Als je het laminaat diagonaal legt, dan lijkt de kamer groter en ruimer. Het is dus aan jou om te bepalen welk effect je wilt bereiken. Een algemene regel is om het laminaat in de lengterichting van de kamer te leggen, omdat dit meestal de langste zijde van de kamer is.
Leg je laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron. Kijk daartoe naar de plaatsing van ramen, want die zuigen het licht naar binnen. Veelal is dat de lengterichting van de kamer. Als je laminaat in de lengte legt, sorteer je het mooiste en natuurlijkste effect.
Kijk naar de lichtinval
Kijk waar je voor- en achterramen geplaatst zijn, daar komt het meeste licht vandaan. Vaak zal het de lengterichting van de kamer zijn. Leg je laminaat in die richting, dat geeft het meest natuurlijke effect. Zo lijken de planken langer en je kamer groter.
De ideale manier om je vloer te leggen: ruimte en lichtinval
De algemene regel luidt als volgt: leg je vloer in de richting van de belangrijkste bron van licht en in lijn met de vaakst gebruikte deuropening. Als er meerdere ramen of deuren zijn, ga je voor de legrichting die het makkelijkst te installeren is.
Dit heb je nodig: ondervloer, breekmes en aluminiumtape. Stap 1: allereerst moet de ondergrond schoon, stof- en vetvrij zijn voordat je de ondervloer kunt leggen. Stap 2: de zilverkleurige of goudkleurige kant van de ondervloer moet je naar boven leggen.
Als je het laminaat in de richting van de lichtinval legt, dan krijg je een lichte en zonnige kamer. Als je het laminaat dwars op de lichtinval legt, dan krijg je een donkere en schaduwrijke kamer. Als je het laminaat in de lengterichting van de kamer legt, dan krijg je een warme en gezellige kamer.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Waarom? Als u laminaat in deze lengte of langer in bijvoorbeeld slaapkamers gaat doorleggen dan is logischerwijs de spanning op deze vloer een stuk groter. De vloer kan dermate onder spanning komen te staan dat deze gaat vervormen, bijvoorbeeld naar boven toe kromtrekken.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Uitzettingsvoegen voor laminaat
Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Om er zeker van te zijn dat je laminaatvloer goed wordt gelegd, raden we altijd aan eerst leginstructies te lezen. Zo heb je binnen een dag een ruimte van 20-50 vierkante meter van laminaat voorzien.
Laminaat leggen duurt, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van een ruimte, meestal 1 dag. Het leggen van laminaat is op zichzelf geen tijdrovende klus, maar het doorleggen en afzagen van de planken kan wel veel tijd kosten.
Mits je de vloer in de goede richting legt natuurlijk. ð Leg de punt van de visgraatvloer richting de grootste lichtbron, zodat het patroon van de vloer wordt benadrukt. Of leg de visgraat vloer in de lengterichting van de kamer. Zo krijg je meerdere punten op de vloer, wat optisch groter en langer zal ogen!
Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank. Sluit de volgende plank op de kopse (korte) kant aan. Zorg dat er altijd 10 mm ruimte blijft tussen het laminaat en muur. Laminaat kan wat uitzetten en wanneer je het strak tegen de muur zet, loop je risico dat je laminaatvloer bol gaat staan.
Met de rubberen hamer zijn de vloeren zeer gemakkelijk te leggen. Je geeft de planken een zachte corrigerende tik met de hamer, waardoor de vloer delen nog eens extra recht trekken. Bij gebruik laat de hamer geen vlekken achter op de vloer. De kop van de hamer heeft een diameter van 55 mm.
Laminaat doorleggen werkt niet veel anders dan het leggen van normaal laminaat. Het is echter wel van belang dat in alle ruimtes een egale grondvloer aanwezig is. Hierdoor kun je je laminaat strak aanleggen zonder dat er hobbels of kuilen ontstaan die het laminaat instabiel maken.
Door vocht kunnen je laminaatvloeren wat krimpen of uitzetten. Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat ze losklikken en gaan verschuiven, waardoor er openingen tussen de planken ontstaan. Gelukkig hoef je de hele vloer niet te verwijderen om deze open groeven te sluiten.
Beton heeft een ruw oppervlak en is niet geschikt om direct een PVC of laminaatvloer op te plaatsen. Zonder ondervloer als tussenlaag zouden beide vloeren direct gaan kraken en snel beschadigen aan de klik verbindingen. Een ondervloer moet sterk genoeg zijn om de ruwe zijde van de betonvloer te kunnen egaliseren.
Je laminaat staat bol door vocht wanneer dit makkelijk in de vloer kan trekken. Dit gebeurt niet alleen wanneer er water op je vloer lekt, want ook een hoge luchtvochtigheid kan hiervoor zorgen. Wees je dus goed bewust van de omstandigheden.
Dus laminaat over laminaat leggen is niet aan te raden. Dit geld ook voor het leggen van laminaat over oude vloerbekleding. De ondergrond is dan niet stevig genoeg.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Aluminium tape is uitermate geschikt voor het dampdicht maken van iso-folie (dampfolie) en ondervloeren met aangehecht vochtscherm tegen optrekkend vocht. We adviseren bij twijfel altijd alle naden van ondervloer of vochtscherm volledig te voorzien van tape.
De gladde kant moet naar boven worden gelegd. Dit is omdat de gladde kant zorgt voor een betere hechting tussen de ondervloer en de vloer. Sommige ondervloeren hebben een papieren onderlaag.
Woont op de begane grond of heeft u een nieuwbouwhuis? Dan dient u rekening te houden met eventueel optrekkend vocht. Dit kan door te kiezen voor een vochtwerende ondervloer met een vochtscherm. Het vochtscherm voorkomt dat optrekkend vocht door de vloer naar boven komt en de laminaatvloer beschadigt.