De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen. Prei is een zeer gezonde groente.
Is prei gezond? Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
In het groene deel zitten de meeste vitamines en mineralen
Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
De prei is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere van belang voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt het bij aan een normale psychologische functie en een goede weerstand.
Wist je dat er in deze groente per 100 gram 27 kcal zitten, 3,8 aan koolhydraten, o gram vet en 3,4 gram vezels. Prei is dus eigenlijk heel gezond om te eten, het is dus niet alleen lekker. Als het om deze heerlijke groente gaat weet dan dat dit één van de meest veelzijdige groentes is die we kennen in Nederland.
Knoflook, prei, ui, paardenbloemblaadjes en aardperen zijn de meest prebiotica-rijke soorten voedsel die je kunt eten. Door veel prebiotica binnen te krijgen, verbeter je mogelijk de gezondheid van je darmen.
Prei werkt urine afdrijvend en licht laxerend. Het kan ook het lichaam van binnenuit (via de darmen) reinigen. Het kan helpen bij het vernietigen van blaas- en nierstenen, tegen allerlei aandoeningen van de urinewegen en bij blaasontstekingen. Ook kan prei helpen bij problemen met de stembanen, de stem en de keel.
Doordat de groente een ontstekingsremmende werking heeft wordt het ook gebruikt bij het voorkomen van chronische ontstekingsziekten en kanker. Het bevat ook vitamine A, B, C, E en K, calcium, ijzer en magnesium.
Wist je dat? Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Het groene gedeelte van prei is nog perfect eetbaar. Let er wel op dat je het groen goed spoelt, er zit soms nog wat aarde tussen. Om ermee aan de slag te gaan snijd je het groene deel wat fijner en laat je het meestoven met de rest van de prei.Je kan het ook kort aanbakken of grillen voor een knapperig effect.
Hoelang is prei houdbaar? In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed.Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast.Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.
Het bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Deze gebruiken we dan ook graag.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
De groene bovenkant kun je eten, maar is wat minder lekker. Ook de onderste witte rand van prei gebruik je niet. Hierna was je de stukken prei, er kan namelijk nog zand tussen de bladeren zitten. Als je de prei wil bakken, kan je 'm in dunne ringen snijden zodat de groente sneller gaar wordt.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Het groen van een prei kun je in principe gewoon opeten. Kijk wel of het groen niet is uitgedroogd en spoel het goed af.
Een portie prei, vers komt overeen met 200 gram.