar vast energie tarief te kiezen. Door nu een relatief duur meerjarencontract af te sluiten, lopen consumenten het risico om jarenlang te veel voor hun energierekening te betalen.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.
Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
Het beste kun je net voor de winterperiode of 1 maand voordat je de jaarnota ontvangt overstappen. Als je bijna je jaarafrekening ontvangt, heb je praktisch het jaar vol gemaakt. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk je hoge energiekosten in de winter gecompenseerd met de lagere energiekosten in de zomer.
We zijn transparant en bieden je eerlijke tarieven. Bij ANWB Energie is de prijs namelijk dynamisch. Jij betaalt de inkoopprijs voor elektriciteit en gas die de ANWB zelf ook betaalt op de groothandelsmarkt, waar alle leveranciers inkopen voor hun klanten. Zónder winstmarge.
Als een energiecontract afloopt, dan is het wettelijk zo geregeld dat je contract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan meestal wel een duurder, variabel tarief betalen.
Het maakt in principe geen verschil wanneer u precies van leverancier wil veranderen. De voorgestelde contractprijzen kunnen wel verschillen, zo zullen variabele contracten bijvoorbeeld aantrekkelijker lijken in de zomerperiode en vaste contracten aantrekkelijker in de winterperiode.
Energie VanOns heeft op dit moment (1 augustus 2023) de hoogste terugleververgoeding, namelijk 14,6 cent per kWh voor een variabel contract met maandelijks wijzigende tarieven.
Volgens bezoekers van Energievergelijk.nl is Tibber de beste energieleverancier van Nederland. Het dynamische energiebedrijf uit Scandinavië, dat overigens alleen elektriciteit levert, scoort ongekend goed. Het klantcijfer komt uit op een 9,7 op basis van 149 ervaringen.
Op basis van de jaarcijfers van 2021 zijn er vier bedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power, Mega Energie en Budget Energie.
Vaste contracten elektriciteit
Op 1 juli hadden in totaal 2.359.000 huishoudens een vast contract voor elektriciteit. Zo'n 331.000 huishoudens kozen hierbij voor een vast stroomcontract voor één jaar of langer.
Bij ANWB Energie neem je elektriciteit en gas af tegen een heel scherp tarief, namelijk: de inkoopprijs. Dat is gemiddeld al goedkoper dan een vast energiecontract, maar door je stroomverbruik slim te plannen kun je zelfs veel extra geld besparen.
Tussen juni en december 2023 krijg je te maken met nieuwe wetten en regels. Zo is de verkoop op afstand van sigaretten en sigaren verboden.Zieke AOW-werknemers krijgen loon minder lang doorbetaald.
Per 1 juni 2023 verandert dit. Als een huishouden een vast contract tussentijds opzegt, blijft de leverancier mogelijk met duur ingekochte gas en stroom zitten. De leverancier lijdt hierdoor financieel verlies. Met de nieuwe opzegvergoeding wordt de energieleverancier gecompenseerd.
Het weer speelt komende winter ook een belangrijke rol in de prijsontwikkeling. Bij een gemiddeld weerscenario zal de gasprijs begin 2024 rond de 50 euro per megawattuur (MWh) schommelen.
Update augustus 2023
De afgelopen dagen is de gasprijs met ruim 30% gedaald tot onder de €30,- per Megawattuur.
De energierekening van een gemiddeld huishouden is in juni 2023 toegenomen met 630 euro ten opzichte van een jaar eerder, tot 2 320 euro op jaarbasis. De toename valt uiteen in een prijsstijging van 670 euro en een daling door lager verbruik van 40 euro.
Tarieven energieleveranciers
Wanneer we het gemiddelde nemen van de energietarieven bij de energiebedrijven per 1 augustus, komt de gasprijs uit op 1,269 euro per kubieke meter, inclusief energiebelasting en btw. De gemiddelde stroomprijs bedraagt 0,358 euro per kilowattuur, inclusief heffingen.