Er zijn echter veel
De diagnose van spierziekten wordt gesteld op basis van de symptomen en lichamelijk onderzoek. Daarnaast vinden vaak aanvullende onderzoeken plaats, zoals bloedonderzoek, spierbiopsie, DNA-onderzoek en een spier- en zenuwonderzoek (EMG).
Pas als de spiercellen kapotgaan, komt de creatinekinase in relatief grote hoeveelheden in het bloed. Een hoge ck-waarde duidt dus op schade aan de spier. Deze waarde geeft echter geen garantie dat het om een spierziekte gaat. Daarnaast kan de ck-waarde ook normaal zijn terwijl er toch sprake is van een spierziekte.
Er is een aantal bloedonderzoeken dat gebruikt kan worden bij de diagnose van een neuromusculaire ziekte. Bij een relatief vaak gebruikte test kijkt men naar de hoeveelheid van het eiwit creatinekinase (CK) in het bloed (CK-spiegels of CPK-spiegels genoemd) om schade aan de spieren te onderzoeken.
Alleen een neuroloog kan uitsluitsel geven of het daadwerkelijk om een spierziekte gaat en daar heeft hij uitgebreid onderzoek voor nodig. Vaak heeft alleen een gespecialiseerd neuroloog van een academisch ziekenhuis de juiste middelen, kennis en ervaring tot zijn beschikking om het type spierziekte vast te stellen.
Bij een spierziekte gaat er in dit proces ergens iets mis waardoor krachtverlies en verlammingen optreden: het signaal wordt vanuit het ruggenmerg niet goed doorgegeven aan de zenuw. de zenuw geleidt het signaal niet goed. het signaal wordt niet goed overgebracht van de zenuw naar de spier.
De gemiddelde levensverwachting voor mensen met de spierziekte ALS is 3 tot 5 jaar. Bij mensen die de diagnose op jongere leeftijd krijgen, kan dat wel 10 jaar of langer zijn.
Vaak pijn bij spierziekte
(Chronische) pijn is voor veel mensen een probleem: in Nederland hebben 2,2 miljoen volwassenen er last van. Ook spierziekten en (chronische) pijnklachten gaan vaak hand in hand. Steeds vaker blijkt dat een groot deel van de mensen met een spierziekte (chronische) pijnklachten heeft.
Bij een vermoeden van Duchenne of Becker spierdystrofie wordt vaak eerst met een bloedtest nagegaan of het enzym creatinekinase (CK) verhoogd is. De CK-waarde zegt iets over de spierafbraak. Bij mensen met Duchenne of Becker spierdystrofie is die waarde vaak 10 tot 100 keer de normale waarde.
Wanneer de waarde van het CK meer dan tien keer de standaarddeviatie hoger is dan de bovengrens van normaal wordt gesproken van rhabdomyolyse. Dit is een ernstige aandoening die wijst op spierschade. Aanleiding voor het ontstaan van deze rhabdomylyse is vaak het gebruik van medicijnen, narcose of drugs.
Bij een verdacht lage CK-waarde (<20 U/l) dient steeds rekening te worden gehouden met een onderliggende ontstekingsreactie.
Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren.
Wat zijn neuromusculaire aandoeningen (spierziekten)?
Bij een neuromusculaire aandoening worden signalen die uw hersenen via een zenuw doorgeven aan een spier niet goed doorgegeven. Dat kan zijn omdat: Het signaal vanuit het ruggenmerg niet goed wordt doorgegeven aan de zenuw. De zenuw het signaal niet goed geleidt.
Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Door een verstoorde afweerreactie valt het lichaam het eigen spierweefsel aan. Hierdoor ontstaan er ontstekingen en worden de spieren steeds zwakker. Andere reumatische aandoeningen tasten niet alleen de spieren of geen spieren aan. Daarom is reuma niet altijd een spierziekte.
Magnesium is goed voor de spieren. Magnesium is goed voor de werking van de spieren. Magnesium is van belang voor/belangrijk voor/speelt een rol bij (het behoud van) de (normale) spierfunctie/spieren. Magnesium ondersteunt een normale spierwerking.
PSMA is een spierziekte waarbij de spieren steeds meer verzwakken. Uiteindelijk raken mensen verlamd en kunnen ze vroegtijdig overlijden.
Spierziekten zijn erg zeldzaam. De meeste spierziekten bij kinderen zijn aangeboren, dat betekent dat je ermee geboren bent. Meestal kunnen spierziekten niet helemaal genezen worden, maar wel behandeld.
Meestal is ALS niet erfelijk, maar bij 5 tot 10 op de 100 mensen (5-10%) wel. Dan is de aandoening vaak autosomaal dominant erfelijk. Soms is het autosomaal recessief en heel soms X-gebonden dominant erfelijk.
Soms zijn bij spierziekten ingrijpende behandelingen en maatregelen nodig, bijvoorbeeld een operatie aan de gewrichten, een prednisonkuur, een scolioseoperatie, een behandeling in verband met hartklachten, ademhalingsondersteuning of sondevoeding.
Op dit moment is er maar één in Europa goedgekeurd medicijn voor ALS-patiënten, het middel riluzole. Dit middel remt het ziekteverloop, het geneest ALS niet. Omdat er nog geen medicijn is dat ALS geneest, is goede zorg en begeleiding voor de patiënt en zijn omgeving zeer belangrijk.
Myositis is een ziekte die gepaard gaat met ontstekingen (van spieren). Dit tast uw spiercellen aan. Hierdoor krijgt u pijn en verliezen uw spieren kracht. Soms is de oorzaak van de spierontstekingen terug te voeren op een infectie door een bacterie of een virus of een reactie op een geneesmiddel.