Bijten kan voor paarden veel verschillende functies hebben. Ze doen dit om te spelen, affectie te tonen, dreigen of om het andere paard een bepaalde actie uit te laten voeren.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Als het een invasief en agressief paard betreft, dan liggen er twee redenen ten grondslag aan het gedrag: Angst of dominantie. Het is voor een angstig paard heel natuurlijk om samen te scholen, omdat dat hun manier van overleven in het wild is. De veiligste plek is de plek in het midden van de kudde.
Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden.
ð Op het bit bijten is een teken van ongemak❗️ Het. paard wil de druk van dat type bit ontwijken of omdat. het bit niet goed ligt in de mond (bvb.te laag).
Zulk gedrag kun je het beste negeren.En de keren dat het paard niet bijt als je langsloopt, beloon je hem en geef je hem aandacht. Dan leert hij met positief gedrag aandacht te trekken. Denk je dat stress of verveling de oorzaak zijn van het agressieve gedrag van je paard, probeer dat dan aan te pakken.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Lichaamshouding: ontspannen, de staart wordt losjes gedragen.Lichamelijke reactie: speelse, vloeiende bewegingen. Opwinding kan verbonden zijn met zowel positieve als negatieve emoties. In positieve zin is het paard opmerkzaam en nieuwsgierig.
Geef hem een lekkere poetsbeurt of ga in de wei zitten om hem te bekijken. Zo leer je hem kennen, zowel in gedrag als in zijn lijf. Ook zal je paard door zijn goede, rustige ervaringen met jou beter kunnen ontspannen in jouw bijzijn.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Je kan het beste vaststellen welk paard dominant is, als je twee paarden ziet die hetzelfde willen, bijvoorbeeld hetzelfde plukje gras.Het paard dat het plukje gras weet in te pikken, de winnaar dus, is het dominante paard. Het paard dat zich terugtrekt of wegloopt, de verliezer, is het ondergeschikte paard.
Paarden kunnen onze emoties en ons gedrag feilloos aanvoelen en reageren hierop door dit te spiegelen. Zo wordt een paard drukker wanneer jij hoog in energie bent of juist heel rustig wanneer jij laag in energie bent.
Deze keer wil ik het eens met je hebben over emoties. Vroeger hadden wetenschappers het idee dat dieren geen emoties kunnen voelen. Tegenwoordig zijn de meeste mensen (wetenschappers en ervaringsdeskundigen) het er over eens dat dieren, en dus ook paarden, wel degelijk emoties ervaren.
Het paard schrikt vaak van dingen die de ruiter helemaal niet heeft gezien. Na het schrikken is hard wegrennen de meest natuurlijke reactie. Door de bouw van het oog is het overlappingsgebied van beide ogen is veel kleiner dan dat van de mens, waardoor het paard nauwelijks diepte kan zien.
De merrie wordt nu een beetje chagrijnig. De oren gaan naar achter, en de spieren rond de neus verstrakken. Nu is de merrie echt kwaad! De oren liggen plat in de nek en de spieren rond de neus en mond zijn helemaal verstrakt.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Afvallen tot de gewenste conditie en gewicht duurt bij paarden en pony's vaak maanden tot wel een half jaar. Hou in de tussentijd bij of het afvallen op schema ligt, en of je paard gezond blijft. Afvallen is belangrijk voor paarden met overgewicht, maar het moet wel op een verantwoorde manier gebeuren.
“Je gelooft het niet, maar hij hinnikte toen hij me zag. Hij herinnerde mij,” aldus Neeson in een interview met de New York Post. van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Het kusje geven is een leuk trucje,en ook snel aan te leren. Deze manier van kusje geven is dat jou paard met zijn snuit tegen jou aan gaat, en zijn lip op beurt. Aanleren: [ LET OP ] Bij het aanleren is het belangrijk dat je paard niet hapering is.
Meestal "kop aan kont"
Als je twee of meer paarden bij elkaar hebt staan, heb je het ze vast weleens zien doen. Meestal staan ze hoofd aan staart of hoofd aan schouder en ze trekken er vaak een heel geconcentreerd gezicht bij. De meest gegroomde plekken zijn elkaars hals, manen, schoft, schouder, borst, romp of staart.
Wees er u van bewust dat ook een paard kan treuren dit kan zich uiten in ; minder eetlust, vallen in, sneller stress, verlatingsangst,.. Dit kan zich ook uiten in verandering van gedrag. Uiteraard is dit niet bij elk paard zo. Bij de meeste paarden verloopt de nieuwe verandering probleemloos.