Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Hang je dekbed uit het raam
Het liefst bij voorkeur 's ochtends wanneer de buitenlucht nog vochtig is en de zon niet al vol op je raam schijnt. Door je beddengoed uit het raam te hangen verdwijnen vocht en geurtjes sneller uit je dekbed.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Heb je net een nieuw matras gekocht, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk op slapen. Niets is zo lekker als een nieuw matras, toch? Niet echt, blijkt uit onderzoek. Het is slim om je nieuwe matras na het uitpakken zeker 72 uur te laten luchten, zodat chemische stoffen verdwijnen.
In de nacht verliezen we dode huidcellen en vocht, en da's de ideale leefomstandigheid voor deze bacteriën. En: hoe strakker je bed opgemaakt is, hoe warmer en vochtiger het wordt. Als er teveel mijten in je bed zitten, kun je last krijgen van astma, eczeem, chronische hooikoorts en slapeloosheid.
Waarom vinden we een schoon bed zo lekker? 'Die strakke lakens en frisse geur voelen comfortabel', vertelde slaaponderzoeker Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam ons eerder. 'Je kunt je dan meer ontspannen. En als je ontspannen bent, slaap je beter.
Molton wassen
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen.
5 TIPS OM JE DEKBED GOED TE ONDERHOUDEN
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Eigenlijk is een bed of matras niet compleet zonder geschikt hoeslaken. Dit komt namelijk omdat het hoeslaken zowel beschermt als bijdraagt aan de levensduur van een matras. Tijdens de slaap verliest ieder mens namelijk zo'n anderhalve liter vocht per nacht.
Niet alleen de botten en spieren, ook de organen en de stofwisseling kunnen beïnvloed worden door bedlegerigheid. Zo kan de bedlegerige man of vrouw last krijgen van constipatie, of problemen bij het urineren.
Soms kan het 's nachts fel afkoelen of kan de luchtkwaliteit in de loop van de nacht serieus afnemen. Denk maar aan fabrieken die 's nachts draaien en CO2 of fijn stof produceren. Los daarvan is 's nachts met een open raam slapen ook niet altijd veilig voor inbrekers.
De nadelen van slapen met het raam open
Zo kun je onrustig bewegen in je slaap, wordt je sneller wakker gedurende de nacht én kan je hart sneller gaan kloppen. Daarnaast kan de tocht ervoor zorgen dat jouw nek- en schouderspieren samentrekken, waardoor je met stijve spieren wakker wordt.
Naakt slapen verbetert je nachtrust
Om een goede nachtrust te bevorderen, daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. Een pyjama kan dit proces verstoren en daardoor slaap je minder goed. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is energie te gaan besparen.
Een vier seizoenen dekbed maakt u meestal eenvoudig aan elkaar vast wanneer het kouder wordt, zodat er één dikker dekbed ontstaat. Het nadeel daarvan is dat dit dikwijls een redelijk zwaar en stug geheel oplevert wat minder prettig ligt. Ook is het nadeel van zo'n extra deken dat deze vaak minder ventileert.
Een koele, goed geventileerde slaapkamer biedt namelijk veel zuurstof om spieren te herstellen en diep te kunnen slapen. U zal verkwikt wakker worden. Precies zoals het hoort na een goede nacht slapen. Daarom is ventilatie van de slaapkamer zo belangrijk.
Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Hoe vaak handdoeken wassen? Volgens Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine, moet je handdoeken wassen nadat je ze drie keer hebt gebruikt. Gooi ze dus liever niet al na een of twee afdroogbeurten in de was, want dat is slecht voor het milieu.
Was handdoeken nooit samen met hoeslakens, laken en slopen of andere gladde materialen, dit kan voor pluizen zorgen op de gladde materialen. Was moltons altijd apart, omdat deze pluizen kunnen achterlaten op je andere wasgoed.
Voor het eerste gebruik moet u de molton wassen. Dit om te voorkomen dat zich kleine bolletjes stof ontwikkelen.
Per nacht verliest een mens al snel een halve liter aan vocht. Dit vocht trekt door het beddengoed en eindigt in het matras. Overmatige transparantie, ingetrokken urine, braaksel of slapen in een warme omgeving veroorzaken ook een stinkend matras.
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.