Goed, wie is Sint-Maarten nou eigenlijk? Sint-Maarten was een bisschop van Tours.De beste man kwam al een tijd geleden op de wereld, namelijk in het jaar 316 en overleed op z'n tachtigste op 11 november. Vandaar dat we vandaag de dag Sint-Maarten op 11 november vieren.
Op 11 november wordt elk jaar op veel plaatsen Sint-Maarten gevierd. Die datum is de dag waarop Sint Maarten, of Maarten van Tours werd begraven. Hij was een beroemdheid tijdens zijn leven omdat hij goed voor de arme mensen zorgde, maar werd nog beroemder na zijn dood.
Het is een oude traditie: op 11 november, de naamdag van de heilige Sint-Maarten, gaan kinderen met (zelfgeknutselde)lampionnen langs de deur om liedjes te zingen. Als beloning krijgen ze snoep van de mensen voor wie ze gezongen hebben.
Hij is bekend als Sint Martinus, de heilige bisschop van Tours in Frankrijk. Maar hij is het meest bekend door zijn daad van barmhartigheid toen hij als Romeins militair, op een koude dag, bij de stadspoort van Amiens zijn rode soldatenmantel deelde met een arme naakte bedelaar.
Het tijdstip waarop de kinderen 'Sint Maarten lopen' is van ongeveer half 6 's avonds tot een uurtje of 8. Qua leeftijd zijn ze tussen een jaar of 3 en maximaal 10 à 11 jaar oud. Natuurlijk 'kapen' sommige oudere kinderen dit feest of pikken ze het snoep in van de kleintjes.
Programma vrijdag 10 november 2023
18.00- 19.30 uur Parade gaat langs en over de Maliesingel, via het Ledig Erf en de Oudegracht naar het eindpunt Domplein.
'Kerngebieden' zijn het Noorden, de stad Utrecht en de provincies Noord-Holland (boven het IJ), Noord-Brabant en Limburg.Ook in Ostfriesland, delen van Vlaanderen en in Noord-Frankrijk is het gebruik levend.
Op 11 november vieren we de sterfdag van Sint Maarten, ook wel Martinus van Tours genoemd. Hij leefde in de vierde eeuw na Christus en was een Romeins soldaat in Sabaria, het huidige Hongarije. Later schopte Martinus het tot bisschop in de plaats Tours in Frankrijk.
Sint Maarten is het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van goedheid, delen en schenken. Volgens de legende schonk ridder Martinus de helft van zijn warme mantel aan een arme bedelaar (verderop kun je de legende in meer detail lezen). Sint Maarten kan symbool staan voor ons“ betere” ik.
Sint-Maarten was een bisschop van Tours. De beste man kwam al een tijd geleden op de wereld, namelijk in het jaar 316 en overleed op z'n tachtigste op 11 november. Vandaar dat we vandaag de dag Sint-Maarten op 11 november vieren.
Sommige van de bekendste Sint Maartenliedjes zijn “Sinte Maarten Mikmak”, “Sinte Sinte Maartens” and “Ik loop hier met mijn lampion”. Deze liedjes worden vaak gezongen tijdens de traditionele lampionoptocht op Sint-Maartendag.
Vandaag, de elfde van de elfde, begint in het zuiden van het land het carnavalsseizoen en het is ook de dag van Sint Maarten, de naamdag van de heilige Sint Martinus, bisschop van Tours.
Zij noemden het Soualiga (Zouteiland). Het eiland werd in 1493 vanuit Europa door Columbus ontdekt die er op 11 november langsvoer. Het is genoemd naar de heilige Martinus van Tours (Sint-Maarten), wiens feestdag op 11 november is. De nationale dag van het eiland Sint Maarten wordt ook op 11 november gevierd.
Per sector wordt bepaald welke feestdagen vrije dagen zijn. Sommige Europese feestdagen, zoals het einde van de Eerste Wereldoorlog (11 november), worden in Nederland niet gevierd omdat Nederland er niets mee te maken had; Nederland was neutraal tijdens deze oorlog.
Viering/herdenking
Wapenstilstandsdag - einde van de Eerste Wereldoorlog. In België en Frankrijk een officiële feestdag. Viering van Sint Maarten in sommige streken van Vlaanderen en Nederland. Feestdag van het eiland Sint Maarten.
De persoon Sint-Maarten komt in de Bijbel niet voor. In Lukas 11: 33 staat: 'Wie een lamp aansteekt, zet hem niet weg in een donkere nis, maar plaatst hem op de standaard, zodat degenen die binnenkomen het licht kunnen zien. ' Deze regels werden vaak op 11 november voorgedragen en in de mis besproken.
Sint-Maarten heette eigenlijk Martinus. Hij werd geboren in 316 na Christus in Hongarije.
Waarom het een lampion is, is onbekend. Al jarenlang zingen kinderen humoristische liedjes (je weet wel: Elf november is de dag of Sinte Sinte Maarten de koeien hebben staarten) en krijgen ze daarna van de bewoners wat lekkers.
Fryslân is een van de provincies waar Sint-Maarten het meest wordt gevierd. Ook in Groningen, Drenthe, Limburg, Noord-Brabant en delen van Noord-Holland trekken grote groepen kinderen bij de deuren langs.
Dat Sint- Maarten vandaag vooral als kindervriend bekend is, ligt aan de traditie van de bedeltochten. Schilderijen tonen dat jongeren al in de 16e eeuw op bedeltocht gingen voor snoepgoed (grielen) om vervolgens een Sint-Maartensvuur aan te steken.
Veel mensen denken dat Halloween de Amerikaanse versie is van Sint Maarten. Op beide feestdagen gaan kinderen de straat op met een lantaarntje om snoepjes en we herdenken een overledene maar daar houden de vergelijkingen wel bij op. Het is de naamdag van Martinus van Tours oftewel Sint Maarten.
Sint-Maarten wordt altijd op 11 November gevierd. Soms is er een uitzondering en wordt het de dag ervoor gevierd.
"Laat zien dat je meedoet met een kaarsje of een lampje", is de eerste tip van Schuiling. Hij staat dan al bij een huis waar een lampion voor de deur hangt. "Houd afstand, ook met kinderen. Je kunt bijvoorbeeld die anderhalve meter heel goed aftekenen met stoepkrijt."
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie. Ze hoeven om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht. Ook hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
In 1986 kreeg Aruba, één van de zes eilanden van de toenmalige Nederlandse Antillen, de status aparte: een land binnen het Koninkrijk. In 2010 werd het land Nederlandse Antillen ontmanteld. Sindsdien maken Curaçao en Sint Maarten op gelijke wijze als Aruba als zelfstandig land deel uit van het Koninkrijk.