Volgens GGD Leefomgeving is het raadzaam om de verwarming overdag minstens op 18 graden en 's nachts op 15 graden te zetten. Dit is volgens de GGD een goede temperatuur om de luchtvochtigheid te verlagen en schimmel te voorkomen.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
Een goede temperatuur om vochtproblemen te voorkomen is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te ventileren. Door te ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en wordt de luchtvochtigheid in huis verlaagd.
Door de koude lucht van buiten kan het namelijk ineens snel afkoelen, waardoor je juist last van condens en schimmels kunt krijgen. Maar, een raam openzetten is beter dan geen actie ondernemen. Twintig tot dertig minuten luchten is dan voldoende.
'Je verwarming tijdelijk uitzetten als je van huis bent lijkt misschien zuinig. Maar verstandig is het allerminst. De temperatuur in huis daalt in dat geval te veel, waardoor de kans op vocht en schimmelvorming in je woning toeneemt. ' Terugdraaien raadt ze in de meeste gevallen nadrukkelijk wél aan.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
Ja, 12 graden is over het algemeen te koud in huis. Een temperatuur van 12 graden Celsius wordt als vrij koud beschouwd en kan oncomfortabel zijn voor de meeste mensen.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Schimmel is schadelijk voor de gezondheid!
De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven.
Schimmels kunnen hardnekkig zijn. Meng geen schoonmaakmiddelen, zoals soda, bleek, chloor of andere middeltjes, door elkaar in de hoop op een beter resultaat. Je kunt hierdoor ernstige luchtwegklachten krijgen.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens.
Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van vocht in huis zodat je het in een vroeg stadium kunt herkennen: Vochtplekken op de muur of het plafond. Condens op ramen en andere koudere oppervlakten. Een muffe en bedompte geur.
Een van de meest effectieve manieren om een ruimte te ontvochtigen is door het gebruik van een luchtontvochtiger. Deze apparaten zijn specifiek ontworpen om vocht uit de lucht te halen. Ze werken door lucht aan te zuigen, het vocht eruit te condenseren en vervolgens drogere lucht terug in de kamer te blazen.
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.
Huiszwam groeit snel met ruim 1 cm per dag bij vochtige omstandigheden en de juiste voedingsbodems.
Ventileren, ventileren & nogmaals ventileren
Om schimmelvorming in de slaapkamer te voorkomen staat ventilatie op nummer 1. Zoveel mogelijk ramen en deuren open houden voorkomt woonvocht. Dit geldt voor tijdens het slapen, maar ook overdag als de kamer niet wordt gebruikt.
Schimmel op de muur kunt u verwijderen met een mengsel van water en soda, water en chloor of een speciale schimmelverwijderaar.
Kun je over schimmel heen verven? Technisch gesproken kun je vochtplekken op de muur overschilderen of schimmel in de badkamer overschilderen, maar dit raden we ten strengste af tenzij je de oorzaak van het probleem hebt aangepakt.
De slaapkamertemperatuur speelt een essentiële rol in een goede nachtrust. Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft 's nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn.
Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.
Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden.
Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's. Bij temperaturen lager dan 16 graden komen de ademhalingsfuncties onder druk te staan. Bij minder dan 12 graden wordt het cardiovasculair systeem extra belast, bij minder dan 6 graden bestaat het risico op onderkoeling.
Minimale temperatuur slaapkamer
Let er wel op dat de slaapkamer niet veel kouder is dan 13 graden. Want hoewel je niet ziek wordt van kou, verlaagt het je weerstand wel.