Het brood kun je ook in de katoenen broodzak in de vriezer bewaren. De katoenen broodzakken zijn van 100% katoen gemaakt. Het katoen is verbouwd op plantages waar ze alleen natuurlijke grondstoffen en methodes gebruiken. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen.
Ja, dat kan zeker. Als het verse brood direct na aankoop wordt ingevroren in een katoenen broodzak, blijft het in de vriezer 2 weken goed.
Brood invriezen:
Neem een vers brood, steek het in een plastic diepvrieszakje of laat het in de paraffine-broodzak, en vries het in. Ideaal voor je lunchpakket, is om kleinere porties in te vriezen. Haal het pakketje de avond voordien uit de diepvriezer, en laat het op kamertemperatuur ontdooien.
Voor brood is een dikkere stof ideaal of de stof verdubbelen om het conserveringseffect te behouden. Linnen is over het algemeen ideaal als stof voor broodzakken.
Karton, papier, stoffen doeken of katoenen zakjes zijn niet geschikt als verpakkingsmateriaal aangezien ze niet voldoen aan de bovenstaande criteria. Bij deze materialen kan het vocht uit de levensmiddelen ontsnappen waardoor het op de koudere plaatsen in de vriezer als ijs zal worden afgezet.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak.
Op een snijplank. Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier: zet je brood met de aangesneden kant naar beneden op de snijplank. Dat zorgt ervoor dat het kruim niet uitdroogt. Deze manier werkt prima, maar wel minder lang dan de andere mogelijkheden.
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Plastic zak: hierin blijft het brood vochtig en de korst zacht. In een plastic zak kan brood goed worden ingevroren. Tip: klop de broodkruimels uit de zak en gebruik hem opnieuw als diepvries- of afvalzakje.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Vries te veel brood in.
Verpak het in plastic diepvrieszakjes of stevige aluminiumfolie.
Broodzakken zijn gemaakt van papier met een vette of synthetische folielaag. Dit laagje maakt het recyclageproces van het papier zo goed als onmogelijk. Als je weet dat de gemiddelde Belg per jaar 34 broden, 5 stokbroden, 80 broodjes (pistolets, sandwiches …)
Het wordt afgeraden om ontdooid brood opnieuw in te vriezen. Het is niet schadelijk voor je gezondheid, maar de smaak kan wel achteruit gaan en het brood kan wat droger worden.
Maar hoe lang blijft brood eigenlijk vers..? Buiten de vriezer blijft een brood zo'n dag of drie écht lekker. Na drie dagen wordt de smaak wat minder goed en het brood droger. Dan is het nog steeds prima te eten: ouder brood verliest geen voedingswaarde en veel mensen hebben geen probleem met een droger sneetje.
Een broodtrommel beschermt je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard. Dit werkt anders in bijvoorbeeld een plastic zak.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Laat ook nu het brood helemaal afkoelen; warm brood invriezen is geen succes. Brood invriezen kan op verschillende manieren. Vries het brood in zijn geheel in of snijd het alvast in plakken. Je kunt dan steeds een aantal sneetjes uit de vriezer halen.
De korst beschermt brood namelijk tegen uitdrogen. Daaraast blijft desembrood blijft langer vers dan gistbrood. In een plastic zak blijft brood langer vers, maar wordt de korst slapper/taaier. In een papieren en katoenen broodzak blijft de korst krokant.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen.
De broodzakken bestaan voor meer dan 85 % uit papier en zijn aan 1 kant bedekt met plantaardige paraffine. Zo worden ze zonder probleem gerecycleerd bij het papier en karton.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.