Angst of stress: Veranderingen in de omgeving (denk aan een verhuizing, nieuwe gezinsleden of vuurwerk) van de hond kunnen zorgen voor angst of stress. Dit kan zich uiten in onrustig gedrag bij je hond. Teveel energie: Overtollige energie kan ervoor zorgen dat je hond maar niet wil rusten.
Een hond die onrustig heen en weer loopt is meestal het gevolg van stress of angst. In de meeste gevallen als een hond onrustig heen en weer loopt geen teken van een ernstig gezondheidsprobleem – eerder slechts een gedragsreactie op algemene nervositeit of angst. Dit is vergelijkbaar met als mensen gaan ijsberen.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Streel je hond over zijn rug, met je vingers aan beide kanten van zijn of haar ruggengraat, beweeg langzaam en met weinig druk. Je zorgt ervoor dat je hond, met zijn of haar aandacht, heel rustig jouw bewegingen kan volgen. Je kunt heel zachtjes de oren masseren of cirkeltjes draaien tussen de ogen van je hond.
Sommige mensen vinden hun hond onrustig in de nacht. Regelmatig verplaatsen is normaal, doet de hond dit meerdere keren per uur dan is er iets anders aan de hand en is de hond echt onrustig, dan is er wellicht meer aan de hand (de hond is ziek of heeft bijvoorbeeld diarree).
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Ja, en ze kunnen gevoelig zijn voor kietelen op elk deel van hun lichaam (net als mensen!), maar de meest voorkomende plekken zijn hun nek, oren, onder hun oksels, hun rug en hun staart. Net als bij mensen zal elke hond zijn gevoelige plek (als hij die heeft!) variëren van dier tot dier.
Zoals gezegd hebben honden die last hebben van hun hormonen vaak last van huidproblemen en haaruitval. Wanneer een reu last van hormonen heeft, komt daar vaak nog agressief gedrag en een verhoogde geslachtsdrift bij.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Waarom zijn sommige honden onzeker? Onzekerheid kan vele oorzaken hebben. Aangeboren karakter, slechte socialisatie, traumatische ervaringen... en dan is er nog een vorm van onzekerheid waarvan de oorzaak (bewust of onbewust) in de handen van het baasje ligt.
Het natuurlijke instinct heeft als hoofddoel om voor veiligheid te zorgen.Naast de veiligheid vinden honden het ook gewoonweg prettig om comfortabel te zijn. Dichtbij een persoon liggen creëert deze comfortabele plek. Daarnaast zorgt jouw lichaamstemperatuur er ook voor dat je een lekkere warmte afgeeft.
De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Honden hebben het hele jaar door een comfortabele plek nodig om uit te rusten. Een deken biedt meer dan alleen warmte in de winter. Honden hebben namelijk instinctief de neiging om te 'nestelen' en hun eigen hol te creëren waar ze kunnen schuilen.
Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat dit weer onder controle is en de stress enigszins uit het lichaam is. Ondersteuning is dan ook noodzakelijk! Afhankelijk van hoe het gaat met de hond kan na ongeveer 3 maanden strikte stressvermindering langzaam weer wat worden opgebouwd.
Overmatige lichaamsbeweging bij honden kan leiden tot verschillende problemen. Oververhitting, oververmoeidheid, veranderingen in gedrag en blessures kunnen allemaal voorkomen als honden te veel of te intensief bewegen. Oververhitting is een ernstige zorg, vooral in warme klimaten of tijdens de zomermaanden.
Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
Niet alleen mensen zijn meer gaan leren over honden, ook honden zijn meer gaan leren over mensen. Honden kunnen menselijk gedrag en gevoelens aanvoelen en hun eigen gedrag hierop aanpassen. Ze zijn hier (waarschijnlijk) instinctief gevoelig voor, gevoeliger dan dat honden dat waren 15.000 jaar geleden.